Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Tudi majhna spalnica je lahko videti razkošno

K. S., Maja, 04.03.2019 15:00:00

Za vas smo preverili, kako lahko z majhnimi spremembami ustvarite spalnico, ki vam jo bodo zavidali. Tudi če je spalnica majhna, to še ne pomeni, da mora biti dolgočasna.

Delite na:
Tudi majhna spalnica je lahko videti razkošno
Spalnica z rožnatim lestencem Profimedia

Živeti v mestu večkrat s sabo prinese majhne prostore, sploh spalne. Slednje se kaj rado primeri predvsem mladim v času osamosvajanja, ko si enostavno ne morejo privoščiti stanovanja z mesečno najemnino 1000 evrov. A kdo pravi, da majhen prostor ne more biti lep?

Tokrat smo se odločili raziskati, kako lahko majhno spalnico naredimo prikupno, z nekaj premišljenimi dodatki pa celo večjo, kot je v resnici. Že res, da je to zgolj prostor, kjer spite. A to še ni razlog, da bi bila nepomembna. Naj si bo v posebnem prostoru ali zgolj s pregrado ločena od dnevne sobe, tu je nekaj trikov, kako jo povečati, narediti bolj simpatično. Sami presodite, kateri so vam blizu, seveda jih lahko uporabite več naenkrat. Smiselno je tudi, da spalnico od časa do časa spremenite, najsi bo z majhnimi dekoracijami, novo posteljnino ali svežo barvo oz. novimi tapetami. Spreminjajte jo v skladu z vašim življenjem, a vselej ohranjajte njeno svežino in svetlobo.

1.       Naj bo enotna v barvi, a različna v teksturah. Pri tem so lahko sila priročne razne tapete, letos so modne predvsem takšne, ki posnemajo naravne materiale (npr. les ali kamen). Barve sten je smiselno ohraniti kar se da svetle in seveda poenotene. Vedno je dobra izbira tudi kombinacija svetle barve stene in žive tapete.

2.       Ni potrebno veliko barve, saj lahko veliko več naredijo dodatki, kot so poseben lestenec ali visoko ogledalo. Slednje bo prostor tudi vizualno povečalo.

profimedia-0104651915.jpg
Spalnica z rožnatim lestencem
Profimedia

3.       Bela bo vedno dobra izbira za stene. Z njo namreč v prostor vnesete svežino, svetlobo. A seveda govorimo o čisti beli, ne pa od časa zapackani. Belo sobo lahko popestrite z barvnimi nočnimi omaricami, sliko nad posteljo in preprogo, najlažje pa barve vnesete tudi z novimi blazinami in posteljnino.

dreamstime_xxl_112318714.jpg
Če so vaše stene spalnice bele, v prostor vnesite barve preko raznih barvnih dekoracij ali rastlin.
Dreamstime

4.       Pri postelji je manjše in nižje vzglavje boljša izbira. Namesto tega lahko prebarvate ali polepite steno, ob katero je ta prislonjena, in tako iz nje v resnici naredite tisto novo vzglavje. Lahko uporabite različne tapete, morda celo posebno izrezljane lesene umetnine. Nekateri uporabijo rože, drugi les, kamne. Vsekakor je smiselno, da se izognete raznim napisom, saj s tem prostor ne bo deloval ravno luksuzno.

dreamstime_xxl_109562431.jpg
Bele stene so lahko z vzorci
Dreamstime

5.       Če imate možnost, posteljo prestavite ob okno.

profimedia-0295145564.jpg
Postelja ob oknu
Profimedia

6.       S tapetami boste sobici dali nekaj več. Lahko izberete na primer drevesa, palmove liste, les in podobno. Vse drugo naj v tem primeru ostane bolj barvno poenoteno, na primer bela, nežna roza, zelena in podobno.

dreamstime_xxl_127573602.jpg
Tapete so vedno dobra izbira
Dreamstime

7.       Pod posteljo naj bodo veliki predali, če je možno. Tako vam ne bo po nepotrebnem dodatnega prostora jemala velika omara. Če postelja takih predalov nima že sama po sebi, lahko uporabite košare, ki jih potisnete pod njo (če je postelja višja).

dreamstime_xxl_85423630.jpg
Smiselno je kupiti posteljo, ki ima pod vzmetnico predale za shranjevanje.
Dreamstime

8.       Vedno bo na tovrstnih seznamih tudi uporaba ogledal. Ta namreč v prostor vnesejo svetlobo in ga povečajo. Dizajnerji pa opozarjajo, da je treba vseeno paziti, kam ga postavimo, saj s tem vplivamo na sam prostor. Smiselno ga je postaviti nasproti oken, da odbijajo svetlobo. Če želite poudariti določen del prostora, pa malce raziščite različne postavitve.

dreamstime_xxl_114757112.jpg
Prostoru bo veliko dodalo večje ogledalo.
Dreamstime

9.       V spalnici se držite načela minimalizma, saj resnično ne potrebujete v njej veliko stvari. Dovolj je omarica ob postelji, kakšen dodaten stol. Prav tako ni priporočljivo, da vanjo dajete televizor.

profimedia-0194853196.jpg
Minimalizem prostora
Profimedia

10.   Ni treba imeti ravno postelje kraljevske velikosti … tudi manjša je dovolj, predvsem pa ohrani več prostora.

Česa se morate torej držati pri prenavljanju spalnice?

1.       Svetle barve dajejo svetlobo in občutek prostornosti, temne pa prostor zaprejo in zmanjšajo.

2.       Znebite se prevelike postelje in si raje omislite takšno, ki ima pod vzmetnico prostor za shranjevanje.

3.       Prostor vizualno povečajte z uporabo ogledal.

Objavljeno v reviji Maja št. 4, 15. 2. 2019.