900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Tako pravilno obesimo zavese

A.K., 07.05.2021 10:10:36

Zavese so ključnega pomena, saj vašemu domu dodajo piko na i.

Delite na:
Tako pravilno obesimo zavese
Zavese z deko obročki. shutterstock

Kako pravilno obesimo zavese?


Morda tega niste vedeli, a obešanje zaves ni tako zelo preprosto opravilo. Zavese dajo prostoru končni videz, pravzaprav sobo dokončajo. Pomagajo osvetliti oziroma zatemniti prostor, zagotavljajo nam intimnost in toploto, kažejo naš slog ter dodajo prostoru teksturo in barvo. Zato tudi obešanju zaves posvetite svoj čas in poskrbite, da boste to počeli pravilno. 

Izberite palico za zavese, ki je širša od širine vašega okna. Tako zavesam zagotovite dovolj prostora, da bodo tudi ob straneh zakrile svetlobo in poglede skozi okno. S tem naredite tudi optično prevaro, s katero bo okno videti veliko večje, kot je v resnici. Tiho pravilo je, da vzemite nekje od 20 do 30 centimetrov več, kot je širina okna. 

Uporabite dovolj blaga. Želite si, da je videz zaves bolj poln kot prazen. Da bi zavese najbolje opravljale svojo funkcijo, potrebujete približno od dva- do dvainpolkratno širino dejanske širine okna.

zavesa3.jpg
Zavese lahko namestite tudi na nabiralni trak.
shutterstock


Obesite jih visoko. Višje ko jih boste obesili, večje in višje bo videti tudi okno, zato zavese pritrdite bližje stropu kot zgornjemu delu okna, če le lahko. Tiho pravilo pravi, naj bodo obešene nekje od 10 do 15 centimetrov nad okenskim okvirjem. 

Naj bodo dovolj dolge. Tkanina bi morala segati do tal, razen v primeru, da uporabljate zavese v slogu kavarne. Vendar pazite tudi, da zavese ne bodo predolge. Naj se končajo tik nad tlemi ali pa naj bodo daljše za približno dva centimetra, saj bodo tako dajale prostoru romantičen vtis. 

zavesa4.jpg
Zavese s trakovi za namestitev.
shutterstock


Izberite primeren material. Material mora ustrezati vzdušju prostora, v katerem bodo zavese visele, hkrati pa mora biti tudi pravi za funkcijo, ki jo bodo opravljale. Svetlejše in lažje zavese le filtrirajo svetlobo, medtem ko gostejše tkanine dajejo bolj formalen vtis in zagotavljajo več zasebnosti, hkrati pa prepuščajo manj svetlobe. Morda si čez zimo omislite žametne barve, poleti pa svetle barve, ki dajejo občutek lahkotnosti.

Uporabite model lastne izdelave, da bodo vse zavese po stanovanju obešene enako. S preprostim modelom, ki ga lahko naredite iz papirja, poskrbite, da bodo zavese po vseh prostorih visele enako, na enaki višini in tudi širini. Če živite v starejši hiši, ki ima kakšno steno tudi malenkost krivo, ne pozabite na vodno tehtnico. 



Klasične zavese ali rolo zavese?

Katere so primernejše? Vsake imajo svoje prednosti. 


Rolo zavese so videti zelo preproste in ustvarijo minimalističen videz doma, kar imajo radi še posebej tisti, ki svoj dom opremljajo v skandinavskem slogu. Zavzamejo malo prostora in lahko jih reguliramo vodoravno, s čimer v prostor spustimo več svetlobe. So enostavne za čiščenje, saj jih lahko le obrišemo s krpo ali pa kar posesamo.

zavesa5.jpg
Rolo zavese so dobra izbira za spalnice.
shutterstock

Klasične zavese pa z različnimi teksturami materialov, barvami in vzorci dom naredijo nežnejši in romantičen, lahko tudi intimnejši. Reguliramo jih vertikalno, lahko jih umaknemo na stran tako, da ne zakrivajo okna. Si pa s temnimi in težkimi zavesami lahko zagotovimo tudi boljšo izolacijo zvoka poleg svetlobe. Čiščenje je nekoliko zahtevnejše, vendar večino zaves dandanes lahko operemo tudi v pralnem stroju.

zavesaNosilna.jpg
naslovna
shutterstock