mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Test: Xiaomi Mi 10T Pro

I.V., 21.11.2020 22:35:15

testirali smo novi Xiaomi Mi 10T Pro, ki ima dejansko vse lastnosti pametnih telefonov v višjem cenovnem razredu.

Delite na:
Test: Xiaomi Mi 10T Pro
Xiaomi Mi 10T Pro Ivan Valtl

Namreč, Mi 10T Pro se lahko pohvali z izjemno fotografijo, zmogljivim procesorjem in do kar 144Hz osveževanjem zaslona. Glavni adut tega telefona je cena, ki je nižja od 600 evrov. Roko na srce, v tem cenovnem razredu ostali ponudnikiponujajo precej manj zmogljive naprave. Po tednu uporabe lahko rečem, da za tako ceno dobimo dobro in zelo zmogljivo napravo. No pa poglejmo kakšne so lastnosti Xiaomi Mi 10T Pro-ja ...

xiaomi-mi-10t-pro
Xiaomi Mi 10T Pro
Ivan Valtl

Oblika in dizajn

Beseda, ki bi ga lahko najbolje opisala je: ‘mrcina’. Stekleni zaslon je ogromen, aluminijasti okvir sicer ni ravno med najtanjšimi. Baterija - 5000mAh … Vse skupaj je debeline 9.33 mm in tehta ogromnih 218 gramov. Imeti nekaj takega v žepu na primer pri vadbi, je kot, da bi na nogah imeli prave uteži. Če se malo pošalim - telefon ima dve lastnosti prva in osnovna je seveda komuniciranje, druga pa - hladno orožje … No, ni nujno, da je to slaba lastnost, saj nekaterim teža naprave daje občutek, da so kupili nekaj kvalitetnega in trpežnega. 

xiaomi-mi-10t-pro
Xiaomi Mi 10T Pro
Ivan Valtl

Sprednji del telefona

Zaslon v diagonalo meri 6.67 palcev, kar je 16.94 cm. Na zgornjem delu telefona je IR (infrardeči) senzor za daljinsko kontrolo pametnih naprav. 

Na zgornjem delu med zaslonom in okvirjem telefona se nahajata dve odprtini, večja in bolj vidna je stereo zvočnik, za vrhunsko poslušanje glasbe. Zraven zvočnika na levi strani pa je mini led lučka za obvestila, ki lahko načeloma zamenjajo manjkajoči 'always on' zaslon

Na spodnjem delu telefona so tri odprtine, reža za SIM kartico, USB-C za sinhronizacijo polnjenja in zvočnik

Na desni strani okvirja telefona sta dva gumba, gumb za vklop naprave “Power On, s čitalcem prstnega odtisa in gumb za kontrolo jakosti zvoka.

xiaomi-mi-10t-pro
Xiaomi Mi 10T Pro
Ivan Valtl

Zaslon

Kot smo že omenil, zaslon v diagonalo meri 6.67 palcev, kar je 16.94 cm. Format zaslona je 20:9 in ima manjšo odprtino, kjer se skriva kamera, z ločljivostjo 20MP. Ta je izjemna predvsem za sebke’ ali selfije … Omogoča tudi portretno snemanje z opcijo bluranja (zameglitve) ozadja. Največji plus tega zaslona je osveževanje 144Hz z resolucijo FHD+ in povsem raven zaslon, kar bo mnogim še posebno všeč, sploh tistim, ki jim tako modni zaobljeni zasloni niso blizu. 

xiaomi-mi-10t-pro
Xiaomi Mi 10T Pro
Ivan Valtl

No pa smo prišli do prvega razloga nižje cene naprave v primerjavi s konkurenco. Večina pametnih telefonov v višjem cenovnem razredu, ima AMOLED zaslon. Xiaomi Mi 10T Pro pa ima IPS LCD (IPS: in-plane switching LCD: liquid-crystal displays), kar je žal precej vidno pri močni svetlobi in pri barvnih tonih.  

xiaomi-mi-10t-pro
Xiaomi Mi 10T Pro
Ivan Valtl

V praksi je pa slika vseeno zelo lepa. Dejansko je najbolj opazna razlika med AMOLED in IPS LCD-jem prav v črni barvi, ki je nekoliko bolj sivkasta. Svetloba zaslona pri IPS LCD-ju je manjša kot pri AMOLED-u, tako da pri močni zunanji svetlobi, je vidljivost slabša. Dodatno zaščito sprednjega zaslona omogoča Gorilla Glass 5 in že priložena zaščitna folija.



Glavna kamera:

Zadaj je pravi mali ‘arsenal’ z vodilno 108MP f/1.7 glavno  PDAF (Samodejno ostrenje pri zaznavanju predmeta) kamero in OIS (optičnim stabilizatorjem). Tu sta še: 13MPširokokotna in 5MP makro kamera. Manjka telefoto kamera, kar se pri odlični 108MP kameri dejansko niti ne občuti. Glavna kamera ima senzor s 30x zoom (povečava), pri čemer pa sem opazil, da slika ostaja kvalitetna nekje do 10x zooma

xiaomi-mi-10t-pro
Xiaomi Mi 10T Pro
Ivan Valtl

Mi 10T Pro vam omogoča res veliko dodatnih možnosti pri fotografiranju in tudi pri snemanju. Večina uporabnikov dejansko uporablja le osnovne možnosti fotografiranja, kot so na primer portretno, 108MP mode (način) in klasično fotografiranje z avtofokusom, ki deluje tako pri dnevni svetlobi, kot tudi ponoči.  Telefon omogoča izjemno portretno fotografiranje in snemanje, saj se osredotoča na fokusiran objekt in s tem dobro loči tega od ozadja. Pri tem nastane izjemna globinska fotografija

xiaomi-mi-10t-pro
Xiaomi Mi 10T Pro
Ivan Valtl

Video posnetki

Poleg snemanja v 4K načinu, s 60 fps (sličicami na sekundo), pa Mi 10T Pro omogoča tudi snemanje v 8K načinu. Dejansko je pa vprašanje, na kateri drugi napravi lahko to sploh predvajamo … Poleg tega pa snemanje v 8k načinu zasede izjemno veliko notranjega pomnilnika telefona. Pri 4K je zgodba sicer podobna -  zavzame ogromno prostora in dejansko ni opaziti neke drastične razlike med 1080p na 30fps in 4K s 60 fps.

xiaomi-mi-10t-pro
Xiaomi Mi 10T Pro
Ivan Valtl

Skratka odlična zadnja kamera, ki bo navdušila tudi zahtevne uporabnike.

xiaomi-mi-10t-pro
Xiaomi Mi 10T Pro
Ivan Valtl

Nočna (hladna) fotografija

Telefon sem uporabljal cel teden tudi za fotografiranje. Nočne fotografije, ki so sicer izjemne kakovosti, pa so v primerjavi z drugimi nekoliko bolj hladne oziroma barve nekoliko zbledijo. Ko smo jih naložili na računalnik, so fotografije prišle precej bolj žive barve. Je pa dejstvo, da so tudi fotografije, narejene v popolni temi kvalitetne in da se dejansko vidi tudi najbolj skrita stvar. Fotoaparat dejansko ‘izvleče’ maksimalno svetlobo iz popolne teme … 

xiaomi-mi-10t-pro
Xiaomi Mi 10T Pro
Ivan Valtl

Android 10 preoblečen z MIUI 12

Xiaomi Mi 10T Pro še vedno uporablja Android 10 sistem, ki pa je ‘preoblečen’ v svoj MIUI 12. Sistem s podporo 144Hz in MIUI 12 deluje brez večjih težav. Funkcija drsnega kontrolnega menija na desni in menija za obvestila na levi strani ter animacij, ki jih je razvil prav Xiaomi, bodo morebitne bodoče uporabnike še kako navdušile. Xiaomi-jev multitasking je drugačen od klasičnih Android sistemov, tako da je od vsakega posameznika odvisno ali mu je ‘simpatičen’ ali pač ne … 

Pri izbiri začetnega zaslona imate dve možnosti: klasično ali pa možnost predala z aplikacijami. Sami se boste odločili, kateri način začetnega zaslona vam je najbolj blizu. Oba načina sta odlična, meni je sicer bolj všeč tako imenovani predal z aplikacijami. V predal pridete tako, da začetni zaslon podrsajte navzgor in svojo najljubšo aplikacijo prestavite na začetni zaslon.

xiaomi-mi-10t-pro
Xiaomi Mi 10T Pro
Ivan Valtl

Kar se tiče uporabniške izkušnje, tu je na izbiri ogromno različnih oblikovnih različic, tako imenovanih ‘Tem. Torej si lahko sami izberete temo, ki vam najbolj ustreza pri uporabi.

Poleg Googlovih aplikacij so na voljo še Xiaomi-eva orodja, ki so v nenehnem izpopolnjevanju. Med ta orodja uvrščamo upravljalec datotek, varnost, Mi daljinec in ostale uporabna orodja. 



Zmogljivost naprave in baterija

Telefon se lahko pohvali s procesorjem Snapdragon 865, z Adrena 650 grafiko, s 6 ali 8GB RAM-a in 128 ali 256GB UFS 3.1 notranjega pomnilnika

Zaradi teh značilnosti, telefon omogoča tudi zahtevnejše operacije. Žal, kot večina pametnih telefonov na trgu, tudi Mi 10T ne omogoča razširitve notranjega pomnilnika. Skratka, zaman boste iskali režo za vašo SD kartico, ker je pač ni!  

Xiaomi Mi 10T Pro je odlična izbira za ljubitelje video igric, ki jih v novodobnem žargonu rečemo kar ‘gameri’. Ti bodo še posebno navdušeni nad 144Hz osveževanjem zaslona, saj zahtevne igrice brez tega ne delujejo dobro. 

5G

Telefon je pripravljen na prihod 5G omrežja, tako, da ste tudi v tem pogledu v koraku s časom. GPS odlično deluje - zelo natančno je določilo lokacijo, kjer sem se nahajal. 

Čitalec odtisa prstov deluje dobesedno v sekundi, takoj ob dotiku gumba se odpre začetni zaslon. Glede na to, da je čitalec odtisa prstov na desni strani okvirja telefona, bo morda levičarjem pri odklepanju zaslona na prstni odtis povzročil nekaj težav … Telefon je mogoče odkleniti tudi s prepoznavanjem obraza ‘face unlock’, vendar je ta možnost malce počasnejša od prepoznavanja s prstnim odtisom.



Tu je še ogromna in masivna 5000mAh baterija, ki v praksi zdrži cel dan oziroma tudi veliko več, saj omogoča kar do 10 ur aktivnega delovanja zaslona.

V škatli je priložen 33Wpolnilec, ki za polnitev od 0% do 100% potrebuje le uro in pol

Cena in Izkušnja

V enem tednu uporabe je bil telefon priključen na polnilec maksimalno 8 ur. Izkoristil sem ga prav do konca. Tisti, ki iščejo ogromen zaslon, odlično baterijo, fenomenalno kamero in so ljubitelji Android sistema in v žepu nimajo več kot 600 evrov, so dobili svoj sanjski telefon. Skratka idealni telefon za zahtevne uporabnike, ki pa ne želijo pretirano zapravljati.

xiaomi-mi-10t-pro
Xiaomi Mi 10T Pro
Ivan Valtl

Osebno bi raje zamenjal LCD za AMOLED zaslon. Zaradi LCD-ja nima možnosti funkcije “Always ON”, kar bo mogoče nekatere odvrglo od nakupa. Sicer pa sklepam, da če bi telefon imel AMOLED zaslon, namesto LCD, bi bila cena najbrž precej višja

xiaomi-mi-10t-pro
Xiaomi Mi 10T Pro
Ivan Valtl

Skratka za ceno telefona srednjega razreda, dobite telefon z lastnostmi višjega cenovnega razreda. 

xiaomi-mi-10t-pro
Xiaomi Mi 10T Pro
Ivan Valtl

video: