Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Tudi ko smo na dopustu, vrt lahko lepo uspeva

Špela Kaurin, 17.07.2019 16:00:00

Medtem ko se veselimo odhoda na morje, v gore ali tuje dežele, nas ljubitelje vrtnarjenja malce skrbi, kaj bo z našim vrtom. Dobra novica je, da če ga dobro pripravimo, je vsaka skrb odveč. Naj vas spomnimo na glavne naloge, ki si jih dodajte v svoj koledarček kak dan pred odhodom od doma.

Delite na:
Tudi ko smo na dopustu, vrt lahko lepo uspeva
- Dreamstime
  • Gredice tik pred zdajci dobro očistite vsega plevela. Ta namreč močno konkurira našim rastlinam tudi pri črpanju vode.

  • Preverite in dobro pričvrstite na oporo vse rastline, ki rastejo v višino. Preverite tudi, ali so opore čvrsto pritrjene, in jih še dodatno učvrstite. Med vašo odsotnostjo lahko pride do kake nevihte in zadnja stvar, ki si jo želite, je, da veter podre rastline na tla.

zr-maj-19-okrasni-vrt-6-jpg.jpeg
Zelenica
Zeleni raj

  • Rastline, ki rastejo v loncih, pospravite na en kup, tesno drugo ob drugo. Tako boste ustvarili bolj vlažno mikro klimo, v kateri bo voda iz zemlje počasneje izhlapevala. Poskusite poiskati prostor, ki je večino dneva vsaj v delni senci, a je še vedno toliko na prostem, da do loncev lahko pridejo dežne kaplje. Eden od trikov je tudi, da lonce postavite v otroški bazenček in na dno nalijete za slab centimeter vode. Če bo v senci, bodo imele rastline dovolj vode vsaj za en teden ali celo dva.
  • Če uporabljate korita z vodno rezervo, jih, tik preden odidete, povsem napolnite.

  • Rastline pred odhodom tudi pognojite, za okrepitev odpornosti pa lahko dodate vitaminski kompleks iz alg.

  • Trato pokosite in ostanke uporabite za zastirko. Zastirka bo pomagala zadrževati vlago, preprečevala pa bo tudi rast plevela, zato je obvezna oprema vrta vsaj takrat, ko smo od doma. Če je še nimate, si jo pred dopustom nujno omislite.

  • Pri najbolj žejnih rastlinah lahko uporabite tudi domači trik. Plastični steklenici odrežite dno, v zamašek pa izdolbite dve ali tri nekaj milimetrov široke luknje. Zaprto plastenko, obrnjeno na glavo, zakopljite k rastlini, nato pa jo napolnite z vodo. Rastlina si bo po potrebi iz nje jemala potrebno količino vode.

zr-maj-19-okrasni-vrt-2-jpg.jpeg
Zelenica
Zeleni raj

  • Ob sobne rastline postavite večjo vazo, napolnjeno z vodo. V zemljo lončnice zakopljite en konec malce debelejše bombažne vrvice, drugi konec pa napeljite do vaze in ga potopite v vodo. Poskrbite, da bo trak dovolj dolg, da bo ostal namočen v vodi tudi, ko bo ta izhlapevala. Lončnica si bo vodo odvzemala po mokrem traku.

  • Za pomoč pri zalivanju zaprosite prijatelja ali soseda. Da mu čim bolj olajšate delo, postavite zalivalke blizu pipe, če imate zalivalno cev, pa jo raztegnite vse do vrtnih gredic. Vse okrasne lonce postavite na en kup, da se pomočniku ne bo treba sprehajati, na listek papirja pa mu napišite, kaj vse je treba zalivati in koliko. Spodbudite ga tudi, da si z vrta nabere zrele sadeže. Tako mu boste vsaj malce povrnili za vložen trud, hkrati pa boste tudi rastlinam omogočili, da proizvajajo sveže plodove. Ko se vrnete domov, ga ne pozabite nagraditi z darilcem.

  • Po možnosti še isti dan, ko odhajate od doma, z zelenjavnih gredic poberite vse kolikor toliko zrele plodove. Vzamete jih lahko s seboj na dopust ali pa jih zamrznete. Nikar ne »šparajte«, saj ravno v tem času rastline najbolj »divjajo«, in ko se boste vrnili domov, bo pridelka več kot dovolj.

zr-maj-19-okrasni-vrt-1-jpg.jpeg
Zelenica
Zeleni raj

  • Tik pred odhodom vse rastline dobro zalijte. Zalivajte izčrpno, v globino zemlje. Na potke ob gredicah lahko dodate tudi kakšen večji kamen ali pa nanje položite lesene deske. Tako bo zemlja spodaj ostala dalj časa mokra, kar bo koristilo rastlinam v bližini.

  • Vedno pogostejša bolezen na rastlinah je pepelasta plesen oz. pepelovka. Značilno zanjo je, da za razvoj ne potrebuje visoke relativne vlažnosti, pač pa se razvije tudi v sončnem vremenu. Prepoznamo jo po belkasto-sivi prevleki na listih, steblih, cvetovih in plodovih. Da bi preprečili širjenje, medtem ko nas ne bo, jih preventivno zaščitimo. Za ta namen lahko uporabimo ekološki žvepleni pripravek, ki rastlino obda s fungicidno oblogo in jo tako zaščiti pred vdorom bolezenskih klic. Pomembno je, da s pripravkom natančno pokrijemo vse dele rastline, saj bi morebitni nezaščiteni koščki še vedno predstavljali potencialno nevarnost za okužbo. Z istim sredstvom lahko zaščitimo tudi vinsko trto, jagodičevje in okrasne rastline.

Objavljeno v reviji Zeleni Raj št. 6, 20. 5. 2019