golavšek novak Odkrito.si

Partner znane Slovenke nepričakovano do bajnega ...

horoskop, astrologija Svet24.si

Horoskop za petek, 19. aprila

dog-3415990_1280 Petisvet.si

Pes tako razkrinka človeka, ki ima slabe namene!

Društvo za zaščito konj_biki Svet24.si

FOTO: Grozljivka v okolici Trebnjega: konj na 1,2 ...

mya-lecia naylor Svet24.si

Šok! Umrla je 16-letna televizijska zvezdnica

Tadej Pisek (34) Njena.si

Tadejevo slovo: 'Ni lahko, pogrešal ga bom'

milan Njena.si

Junakom šova Ljubezen po domače podivjali hormoni

To so pravljični družinski izleti

Helena Primic, Bodi zdrava, 09.09.2018 13:01:28

Slovenija je polna čarobnih skrivnosti, ki jih lahko z otroki odkrivate tudi na enodnevnih izletih po pravljičnih poteh. Za vas smo zbrali tri pravljične izlete: enega v Prekmurju, enega na Dolenjskem in enega na Primorskem.

Delite na:
To so pravljični družinski izleti
Za vas smo zbrali tri pravljične izlete: enega v Prekmurju, enega na Dolenjskem in enega na Primorskem. Thinkstock Photos

1. Prekmurske vile – rusalke

Zgodba: V davnih časih so tudi v Sloveniji prebivale vile. Tiste v Prekmurju so se imenovale rusalke. Rusalke, ki se še danes skrivajo v okolici Bukovniškega jezera, ki leži na jugovzhodnem delu Goričkega, imajo zelene lase, zelene godeše (posebna vrsta ženskega oblačila) in zelene šolne (čevlje). Živijo v globočinah bistrih voda in so vedno mlade. Če jim uspe ujeti mladeniča v svojo domovino, tudi on ostane večno mlad. Toda gorje tistemu, ki se jim posmehuje, ko si na bregu vode češejo svoje zelene lase! Žgečkale ga bodo do smrti.

Preberite tudi: Čudovit dodatek vašemu vrtu ali terasi. Kliknite TUKAJ!

Opis poti: Do izhodišča se pripeljete iz Murske Sobote prek Dobrovnika, kjer zavijete levo k jezeru. Od okrepčevalnice greste po urejeni pešpoti mimo table z opisom točk naravne energije, vendar ne izberete te poti, temveč nadaljujete mimo informacijskega centra z otroškimi igrali do jezera. Jezero lahko obhodite s katere koli strani. Če boste začeli na desni, boste šli mimo ribiške koče nekaj časa po makadamski poti, nato pa po stezi, ki se odcepi k jezerskemu bregu in vodi ob njem. Na severozahodni strani jezera boste del poti prehodili ponovno po kolovozu.

Če želite otroke popeljati še po več pravljičnih poteh po Sloveniji, jih poiščite v Sidartinem družinskem izletniškem vodniku Pravljične poti Slovenije, ki ga je napisala Irena Cerar Drašler.

Ko boste jezero prehodili (pazite, da pri tem ne ustrašite rusalk!), lahko izlet podaljšate in obiščete še Vidov izvir. Pri lesenem mostičku za gozdarsko kočo pojdite desno in sledite markacijam Pomurske planinske poti. Pot se rahlo vzpenja po gozdu do izvira, kjer naj bi izvirala zdravilna voda, zato si je le natočite nekaj za domov. Nad izvirom je tudi majhna kapelica sv. Vida, sicer se pa do jezera vrnete po isti poti in nato nazaj na izhodišče.

2. Povodni mož v Krki

Zgodba: Ali ste vedeli, da ne samo v Ljubljanici, temveč tudi v Krki živi povodni mož? Krški povodni mož lahko ugrabi le tiste deklice, ki niso poročene ali zaročene. Ki ne nosijo zaročnega ali poročnega prstana – spomina ljubezni in zvestobe. Tako je nekoč ugrabil tudi Metko, ki je ob Krki prala perilo in iz strahu, da bi ji zaročni prstan zdrsnil z roke, tega snela. Kaj vse je moral storiti njen zaročenec Ribičev Janez, da je odrešil svojo Metko, ji pregnal spomine na težke čase, ki jih je preživela v stekleni hiši povodnega moža, in ji sezidal prekrasen grad, preverite v knjigi Bajke in pripovedke slovenskega ljudstva Jakoba Kelemina.

Opis poti: Iz vasi Krka se odpravite po cesti mimo znamenite cerkve sv. Kozma in Damijana ter dvesto let stare šole, ki jo je obiskoval mladi Josip Jurčič. Po približno enem kilometru boste prispeli do izvira Poltarice. Prvi od petih izvirov je včasih veljal za zdravilnega in so ga imenovali Kozmijanove solzice. V času, ko je bila cerkev v Krki najbolj sloveča romarska pot na Kranjskem, so si romarji hodili v Poltarico umivat oči. Ime Poltarica naj bi dobila zato, ker polzi izpod kamenja, po drugi razlagi pa po posodi – poltarju, v katerem so imeli za graščake, ki so živeli nad izvirom, vedno sveže ribe.

Ko si boste torej umili oči pri Poltarici, pot nadaljujte po cesti skozi vas Gradiček do turistične pisarne, kjer se lahko z vodnikom dogovorite za vodenje po jami (če ga ni, ga poiščite v hiši ob pisarni). Z vodnikom (ali tudi sami, če ne nameravate vstopiti v jamo) se nato sprehodite čez travnik do izvira Krke in Krške jame. Vrnete se po isti poti.

3. Mlinar na reki Dragonji

Zgodba: Na reki Dragonji je vzdolž njenega le 29 kilometrov dolgega toka nekoč delovalo kar 41 mlinov, s katerimi so moko mleli že Rimljani. V najlepšem, pa tudi najbolj odročnem kraju še danes stoji Mazurinov mlin, ki je star najmanj tristo let in je edini ohranjeni mlin od Dragonji, ki je mlel še v šestdesetih letih 20. stoletja. Legenda pravi, da je v njem nekoč živel mlinar, ki je imel toliko za mleti in drugih dobrin, da si je na vrata obesil napis: Mlinar – živim brez skrbi! Ko je to nekoč videl kralj, ki je imel polno skrbi z vojnami, se je odločil, da mlinarju naredi malo skrbi. Kako je mlinarju glavo rešil njegov premeteni brat, preverite v istrski pravljici Mlinar v knjigi Mrak eno jutrnja Nade Morato. Pravljico lahko otrokom preberete tudi na kateri od lesenih klopic ob Mazurinovem mlinu in tako ustvarite čarobno doživetje.

Opis poti: Do vasi Trsek, kjer ob spomeniku padlim borcem NOB parkiramo avto, se pripeljemo iz Kopra prek Marezig in Trušk. Desno od spomenika poiščemo kolovoz, kjer se začne iskanje Mazurinovega mlina. Če boste zelo pozorni, boste celo opazili markacije v obliki modrih in rdečih črtic. Po kolovozu se boste najprej nekoliko vzpeli, nato pa spustili v rečno dolino, se mimo vaškega izvira spustili vse do struge, kjer se pot razcepi. Oznaka za mlin na kamnu vas bo usmerila naprej ob strugi, ki je še ne smete prečkati. Kolovoz kmalu zavije levo k reki (nikar ne zavijte na desno pot, ki pelje prek jase in se začne vzpenjati, ker ta ni prava!). Zdaj prečkate reko in že ste pri obnovljenem Mazurinovem mlinu. Nazaj se vrnete po isti poti.