stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Ulična moda v Milanu

Brigita Potočki, 25.08.2019 16:00:00

V objektivu mladega Slovenca

Delite na:
Ulična moda v Milanu
Ustanovitelj bloga One Dapper Street, Marcel Floruss, ki je na Forbesovem seznamu 30 pod 30 v kategoriji mediji in marketing. osebni arhiv

Slovenija je majhna, zato je še toliko pomembnejše, da podpiramo tiste, ki si upajo izstopiti iz povprečja. O nekaterih se govori, o drugih ne, kar je škoda, ker je vsak tak dosežek vreden pohvale. Zato tokrat predstavljamo mladega fotografa Jerneja Jelena, samouka, velikega entuziasta in dobesedno neustrašnega 23-letnega mladeniča iz Savinjske doline. 

Jernej se je začel ukvarjati s fotografijo, ko so se njegovi starši ločevali. Kot pravi, je bil to njegov pobeg pred stvarnostjo. Njegovi prvi modeli so bile rožice in domača zelenjava. Kasneje pa si je zadal za cilj, da bo postal modni fotograf. Njegova zbirka modnih portretov in stilskih podob je rastla iz meseca v mesec. Nikoli mu ni bilo težko ponuditi svojih uslug, in zaradi svoje neposrednosti je fotografiral že lepo število znanih Slovencev. A ni ostalo le pri tem. Njegov cilj je bil priti na teden mode v Milanu, kar mu je lani tudi uspelo. Če ste ob tem pomislili, da to ni nič takega, se motite. Na noben teden mode, še zlasti pa ne na tiste večje v Milanu, Parizu, Londonu in New Yorku, ni lahko priti. Potrebne so reference, priporočila, dokazila o objavah, če si fotograf ali novinar, in računi, pogodbe, če si na primer stilist. Skratka, priti na teden mode ni samoumevno. Želeti si to pa še manj.

Jerneju je uspelo in letos se je moškega tedna mode v Milanu udeležil že drugič. Še več: zmagal je na natečaju Camera Mode Nazionale in se dogodka udeležil kot uradni ulični reporter milanskega tedna mode.

IMG_9613.JPG
Obiskovalec MFW
osebni arhiv

Kako se je začela vaša pot fotografa?

Začel sem tako, da sem imel digitalni fotoaparat Olympus. Z njim sem slikal rože, drevje in podobno. Potem sem si kupil Canona z objektivi in še naprej slikal rože. (smeh). No, kmalu zatem pa sem le ugotovil, da si želim postati modni fotograf.

IMG_2829 Xenia Adonts.jpg
Jernej Jelen v družbi nemške blogerke Xenie Adonts
osebni arhiv

Kdaj ste se potemtakem odločili, da boste obiskali teden mode v Milanu?

Modne revije sem spremljal po televiziji in si že takrat želel, da bi bil del tega šova. Leta 2018 mi je uspelo dobiti priporočilo urednice slovenske modne revije in sem se prijavil. Točno se spomnim dneva, ko sem dobil odgovor, da je moja akreditacija sprejeta. Z besedami težko opišem, kako vesel sem bil ob tem. Tako sem se prvič udeležil tedna mode v Milanu; malo sem bil še zadržan, a vseeno se mi je po Instagramu z nekaterimi fotomodeli uspelo dogovoriti za fotografiranje. 

Kar po Instagramu ste se dogovarjali z njimi? Pa so odzivni?

Ja, so, zelo. Čisto drugače kot pri nas. Stik sem vzpostavil tudi z agencijami in tudi te so zelo odzivne. Bolj znane modele je sicer težko dobiti, za te manj znane, ki potrebujejo promocijo, pa ni težav, večinoma se vsi odzovejo. Te fotografije potem uporabijo v svojih predstavitvenih mapah. Tudi nekaj mojih so. (smeh)  

IMG_9833 Charlie Teasdale in Catherine Hayward.jpg
Charlie Teasdale in Catherine Hayward, modna urednika pri reviji Esquire
osebni arhiv

S katerim fotomodelom konkretno pa ste delali?

Lani sem se razveselil sodelovanja s Fabiem Mancinijem, ki je bil top model Italije, že vrsto let pa dela tudi za Armani. Letos pa jih je bilo več, med drugim sem spoznal tudi zelo uspešno modno blogerko Xenio Adonts.  

IMG_3387 RYAN ZOGHBY.jpg
Model Ryan Zhogby
osebni arhiv

Letos ste se dogodka udeležili kot zmagovalec natečaja za uradnega reporterja MFW. Kakšne so bile vaše obveznosti?

Tako je, letos sem fotografiral za Esquire Srbijo in GQ Nemčijo, ki sem jima moral poslati fotografije bolj znanih ljudi, blogerjev, fotomodelov ali kakšnih zanimivih oprav.  

IMG_2896 TOM D. SIMPSON.jpg
Tom D. Simpson, vodja moške mode pri avstralskem trgovcu The Iconic
osebni arhiv

Kaj vas je ob prvem obisku milanskega tedna mode najbolj prevzelo?

Ko sem šel prvi dan ob šestih zjutraj na modno revijo Versace in tam videl v živo vse te znane ljudi, ki jih spremljam na Instagramu – to je res neverjeten in veličasten občutek.

IMG_9568.JPG
Obiskovalca MFW
osebni arhiv

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 7, 8. 7. 2019