Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Ponujamo v branje - Umetnost spanja

Sonja Javornik, 09.08.2020 16:30:22

★★★ REVIJA NOVA ★★★

Delite na:
Ponujamo v branje - Umetnost spanja
Knjiga Umetnost spanja povzema zadnje znanstvene raziskave, nasvete strokovnjakov in lastne izkušnje avtorja Roba Hobsona z nespečnostjo. Hiša knjig

Ste se kdaj hvalili, kako malo lahko spite, pa boste še vedno funkcionirali? No, s tem se raje ne hvalite v prihodnje.

Odkar so znanstveniki bolje raziskali, kaj prinaša spanje, je veliko boljše, če se hvalite, kako dobro in trdno spite – vsaj sedem ur! Seveda pa za vse spanje ni enostavno, zato bo knjiga Umetnost spanja dobrodošla pomoč, saj prinaša tudi nasvete za tiste, ki jih muči nespečnost.

Danes že vemo, da je spanje pomembno za ustanavljanje nevrodegenerativnih produktov presnove, kot je beta amiloid, ki se pojavlja pri Alzheimerjevi bolezni, ali proteina tau. Dejstvo je, da se kopičenje razgradnih produktov presnove poveča, če ni zadostnega spanca, in da smo zato tudi bolj dovzetni za demenco. Če manj spimo, smo več časa budni in več jemo, pomanjkanje spanca pa povečuje tudi željo po nezdravi, visoko kalorični hrani. Zanimivo je, da se enaka količina kalorij pri človeku, ki ne spi dovolj, porablja bistveno slabše kot pri človeku, ki spi dovolj! Spanje je torej pomembno tako za naše zdravje kot tudi za težo, lepoto …

Knjiga Umetnost spanja povzema zadnje znanstvene raziskave, nasvete strokovnjakov in lastne izkušnje avtorja Roba Hobsona z nespečnostjo. Med raziskovanjem treh ključnih stebrov spanca, ki so obnašanje, okolje in prehrana, bodo bralci opremljeni z znanjem in tehnikami, ki jim bodo pomagale zaspati, se sprostiti in živeti bolj srečno, umirjeno in bolj uspešno življenje. Kajti ko boste enkrat obvladali to umetnost, jo boste lahko opravljali z zaprtimi očmi. Dobesedno.

»Po letih lastnega spopadanja z nespečnostjo me je začelo zanimati raziskovanje različnih pristopov za dosego najboljšega možnega spanca. Eden najboljših nasvetov, ki vam jih lahko dam, je, da ni enotnega recepta za vse. V tem osebnem, praktičnem vodniku, ki se opira na najnovejše znanstvene raziskave in mnenja strokovnjakov, bom umetnost spanja razdelil v tri glavne stebre: obnašanje, okolje in prehrana. Ko boste enkrat razumeli, kako poteka vaše vsakodnevno življenje, boste lahko razvili ritual spanja, ki vam bo ustrezal,« piše avtor na začetku knjige.

V prvem poglavju knjige Hobson najprej razloži, zakaj je sploh treba spati, kakšen je cirkadiani ritem, naša notranja ura, spalna arhitektura, o sanjah, rečeh iz nočnih mor …

Drugo poglavje je namenjeno dremanju in spalnim ciklom. V tretjem poglavju piše o času, ko moramo v posteljo. Za tiste, ki težko spijo, je namreč še bolj pomemben reden ritem spanja.

Vedenje je naslov četrtega poglavja, v katerem piše, da je treba ugasniti luči, poskrbeti za digitalno razstrupitev, se ohladiti, si pred spanjem privoščiti kopel, možgane razbremeniti … Nato se posveti okolju, saj tudi nered povzroča stres, ki nam lahko krati spanec.

Kakovost spanja je zelo povezana tudi s tem, kako se prehranjujemo. O tem govori šesto poglavje knjige, kjer boste izvedeli, katera hrana vam škoduje in katera vas zdravi. Hobson piše tudi o tem, kako prekiniti slabe navade in katera zelišča in prehranski dodatki vam lahko pomagajo za boljši spanec.

Čuječnost je naslov sedmega poglavja, v katerem boste izvedeli, kako sprostiti vsako mišico, pa tudi kako dihati. Knjiga pa se zaključi s poglavjem z naslovom Ritual, kjer Hobson razlaga, kakšna je prava umetnost spanja.

Umetnost spanja ni prva knjiga o tej tematiki pri nas. Pred časom je namreč pri MK izšla knjiga Zakaj spimo? Na to vprašanje je v knjigi razumljivo in poučno odgovoril vodilni svetovni strokovnjak za raziskave spanja dr. Matthew Walker, profesor nevroznanosti in psihologije na kalifornijski univerzi v Berkeleyju, direktor centra za znanost o spanju ter nekdanji profesor psihiatrije na harvardski medicinski fakulteti.

Njegov cilj je spremeniti družbeni pogled na spanje in odpraviti nezanimanje zanj. Dr. Walker piše zanimivo, podatki pa dokazujejo, da tisti, ki se hvalijo s tem, kako malo lahko spijo, resno škodujejo svojemu zdravju.