stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

To je odlično čistilo iz limonske trave!

M. H., Zarja, 10.09.2018 13:00:39

Kako pripraviti čistilo iz limonske trave, kako ponovno uporabiti stare nogavice in kaj je prva pomoč pri piku čebele?

Delite na:
To je odlično čistilo iz limonske trave!
Limonska trava Revija Zarja

Čistilo iz limonske trave

Na marsikaterem slovenskem vrtu raste limonska trava. Ne le da odganja komarje in daje jedem eksotičen priokus, lahko jo uporabimo tudi za čistilo. Šop limonske trave namočimo v dva decilitra alkoholnega kisa, ki smo mu dodali lupino dveh limon. Vse stresemo v kozarec za vlaganje ter pustimo stati dva tedna. Nato tekočino precedimo v razpršilko, dolijemo liter vode ter s čistilom očistimo kuhinjo in kopalnico. Ne samo da se bodo površine bleščale, lepo bodo tudi dišale.

Preberite tudi: Naravno za dom: pohištvo iz pelet. Kliknite TUKAJ!

Lovor za pomiritev

Lovor je priljubljena sredozemska začimba, brez katere ni ne goveje juhe niti golaža. Toda lovor ima še eno lastnost: lahko pomirja. Za to je dovolj že, da lovorjev list zažgete in v zrak se bo začel sproščati linalol, aromatična sestavina, ki na človeški organizem deluje sproščujoče. V dimu lovorjevega lista so tudi sestavine, ki delujejo na zmanjšanje stresa in glavobola.

domingospodinjstvo lovor.jpg
Lovor
Shutterstock

Ponovna uporaba starih nogavic

V vsaki omari z oblačili se najdejo nogavice brez para. Za te ni nujno, da jih zalučamo v smeti. Lahko jih uporabimo za kar nekaj različnih stvari. S staro nogavico lahko odlično obrišemo prah pa knjižnih policah ali jo uporabimo za pomivanje oken. Uporabimo jih lahko tudi za luščenje kože, in sicer tako, da v nogavico skrijemo milo. Iz njih lahko naredimo celo termofor: v nogavico natresemo riž, jo zašijemo in segrejemo v mikrovalovni pečici. In navsezadnje – iz starih nogavic lahko skupaj z otroki naredimo mehke igračke, recimo kačo: v eno nogavico natlačimo druge, jo zašijemo, na začetek pa prišijemo še dva gumba za oči ter kačji jezik iz blaga.

domingospodinjstvo nogavice.jpg
Nogavice
Revija Zarja

Prva pomoč pri piku čebele

V naravi se lahko zgodi, da nas piči čebela. Navadno to povzroči rdečino, bolečino in oteklino. Da bi zmanjšali oteklino, si lahko pomagamo kar z aspirinom. Navlaženo tableto aspirina podrgnemo po mestu pika ter pustimo, da se zasuši. Podoben učinek blaženja bolečine in rdečine po čebeljem piku ima tudi soda bikarbona.

domingospodinjstvo cebela.jpg
Čebela
Shutterstock

Lepo razrezana torta

Ob pečenju rojstnodnevne torte je eno najtežjih opravil rezanje biskvita. Če nimamo pravega dolgega slaščičarskega noža prav za ta opravila, si lahko pomagamo z zobno nitko. Z močno napeto nitko lahko precej ravno prerežemo tortni biskvit. Pri tem pa seveda ne smemo pozabiti z zobotrebcem označiti obeh prerezanih polovic, tako da jih bomo po mazanju s kremo lahko pravilno sestavili.

domingospodinjstvo torta.jpg
Torta
Revija Zarja