stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Svetovno priznana menedžerka za velnes uvaja novosti na Lošinju

Sonja Javornik, 25.08.2019 18:00:00

Na otoku Lošinju je kar nekaj izvrstnih hotelov, ampak ko sem pred kratkim obiskala Punto v Velem Lošinju in pozneje še Bellevue v Čikatu, je bilo takoj jasno, da so v zadnjem letu naredili dramatičen preskok v ponudbi velnesa.

Delite na:
Svetovno priznana menedžerka za velnes uvaja novosti na Lošinju
/ Lošinj hotels&villas

V obeh hotelih, ki sta del istega podjetja, je namreč vrhunska ponudba tako na področju lepotnih neg kot zdravstvenih terapij. Enako velja za hotela Allhambra in Aurora, v katerih je direktorica za velnes in spa prav tako Ljiljana Matić.

Ko sem spoznala čudovito visoko damo, je bilo takoj jasno, da je prav ona tista, ki je odgovorna za vse spremembe. Ljiljana je namreč v zadnjih dveh desetletjih delala v najbolj luksuznih spajih na vsem svetu, pred kratkim pa je sprejela izziv, da tudi v svoji regiji (je namreč Novosadčanka) naredi nekaj, kar bo navdušilo ves svet. In sploh ne dvomim, da ji bo uspelo, saj je že danes jasno, da je Spa Clinic v hotelu Bellevue na vrhunski ravni.

4.jpg
Spa Clinic v hotelu Bellevue je z 2.500 m2 največji spa v regiji. In prav gotovo tudi najrazkošnejši!
Lošinj hotels&villas

Kako ste sploh prišli v svet spaja?

Začela sem pred 20 leti, ko so W hoteli prevzeli Bliss Spa. Takrat sem odprla prvi velnes v prvem W hotelu v Hongkongu, potem pa še v Dohi, Londonu in Barceloni. Tako sem začela in delala kar deset let na Bližnjem vzhodu, kjer sem razvijala različne programe velnesa in spaja za matere in otroke. Delala sem pri različnih projektih povsod po svetu, nikoli doslej pa še nisem delala na Hrvaškem ali v Srbiji, čeprav sem iz Novega Sada. Po projektih v Rusiji in Ukrajini sem delala kot svetovalna menedžerka za hotele Kempinski v različnih državah in mestih – v Bakuju, Münchnu, Berlinu, Ženevi, St. Moritzu. Vpeljevala sem različne programe in skrbela za njihovo delovanje.

Delali ste v najprestižnejših krajih in hotelih na svetu. Kako to, da vas je sploh mikalo priti na Lošinj?

Ko sem končala projekt v Jordaniji, sem se vrnila na Dunaj, kjer stanujem. Prejela sem ponudbo hotela Hyatt v Bejrutu, kjer so odpirali kar 32 novih hotelov. Vse sem se že dogovorila, potem pa sem isti dan dobila še tri ponudbe. Projekt v Savdski Arabiji bi bil velikanski, a to pomeni ogromno potovanj, jaz pa sem svoje že opravila. Vseeno lahko priznam, da je bilo najlepše delati prav v tistih krajih, saj so možnosti tako rekoč neomejene. Potem je stik z mano poiskala ena izmed mojih nekdanjih zaposlenih, ki dela v hotelu Four Seasson, in povedala, da iščejo nekoga za projekt na Hrvaškem. Poklicala sem jih in povabili so me na ogled, jaz pa sem ostala na Hrvaškem, čeprav bi čez dva dni morala v Bejrut … Iz Katarja še vedno dobivam mamljive ponudbe, saj sem prejela nagrade za najboljši svetovni spa na Bližnjem vzhodu, za najboljši marketing za spa, celo v Design Magazinu v New Yorku so predstavili moj spa.

2.jpg
Poleg najbolj luksuzne kozmetike v spaju prisegajo na učinkovitost narave, zato imajo vedno tudi svež list aloje, ki ga uporabljajo tudi pri negah.
Sonja Javornik

Kaj ste po izobrazbi?

Študirala sem ekonomijo turizma, hkrati pa sem igrala košarko za kadetsko reprezentanco Jugoslavije. Končala sem študij rekreacije, športa in izobraževanja ter postala direktorica marketinga za vzhodno Evropo švicarskega podjetja, ki se ukvarja z dodatki prehrani. V nekem trenutku sem se iz osebnih razlogov odločila za menjavo kariere, in takrat mi je prišla prav diploma iz športnega izobraževanja. Začela sem se ukvarjati z jogo in reikijem, saj sem to potrebovala.

Kmalu zatem sem dobila ponudbo hotela v Savdski Arabiji in tako se je začelo. Moj prijatelj je bil direktor hotela Interkontinental in predlagal mi je, da bi poskrbela za spa center, ki ga še niso imeli. Povedala sem mu, da o tem ne vem nič, vendar je vztrajal, češ da sem prava za to. Za nas, Slovanke, spa ni nekaj čudežnega, saj so o tem že vse vedela naše babice, ki so poznale moč termalne vode, zdravo prehrano … Pri nas je pedikura ali manikira nekaj povsem normalnega, v Ameriki pa ni tako! V Švici se dogaja, da pride ženska pri petdesetih prvič h kozmetičarki, da ji očisti obraz.

1.jpg
Cryo savna ima izjemne učinke pri regeneraciji telesa. Ljiljana pravi, da jo je v Ameriki uporabljala vedno, ko je bila po dolgem poletu izčrpana zaradi časovne razlike.
Sonja Javornik

Zdaj v okviru verige Lošinj hotels & villas skrbite za spaje v štirih hotelih.

Vedno sem ustvarjala blagovno znamko za druge, tokrat pa prvič delam svojo blagovno znamko. Želela sem ustvariti pravi velnes, ki vsebuje medicinski, športni in spa del. Velnes omogoča kakovostno življenje dlje časa, torej ne gre samo za zunanjo lepoto.

Zdaj delam pri štirih objektih, od katerih imata dva (Aurora in Punta) štiri zvezdice, dva pa pet (Allhambra in Bellevue), kar je zame nekaj novega, saj prej v manj kot petih nisem delala. Kriteriji se po regijah razlikujejo, naša blagovna znamka Wellness pa je v štiri- ali petzvezdničinih hotelih enaka. Vsi Wellnessi uporabljajo aromatična olja, olivna olja in proizvode iz aloe vere. Na vseh štirih lokacijah imamo enake vonjave. Povsod vas bosta pričakala pijača in grižljaj dobrodošlice. Vonj v velnesu, glasba, meni in biozdelki so enaki povsod, v hotelih s petimi zvezdicami smo dodali še višji standard s kozmetiko in švicarsko pedikuro in manikiro, saj gostje višje standarde v hotelih s petimi zvezdicami tudi pričakujejo. V hotelih s štirimi in petimi zvezdicami uporabljamo italijansko naravno kozmetiko Comfort Zone, poleg tega pa še domačo kozmetiko Mirta in Pharmas Nature.

e95a9188-68e1-4e1a-bf17-f2e6d8e54522.JPG
/
Lošinj hotels&villas

V vseh hotelih imate tudi zdravstveni del. Občutek imam, da gre pri tej ponudbi tudi za to, da lahko gostje opravijo preventivne preglede ali izberejo na primer program razstrupljanja, saj je tako dopust bolj razgiban.

Tako je. Nihče več noče samo sedeti v hotelski sobi, ampak si želi določenih izkušenj. Hotel Punta je bolj športen hotel, saj je temu prilagojena celotna okolica s sprehajalnimi potmi, ponudbo kajakov, vadbe v vodi, kolesarjenja, načrtujemo pa tudi velik športni center s pogledom na morje in najboljšimi inštruktorji joge in fitnesa. Celotna zgodba hotela Punta se vrti okoli športa in temu so prilagojene terapije. Tudi vsi preostali hoteli imajo medicinske programe, programe za dihanje, saj je to naravno dano, s pomočjo inštruktorjev pa lahko usvojite še metode. To ponujamo ljudem brezplačno, tako kot meritve ob prihodu in odhodu. Najbolj se v hotelu Punta razvija joga, saj je tukaj prečudovit pogled, ki se odpira na morje.

Danes so največji problem motnje spanja, zato smo v Bellevueju razvili program proti temu. Med drugim ponujamo tudi prav posebne odeje, ki vsebujejo poseben material, zaradi katerega imate občutek, kot da ste v objemu. Da to močno pomaga h kakovosti spanja, dokazuje podatek, da so tako rekoč vsi, ki so v hotelu preizkusili te odeje, želeli tudi za domov kupiti ta izdelek.

3.jpg
V hotelu Bellevue imajo redno tudi delavnice aromaterapije, ko gostje najprej sami naberejo zdravilne rastline, potem pa iz njih naredijo piling, masko in vazelin.
Lošinj hotels&villas

Razvili smo tudi protibolečinski program in program za hujšanje. Pripravljamo tudi program, ki pomaga pri odvajanju od narkotikov, kot so kajenje, odvisnost od tablet … Zanima nas, kaj se dogaja v človekovi glavi, vse aroma terapije in kozmetični tretmaji so pri nas le še dodatek. V vse naše programe vključujemo tudi kineziologijo, ljudi pa učimo dihati svež zrak, kadar je to mogoče.

Lošinj je resnično poznan po tem, da ima prav zdravilen zrak, kajne?

Na otokih Lošinj in Cres so kamnite plaže. Ko vanje udari morje, razbije valove ob skale, te mikrokapljice pa ljudje potem vdihavajo. Jadransko morje je za skoraj dva odstotka bolj slano od Sredozemskega, mi pa vdihavamo vse te pomembne minerale! Ko pridete k nam, imate najprej zdravniški pregled, potem še posvet pri nutricionistu, saj je prehrana v naših programih zelo pomembna. Izmerili vam bomo telesno maščobo in količino mišične mase, na podlagi tega pa lahko določimo število kalorij, ki jih potrebujete. Seveda pa ponujamo še številne dodatne terapije.

Še vedno spremljate vse novosti iz sveta velnesa in ste v rednih stikih z vodjami Wellnessov v drugih hotelih. Kaj je torej trenutno najbolj iskano na tem področju?

Res je, redno prejemam obvestila o novostih s tega področja, tudi nekdanji sodelavci me obveščajo o novostih. Če se mi zdi nekaj zanimivo, to vključim v naše programe, kot sem recimo to blazino za spanje. V Ameriki sem odkrila cryo savne, ki hitro regenerirajo telo po večjih naporih, izgorelosti ali neprespanosti. Sicer pa imam osebno za nego obraza zelo rada postopek HydraFacial in kozmetiko Forlle’d, saj vsebuje najmanjšo obliko hialuronske kisline in so tudi naše stranke izjemno navdušene, tako kot nad manikiro in pedikuro Bastian Gonzales. Vse terapije sem preizkusila tudi sama in jih šele nato vpeljala v ponudbo.

Torej bodo Lošinj hoteli kmalu v samem svetovnem vrhu, kar se tiče velnesa?

fb1a2e2b-f22f-4516-aa3e-143916cb0862.JPG
/
Lošinj hotels&villas

Tako je. Že zdaj lahko rečem, da so v vrhu po ponudbi in hodijo z ramo ob rami z drugimi blagovnimi znamkami. Redkost je, da je tak center le uro vožnje stran od glavnega mesta, v taki naravi. Ne razumem ljudi, ki gredo na Maldive, kamor potujejo dva dni, tam se dva dni zabavajo, preostale dni pa dolgočasijo. Raje grem na Lošinj, kjer je najboljši zrak, hrana je zdrava, za malo denarja pa lahko dobite vse! Tukaj prodajamo naše izkušnje in način življenja, na Maldivih pa prodajajo zgodbo. Na Lošinju vidim res velik potencial, nam je pa zdaj zagotovo težje, ker šele dobro začenjamo. Na Lošinj sem prišla pred dvema letoma. Lani smo kupili aparature, letos pa že pobiramo plodove. Vsi naši programi so predstavljeni preprosto, da jih človek lažje sprejme, vse je zelo logično. Tukaj pomagajo že zrak, ob pogledu na zelenje in modro morje pa si v dveh dnevih že brez stresa. Ob tem zraku se bolje spi, s kombinacijo dobre hrane in vsega drugega narava dela sama.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 7, 8. 7. 2019