Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Trije načini za izboljšanje spomina, ki jih priporoča znanost

kl, 09.09.2021 18:27:57

Dobili ste idejo. Super idejo. Briljantno idejo. Potem, ko jo želite zapisati ali o njej razmisliti ... pa ste jo pozabili. Nevrologi so prišli do spoznanja, kako rešiti ta problem.

Delite na:
Trije načini za izboljšanje spomina, ki jih priporoča znanost
Spomin je možno izboljšati na preprost način Pixabay/Pexels

Mnoge tehnike za izboljšanje spomina, kot so recimo mnemotehnika, gradnja spominskih palač ali asociacije terjajo kaj nekaj napora. Znanost pa je našla odgovor, kako si izboljšati kratkoročni spomin in priklic bolj enostavno. Trije postopki lahko vaš kratkoročni spomin izboljšajo tudi za 50 odstotkov in več, so pokazale raziskave.

NAPOVEJTE, DA SI BOSTE ZAPOMNILI, KAR SI ŽELITE ZAPOMNITI

Vemo, zveni čudno, toda raziskava iz leta 2011, objavljena v kanadski reviji za eksperimentalno psihologijo je pokazala, da že preprosto vprašanje samemu sebi, ali si boste zapomnili kaj pomembnega poveča možnost, da si boste res. To še posebej velja za stvari, ki jih nameravate storiti. Tako imenovani "prihajajoči spomini", so tista vrsta spomina, ki vključuje dogodke v prihodnosti - recimo načrte, ali recimo obletnice, rojstne dneve in podobno.

Torej, ko pomislite na nekaj, kar spada še v prihodnost, si vzemite sekundo in se vprašajte: "Si to želim zapomniti?" ali "Si bom to zapomnil/a?" Zakaj to deluje, še ni jasno, vendar pa znanstveniki menijo, da to vprašanje na nek način spodbudi del možganov, imenovan hipokampus, kjer so shranjeni t.i "epizodni spomini". Sicer pa, pustimo raziskavo znanstvenikom, pomembno je, da deluje.

POVEJTE NA GLAS

Vsi poznamo koga, ki se je v šoli učil na glas. Morda nekomu tak način učenja in pomnjenja deluje čuden, ampak dejstvo je: brihtni ljudje govorijo s seboj. Študija iz leta 2010 je namreč pokazala, da izogovorjene besede spomin shrani drugam, kot tiste, ki jih imamo samo v mislih. Tako jih naredi "posebne" in si jih bolje zapomnimo.

Torej, kar pogumno. Ko si želite nekaj zapomiti, to izgovorite ali pa si vsaj zamrmrajte v brado. Vaši možgani vam bodo hvaležni.

PRAVILO 40 SEKUND

Utrjevanje spomina je proces, v katerem začasni spomin utrdimo v bolj trajnega. Vendar to utrjevanje terja čas. Eden izmed načinov, ki so ga ugotovili znanstveniki je, da kratek čas, v katerem v mislih bodisi obnavljate dogodek, ali to, kar je nekdo povedal ali pa si ponavljate postopek, znatno izboljša možnost, da se boste tega kasneje tudi spomnili. Za dobre rezultate je dovolj že 40 sekund, so ugotovili znanstveniki, ki pojasnjujejo, da je v ta način pomnjenja vpleten zadnji del možganov. In 40 sekund ni tako zelo veliko. Na semaforju dostikrat čakate dlje.