Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Triki za ustvarjanje umirjenega doma

Kristina Strašek, 09.08.2019 20:00:00

Kaj je lahko lepšega od občutka umirjenosti, ko vstopite v svoj dom? Vsi potrebujemo svoje zatočišče, kjer se počutimo varne, in prostor, v katerem se spočijemo. Veliko ljudi omenjeno išče v okolici, a tokrat vam zaupamo trike, s katerimi boste tak prostor ustvarili kar doma.

Delite na:
Triki za ustvarjanje umirjenega doma
Harmonija prostora Dreamstime

Dom vas lahko umiri in podpira ali iz vas izžame še tisti kanček energije, ki jo prinesete. Glede na tempo življenja je še kako pomembno, da se lahko vrnemo v dom, kjer vlada harmoničnost. Ta namreč pomaga na več nivojih, tudi pri odnosih samih. A kako lahko to ustvarite z elementi notranjega opremljanja?

Prvo, česar se morate zavedati, je, da je prav vsaka soba pomembna. Kot je pomemben vsak član skupine, tudi vsak prostor v stanovanju doda svoj pečat celotni sliki in pomaga ustvarjati harmonijo doma, po kateri hrepenite. Zato poskrbite, da ima vsaka soba svoj navdih in svoj namen. Naj bo jasno, kaj je namen katerega od prostorov, in tega se tudi držite. Kaj pa so torej preostali triki?

Znebite se navlake

dreamstime_m_140807435.jpg
Odstranjevanje odvečnih stvari
Dreamstime

Vsem se zgodi, da sčasoma dom nasičimo s preveč stvarmi. Razumljivo, včasih se je težko znebiti določenih predmetov, a na drugi strani se prepogosto po nepotrebnem oklepamo tudi povsem nepotrebnih. Če stvari niste uporabljali že leto dni, je vsekakor čas, da jo odstranite. Vedite, da ravno nasičenost prostora ustvarja občutek nemira in kaosa. Vse ima svoj prostor in včasih je ta prostor v smeteh.

Pomembna je izbira barve

dreamstime_m_91317326.jpg
Umirjenost prostora
Dreamstime

Kot verjetno že veste, lahko barva na vas vpliva tako emocionalno kot psihološko in fizično. Lahko vam da ali odvzame energijo, ustvari pozitivna ali negativna občutja. Ste vedeli, da lahko prava barva spodbudi tudi vaš tek in ustvarjalnost? Obstajajo študije, ki definirajo, katere barve so prave za kateri prostor, vendar je jasno, da se ljudje lahko odzivamo tudi po svoje. Osredotočite se na občutke, ki jih dobite ob določeni barvi, in to barvo dodajte v prostore, kjer želite ta občutek imeti.

Primeri barv za določene prostore:

dreamstime_m_151096648.jpg
harmoničnost prostora
Dreamstime

·         Svetlo rožnata - prostori, kjer se veliko dogaja

·         Nežno zelena - otroška soba

·         Rumena - kuhinja

·         Temno modra - spalnica

·         Drzna rdeča - domača telovadnica

·         Nežno vijolična - umetniški prostori

·         Bela ali bež - jedilnica

·         Oranžna - dnevna soba, jedilnica ali domača pisarna

Pomembna je pozitivna vibracija prostora

Če vas vprašamo, kateri predmet v vaši dnevni sobi vas spomni na nekaj slabega, bi ga našli? Skoraj zagotovo bi ga. Vsi premoremo vsaj en predmet, na katerega nas veže boleč spomin, in kot verjetno že veste, je tega dobro iz prostora odstraniti. Ni važno, kakšna je bila cena, s katerega potovanja ste ga prinesli ali kako lep je. Če premore slabo energijo, mora biti ali energijsko prečiščen ali odstranjen. Ste to že naredili? Odlično. V tem primeru je zdaj čas, da v prostor postavite predmete, ki vas spominjajo na nekaj zabavnega, veselega ali vas navdihujejo. Seveda ne pretiravajte, saj kot smo že napisali, je navlaka prepovedana.

dreamstime_m_116807693.jpg
narava v prostoru
Dreamstime

Povabite naravo v svoj dom

Skorajda se zdi, da se nenehno ponavljamo, a dejansko je vključevanje narave v naše domove ključnega pomena za dobro počutje. Pomislite, ljudje smo najprej živeli v naravi, šele nato smo si ustvarili domove. Smo del narave, k njej se tudi zatekamo po mir (gozdovi, morja, gore …) in nič čudnega ni, da po njenem objemu hrepenimo. V svoj dom tako vnesite več lesa, kamna, element vode in seveda rastline, s katerimi boste poskrbeli tudi za čiščenje zraka.

Kako vam lahko pomagajo okna

Okna naj bodo kar se da velika in odstrta. Ne zakrivajte jih nenehno z zavesami, temveč spustite v prostor čim več svetlobe. Kadar se le da, jih odprite na stežaj ter s tem omogočite pretok energije in svežega zraka.

Naj ne bo tehnologija v vseh prostorih

dreamstime_m_123628692.jpg
Široko odprta okna in vrata
Dreamstime

Se strinjate, da je tehnologija prevzela vaše življenje? Skorajda si ne moremo predstavljati vsakdana brez nje. Nenehno preverjamo spletne strani, sporočila, videe itd. A znanost je razkrila, da je ravno ta odvisnost od tehnologije eden od pomembnih razlogov za povečan stres. Za pravo harmonijo boste morali nekatere dele doma osvoboditi težkih energij tehnologije. Televizija spada v dnevno sobo, ne pa v spalnico, na primer. Imejte tudi sobo, kamor tehnologija sploh nima vstopa.

dreamstime_m_88807334.jpg
zen kopalnica
Dreamstime

Vaša odločitev, da želite spremembo, vas bo gnala dalje. Ustvarite si dom, v katerega se boste radi vračali in kjer boste za trenutek lahko zbežali pred problemi vsakdana. Šteje vsak korak.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 31, 26. 7. 2019