GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Triki zunanjega opremljanja – naj zaživi tudi vaš vrt

Kristina Strašek, Dom2, 27.06.2019 15:01:39

Končno smo zakorakali v obdobje nekoliko toplejših dni, ki pa vzporedno prinaša tudi sanjarjenje o druženju na terasi. Napočil je čas, ko moramo pozornost usmeriti tudi na naš eksterier in ga pripravimo na prihod obiskovalcev ali ga vsaj prenovimo v stilu, ki nam bo pomagal odpravljati stres.

Delite na:
Triki zunanjega opremljanja – naj zaživi tudi vaš vrt
Slap Dreamstime

Vsi si po tihem želijo imeti dom, s katerim bi izstopali, vendar se jih veliko bolj posveti notranjosti kot zunanjosti. A ravno zunanji del vam lahko prinese veliko dobrega za odpravljanje stresa vsakdana, sploh ob lepem vremenu, prav tako pa urejen vrt dvigne videz doma za stopnico višje. V tokratnem članku vam predstavljamo nekaj zamisli, s katerimi lahko spremenite vrt ali verando in iz tega naredite zavidanja vreden del doma.

Vsakemu zunanjemu prostoru je treba določiti osrednji del, namenjen druženju. Lahko je to tudi edina sprememba vašega vrta, a vsekakor bo najpomembneje vplivala na videz. Ustvarite prostor, kjer se boste lahko družili z družino in prijatelji, pri tem pa ne boste prikrajšani za udobje. Da, plastika bo morala romati v koš. Pri tem lahko uporabite zgolj sedeže in mizico, ali pa omenjeno postavite okoli ognjišča, skulpture, rastlinske gredice. Izbrani kosi lahko izstopajo z barvo in tako postanejo središče vaše terase. Večina točko druženja ustvari v njim najljubšem delu vrta, kar je lahko tudi ob mogočnem drevesu, katerega senca v toplih poletnih dneh daje potrebno zaščito.

A to še ni vse, s čimer lahko popestrite vrt. V nadaljevanju si preberite deset stvari, s katerimi boste vrt s povprečja dvignili na elegantno raven in ustvarili svoj zenovski kotiček.

1.       Naj drevesa postanejo vir svetlobe

Druženje na prostem je lahko oteženo, če ni svetlobe. Že res, da se s poletjem dnevi daljšajo, a topla jesen že potrebuje nekaj več umetne svetlobe. Da ne bi tema prehitro končala vašega druženja, imamo rešitev. Če imate tudi sami doma mogočna drevesa, ki so jih posadili že vaši predniki, potem jih lahko uporabite kot dekoracijo. Okoli njih navijte luči in tako pričarajte romantično vzdušje. Nanje lahko obesite tudi kozarčke s svečami ali iz visečih luči naredite svetlečo zaveso. Mnogi lučke privežejo na drevesa ali pa na dele hiše. Bodite ustvarjalni z izborom in postavitvami, poigrate pa se lahko tudi z barvami.

dreamstime_m_64533347.jpg
Luči
Dreamstime

2.       Vzorci lahko služijo kot povezovalni člen

Ne glede na to, koliko različnih kosov pohištva je na vašem vrtu, z uporabo poenotenega vzorca jih lahko med sabo smiselno povežete. Če so kosi barvno poenoteni, naj bo ta barva tudi v vaših vzorcih. Če ima pohištvo že vzorce (na primer vertikalne črte), pri dodatkih uporabite njim podobne, a ne enake (na primer kvadrate, ki so vseeno sestavljeni iz črt). Tako boste razbili monotonost. Če imate elemente, ki so stilsko in barvno popolnoma različni, potem izberite dominantno barvo ravno z vzorci.

dreamstime_m_36924390.jpg
Klopi
Dreamstime

3.       Grelniki so vedno dobra izbira

Muhasto vreme jo tudi v sicer toplih dneh lahko malce zagode in tako postreže s hladnim vetrom, ohladitvijo. Takrat nadvse prav pridejo grelniki, kot smo jih vajeni videti na terasah raznih gostiln in restavracij. Ti so lahko nekoliko bolj artistični, v slogu vaše verande ali prav poseben kos, ki služi za središče. Namesto njih si lahko umislite zunanje ognjišče, ki bo prav tako motiviralo goste, da prestopijo prag.

grelnik, terasa,
Grelnik
Dreamstime

4.       Ogledala so lahko zanimiv dodatek

Ogledala so za mnoge le del notranje opreme, a po novih trendih lahko svoje mesto dobijo tudi v eksterierju. Njihova naloga je v resnici podobna kot pri notranjem opremljanju, in sicer da vizualno poveča prostor ali ga dodatno osvetli. Z njihovo uporabo boste vsekakor naredili velik vtis in pozitivno vplivali tudi na celoten videz. Velika ali majhna, vsa dobro vplivajo, prav tako pa z njimi slogovno težko brcnete v temo.

5.       Prostor za led

Omenjeno vsekakor spada med projekte naredi sam, kot del opreme pa vam lahko večkrat tudi pomaga. Zakaj bi se vam steklenice vina ali piva grele na soncu, če jih imate lahko ves čas v objemu ledu. Prostor zanj lahko v resnici naredite kjerkoli. Na spletu je nešteto idej, kako si pomagati, med njimi pa izstopajo uporaba samokolnice in polovice starega čolna. Oboje lahko s primerno transformacijo videza služi tudi kot dekoracija vrta.

dreamstime_m_123647175.jpg
Samokolnica z ledom
Dreamstime

6.       Vključite elemente vode

Če ste kdaj prebirali članke o ustvarjanju zenovskega vrta ali nasploh nekoliko bolj harmoničnega in umirjenega prostora, potem ste verjetno opazili pomembnost vode. Ta s svojim tokom ustvari svojevrstno energijo, ki blagodejno vpliva na vse, ki so v njeni bližini. Žal je nakup vodnjaka, recimo, za mnoge lahko kar precejšen zalogaj. A obstajajo alternative, kot so ustvarjanje manjših jezerc, ki so lahko družinski projekt. Pretočna voda je vsekakor bolj priporočljiva, prav tako pa lahko služi kot središče celotnega vrta.

dreamstime_m_132963722.jpg
Fontana
Dreamstime

7.       Uporaba velikih senčnikov

Vsak dom se ne more ponašati z velikimi drevesi, ki zaščitijo pred sončnimi žarki ali tudi dežjem. Prav tako (če jih imate) ni nujno, da so na pravi lokaciji vašega vrta, in jih tako v resnici sploh ne morete uporabiti v ta namen. V tem primeru vam lahko pomaga ravno uporaba velikih senčnikov. Z njimi lahko prekrijete velik kos terase, ustvarite prijetno senco v kotičku za druženje in hkrati zaščitite pohištvo. Bela je vedno dobra izbira, vendar lahko izberete tudi nekoliko bolj divje barve, če so v skladu z že obstoječo barvno shemo.

8.       Veliki kamni so vedno dobra izbira

Še en element zenovskega vrta so kamni. Če iščete elemente, ki ne potrebujejo veliko vzdrževanja, so ti za vas kot naročeni. Pri tem se držite načela, da večji kot so, boljše je. Uporabite jih lahko za del poti po zunanjem delu doma, jih položite okoli kotička za druženje ali ga ustvarite ravno okoli njih. Uporabni so tudi za del naravne fontane ali svojevrstno vazo neštetim rožam.

dreamstime_m_11132298.jpg
Kamenje
Dreamstime

9.       Element ognja

Govorili smo o vodi, zdaj pa še o njenem kontrastu – ognju. Po svoje smo o njem že spregovorili pri zunanjih grelcih, a jim namenimo malo več pozornosti. Ogenj je vedno dobra izbira, saj daje občutek domačnosti, prav tako pa je vir ne le svetlobe, ampak tudi toplote. Je povezovalni element, prav tako pa možno središče za druženje. Na trgu obstaja kar nekaj cenovno ugodnih ognjišč, pri tem je mnogo takšnih, ki so del vrtne mizice. Alternativa so vsekakor preprosta, doma izdelana ognjišča, pri čemer ne pozabite okoli njih postaviti kamenja. Druga oblika ognjenih dodatkov so sveče in bakle. Sveče so lahko dekoracija mizic, bakle pa so lahko odličen dodatek pozneje.

dreamstime_m_52188640.jpg
Ognjišče
Dreamstime

10.   Cvetne stene

Še ena precej zanimiva vrtna dekoracija, ki pa zahteva kar nekaj dela. Lesene ali druge stene lahko okrasite s cvetjem, ki ne le da popestrijo in obarvajo celoten zunanji prostor, ampak ga tudi ovijejo v omamen vonj. Pri izbiri cvetja tako poskrbite, da dišijo in cvetijo nekoliko dlje. Alternativa je vsekakor uporaba zelenja, ki ga podobno kot cvetje porazdelite po zunanjem zidu. Poskrbite, da noben del stene ni neizkoriščen.

dreamstime_m_115038090.jpg
Sedežna
Dreamstime

Objavljeno v reviji Dom2 št. 3, 29. 4. 2019.