Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

TEST: To je znak, da je čas za nov vzglavnik!

M.K., 07.06.2021 12:30:29

Spite na istih vzglavnikih že nekaj časa in ne veste, ali je čas za menjavo? S temi dvemi hitrimi testi, vam bo vse jasno.

Delite na:
TEST: To je znak, da je čas za nov vzglavnik!
Preverite, ali je čas, da zamenjate svoj stari vzglavnik! Shutterstock

Po dolgem in napornem dnevu v službi, ni nič bolj sproščujočega kot ležanje v postelji in uživanje v prigaranem počitku. A če se pri tem ne počutimo dovolj udobno, in nas zjutraj boli vrat, je za to mogoče kriva naša blazina. 

Kot velja za mnoge druge predmete v našem gospodinjstvu, je treba tudi blazine občasno zamenjati - splošno pravilo pravi, da jih menjamo vsake par let. To pa zato, ker se sčasoma sploščijo in zagotavljajo vedno manj podpore za našo glavo in vrat. 

Če nismo prepričani, ali je čas, da se znebimo trenutnega vzglavnika in si privoščimo novega, se lahko poslužimo dveh zelo enostavnih in hitrih načinov, da to preverimo. 

Strokovnjaki priporočajo, da opravimo bodisi “preizkus vreče” ali “preizkus s stiskanjem”. Oba opravimo zelo hitro in sta relativno preprosta. Za končno odločitev pa bo najboljša kombinacija obeh.

blazina, vzglavnik
Se zbudite z bolečinami v vratu ali neprespani? Mogoče je kriva stara blazina.
Shutterstock

Preizkus vreče

Začnemo tako, da položimo blazino čez iztegnjeno roko. Če lahko blazino popolnoma zložimo po polovici, tako da postane podobna tovorni vreči na konjskem hrbtu, je to znak, da je čas za menjavo. Če vzglavnika ne moremo zlahka zložiti po polovici, je to znak, da je v njem še nekaj življenja. 

Preizkus s stiskanjem

Najprej postavimo blazino na trdno podlago, na primer na tla. Nato pritisnemo z rokami v središče vzglavnika. Če po nekem času zavzame nazaj prvotno obliko, ima v sebi še nekaj življenjske dobe, v nasprotnem primeru pa je čas, da jo zamenjamo. 

blazina, vzglavnik
Odrabljene blazine so odlične pasje postelje!
Shutterstock

Kakšna trdota blazine je primerna zame?

Vse je odvisno od položaja, v katerem najpogosteje spimo. Za tiste, ki spijo na hrbtu, se priporoča mehka blazina, ki ne bo preveč obremenila našega vratu. Tisti, ki spijo na strani, potrebujejo trdnejšo in višjo blazino, ki omogoča, da sta naša hrbtenica in vrat poravnana. Če pa smo med tistimi, ki se med spanjem veliko premikajo, se priporoča srednje trda blazina, ki nas bo podpirala, ko bomo na strani in ne preveč obremenjevala, ko bomo na hrbtu.