Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Umetna inteligenca, ki piše seminarske naloge

kš, 16.03.2023 08:30:09

V nekaterih evropskih državah so univerze že vzpostavile delovne skupine, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco.

Delite na:
Umetna inteligenca, ki piše seminarske naloge
Nekatere Univerze ga že integrirajo v sistem. Profimedia

Umetna inteligenca ima ogromen potencial pri ustvarjanju besedil in to se vse bolj opaža. Predvsem v srednjih šolah in na univerzah. Univerza v Firencah je ustanovila delovno skupino, ki preučuje, kako bi lahko ChatGPT vključili v poučevanje. Prorektorica Univerze v Firencah, Ersilia Menesini, je povedala, da se ne smemo bati teh orodij. »Bilo je le vprašanje časa, takoj ko je ChatGPT odprl svoja vrata javnosti, je bilo jasno, kakšen potencial ima umetna inteligenca, ki lahko tako natančno ustvarja besedila.«

Velika tveganja

Vendar pa obstajajo tudi tveganja, zlasti za šolski sistem. Pojavljati se začenjajo sumi, da so nekateri študenti svoje diplomske naloge zaupali umetni inteligenci. Čeprav uradnih pritožb še niso prejeli, so se pri nekaterih študentih začeli pojavljati sumi, ki jih rešujejo individualno.

Treba bo spremeniti sistem ... 

V Italiji so že zabeleženi prvi primeri univerzitetnih projektov, ki jih avtorji niso ustvarili sami. ChatGPT lahko napiše raziskovalno nalogo, analizo ali zgodbo, samo izberite prave besede v pozivu, določite dolžino in pojasnite slog. Ti sumi vodijo k dodatnim ustnim izpitom, ki jih morajo opraviti študenti, ki so umetno inteligenco uporabili za pisanje svojih nalog.

Vendar pa ChatGPT ni prepovedan in se njegova uporaba širi. V nekaterih evropskih državah se že kažejo znaki odprtosti za uporabo ChatGPT v izobraževanju. Mednarodna matura (International Baccalaureante), ki velja v približno 80 državah po vsem svetu, ga celo dovoljuje za pripravo delov besedila. Vedno pa ga je treba navesti kot vir.

Prorektorica Menesini je pojasnila, da tudi na njihovi univerzi deluje delovna skupina, ki preučuje, kako lahko uporabimo umetno inteligenco pri poučevanju. »Teh orodij se ne smemo bati,« pravi. »Njihova uporaba je naša prihodnost.«

ChatGPT - orodje, ki ga uporablja ogromno dijakov in študentov
ChatGPT - orodje, ki ga uporablja ogromno dijakov in študentov
Profimedia