Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Tudi pozimi je na voljo veliko sadja

A. K., Bodi zdrava, 19.02.2019 15:00:49

Ste vedeli, da je tudi pozimi bogata izbira okusnega sadja?

Delite na:
Tudi pozimi je na voljo veliko sadja
Tropsko sadje Profimedia

Si večkrat zaželite kos svežega in sočnega sadja pozimi, a nimate domačega sadja in ste prisiljeni ponj hoditi v nakupovalna središča? Sploh veste, katero sadje uspeva v tem letnem času? Naučite se, kako kupovati sadje, da bo sezonsko in okusno. 

Verjetno vam je jasno, da svežih jagod zdaj žal ne boste mogli kupiti. Lahko pa kupite sadje, ki uspeva v zimskih mesecih in nam zagotavlja vitamine, s katerimi se bomo ubranili pred številnimi boleznimi.

Klementine 

klementine.jpg
Klementina
Profimedia

Klementine so zelo podobne pomarančam, le da so manjše. So mešanica mandarin in pomaranč in so izjemno sladke in okusne. Zagotavljajo zadostno količino vitamina C, uspevajo pa v toplejših krajih, zato se zavedajte, da jih po vsej verjetnosti k nam uvažajo. 

Kaki

kaki.jpg
Kaki
Profimedia

Kaki je sadje, ki so ga uživali že stari Grki. Nima holesterola, ima pa ogromno vlaknin, kar je odlična novica za vašo prebavo. Vsebuje tudi veliko vitamina A in C ter mangana. Je odlična izbira za zimske mesece, saj uspeva tudi pri nas. Če boste malo povprašali naokrog, boste zagotovo lahko dobili domače kakije. Pozimi in zgodaj spomladi, ko je sezona gripe in prehladov, je pomembno, da poskušamo telesu zagotoviti čim več vitaminov, ki bodo pomagali imunskemu sistemu pri boju z boleznimi. 

Datlji

datlji.jpg
Datlji
Profimedia

Majhno suho sadje, ki ima ogromno vitaminov in mineralov, je sladkastega okusa. Vsebuje veliko kalcija in železa, zato je priporočljivo za vse, ki so slabokrvni in imajo krhke kosti. So tudi polni vlaknin. Lahko jih vmešate v jogurte s kosmiči, jih zmeljete v namaz in jeste na kruhu. Z njimi si mnogi pomagajo pri zaprtosti. 

Grenivka 

grenivka.jpg
Grenivka
Profimedia

Zimsko sadje, ki uspeva v tem letnem času, je izjemno priljubljeno, vsebuje pa tudi veliko vitamina C in pomaga imunskemu sistemu, da se lažje prebije skozi mrzle mesece. Mnogi ga jedo z medom ali sladkorjem, sploh tisti, ki niso ljubitelji grenkega okusa, ki ga pusti v ustih.

Kivi 

kivi.jpg
Kivi
Profimedia

Nenavadno sadje, ki uspeva v tem obdobju, a je izjemno zdravo. Zelena sredica vsebuje namreč ogromno vitamina C in je pravi antioksidant. 

Mandarine

Mandarine.jpg
Mandarina
Profimedia

Sladek sadež, ki ga obožujejo mnogi, lahko najdete v vsaki trgovini z živili. Mandarine so zelo zdrave in skrbijo za splošno zdravje. Poleg tega veliko ljudi postavi njihove lupine na topel radiator, saj imajo prijeten vonj. Gotovo pa niste vedeli, da je užitna tudi lupina, a jo je treba najprej posušiti, shraniti v hladilniku, nato pa zmleti v kavnem mlinčku. Tako dobljeni prah nato potresete po sokovih, rižu, testeninah in sladicah. Le pazite, da so mandarine iz biološke pridelave in da niso škropljene.

Papaja 

papaja.jpg
Papaja
Profimedia

Zanimivo sadje, na katerega še vedno mnogi gledajo kot na eksotičnega, lahko najdemo v skoraj vsaki bolje založeni trgovini. Poleg vitamina C, antioksidantov in mineralov vsebuje tudi vitamin B, ki skrbi za zdravje srca in črevesja. Zato le vključite papajo v svoj jedilnik.

Pomaranče

pomaranča.jpg
Pomaranča
Profimedia

Le kdo ne mara sladkih pomaranč? Ob bolezni se svetuje uživanje pomaranč, mandarin in klementin v večjih količinah. Pomaranče vsebujejo fitokemikalije, ki se borijo proti boleznim ledvic in celo raku. Nekatere gojijo celo v zabojnikih, kar pomeni, da uspevajo v različnih podnebjih, tudi v zaprtih prostorih.

Marakuja 
Sadje, ki ima edinstven videz, trdo zunanjost in želatinasto notranjost, izhaja iz družine pasijonovk. Marakuja je znana po tem, da jo je težje gojiti. Ima veliko vitamina C, antioksidantov, ki zmanjšujejo tveganje pred boleznimi srca in ožilja, vitamin B6, železo, kalij in vlaknine. Deluje pomirjujoče in protistresno.

Hruška

hruška.jpg
Hruška
Profimedia

Zdravo in sladko sadje, ki ga lahko uživate vse leto. Je hranljivo živilo, ki pomaga pri zdravju srca in skrbi za vitko postavo. Dviguje tudi raven energije in se priporoča vsem sladkornim bolnikom, saj ima nizek glikemični indeks.

Granatno jabolko

granatno jabolko.jpg
Granatno jabolko
Profimedia

Superhrana, ki da našemu telesu veliko hranil in ga varuje pred mnogimi boleznimi, je še posebno priporočljivo zaradi pozitivnega vpliva na možgane in izgubo spomina. Treba se je le naučiti, kako ga uživati, saj se nekoliko razlikuje od preostalih sadežev.

Rdeče banane

rdeče banane.jpg
Rdeče banane
Profimedia

Rdeče banane niso prav pogoste, saj so zelo občutljive. Ne da se jih namreč uvažati, tako kot rumenih, ki jih je mogoče držati v stanju vegetacije v skladiščih tudi po tri mesece, saj zdržijo največ teden dni. So veliko bolj zrele in zdrave ter niso primerne za v hladilnik. 

Jabolko 

jabolka.jpg
Jabolka
Profimedia

Jabolko je sadež, ki ga uživamo vse leto, pozimi pa imamo tudi veliko izbire. Krepijo srce in ožilje, pospešujejo presnovo in pomagajo pri razstrupljanju. Če jih pravilno shranjujemo, jih lahko uživamo domače še vso zimo.

Kumkvat

Kumkvat.jpg
Kumkvat
Profimedia

Kumkvati so skupina majhnih agrumov, videti pa so kot manjše mandarine. Njihova lupina je užitna, vsebujejo pa veliko vitamina C in mineralov. Pogosto jih uporabljamo za kuho, iz njih pa lahko pripravimo tudi marmelade, džeme in sladice. 

Karambola

Karambolo.jpg
Karambolo
Profimedia

Karambola ali zvezdni sadež je prozorne zeleno-rumene barve in ni ravno pogost na naših jedilnikih. Ima malo kalorij, zagotavlja pa veliko vitamina C in A ter kalija. Če ga narežete na krhlje, ga lahko uživate z lupino vred.

Kutina 

Kutina.jpg
Kutina
Profimedia

Kutine so znane po prijetnem vonju, videti pa so kot križanec med hruško in jabolkom. Večinoma jih kuhamo in pečemo, saj se odlično podajo k različnim jedem. Vsebujejo veliko vitamina A, C, B1 in B3, kalcija, magnezija, kalija, bakra, natrija, cinka, železa, mangana, klora in železa. Zdravilne so tudi njihove peške, ki pomagajo pri zdravljenju kašlja.

Rambutan

Rambutan.jpg
Rambutan
Profimedia

Je tropsko sadje, podobno slivi, le da ima lupina mehke bodice. Spominja na liči, pomaga pa pri zdravljenju kože in pri okrevanju po različnih boleznih. Uživamo svežega ali konzerviranega, ima pa tudi izjemno prijeten vonj. Rambutan ostane svež le nekaj dni na sobni temperaturi, zato ni ravno pogost gost na naši mizi.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 12, 10. 12. 2019.