reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Svetovalni proces

Melita Kuhar, 26.02.2020 16:00:27

Kar nekaj vprašanj dobivam glede tega, zakaj je včasih po prvih nekaj srečanjih pri meni v Svetovalnici partnerski odnos še bolj napet in razdražen. Kot ste verjetno že opazili tisti, ki berete moje kolumne, se vedno trudim biti iskrena in odkrita z vami, mojimi cenjenimi bralci. Verjetno bi malokateri terapevt ali svetovalec takole iskreno pristopil k skrivnostim procesa ozdravitve odnosa, kot želim sama ter vam tako osvetliti dileme, ki se vam morebiti porajajo ob odločitvi, ali poiskati strokovno pomoč, ko vajin partnerski odnos škripa, sta nesrečna in odtujena.

Delite na:
Svetovalni proces
psiholog Profimedia

Svetovalni proces, kot ga sama vodim, je namenjen vsem vam, dragi moji, ki ste zataknjeni v morebiti praznem odnosu, kjer ni več ljubečih čustev, je zgolj navada in poznana cona udobja. Namenjen je tudi vam, ki se imate še vedno radi, a sta z ignoranco do potreb eden drugega pripeljala odnos do tega, da je odtujen, naveličana sta eden drugega in bežita od iskrene komunikacije in spolnosti. Svetujem parom, kjer je prišlo do prevare, pa želita še vedno ostati skupaj in se zavedata, da sta oba sokriva, da je prišlo do klica po pozornosti, ko je eden prekršil nenapisano pravilo monogamnosti in za to svojo odločitev mora prevzeti odgovornost, a obenem si pogosto oba partnerja zmoreta priznati, da sta še vedno povezana v ljubezni, a sta pustila odnos, da sta si postala prekleto samoumevna in zdolgočasena. Popestritev je blizu in spolna potešitev v nekem novem objemu strasti je enostavna. No, vedno pridejo posledice. To smo že osvojili kajne?

Skratka, k meni prihajate mnogi pari v takšnih in drugačnih stiskah, skupni imenovalec je premalo direktnega in odprtega pogovora, kakšni pari se tako rekoč nikoli (!) ne pogovarjate o vaju - kaj potrebujeta, koliko sta se spremenila v letih skupnega življenja, kako se je spremenil in razrahljal partnerski odnos, ko sta iz partnerskega odnosa postala družinica in sta se prelevila zgolj v starša, ob tem pa pozabila na izjemno pomembno vlogo moškega in ženske, kar spet nosi boleče posledice za partnerski odnos.

JS-801.JPG
Z izleti negujeta svojo ljubezen
Foto: Jana & Simon Photography

Ko pari, takole ujeti v zgoraj opisane zanke neodnosnosti, pridete k meni v Svetovalnico, od mene seveda pričakujete, da bo v eni ali dveh urah vsa vajina nesnaga, ki sta si jo nakopičila v dolgih skupnih letih, kar skopnela in izginila. No, žal tako to ne gre in nobena bolečina, stiska, pomanjkanje pozornosti, pogovora, pripadnosti, strasti se ne more rešiti v na primer stodvajsetih minutah svetovalnega procesa. Zdravi nastavki na novo oblikovanega odnosa, in to le ob predpogoju, da si to oba partnerja res iskreno želita, je vsaj eno leto trdega dela na odnosu. Iz nič ni nič, tako da, prosim, upoštevajte dejstvo, da če želita spet žareti, se ljubiti, se iskreno pomenkovati, sodelovati in biti srečna eden z drugim, zagrizita v kislo jabolko vajinega na pol strtega odnosa in se pogumno lotita skupaj z mano vzrokov, ki so pripeljali do tega, da sedita pri meni na kavču namesto v vajini dnevni sobi ali se ljubita v spalnici.

love-749677_1920.jpg
ljubezen
pixabay

Vem in se zavedam, da je prvih nekaj ur svetovanja včasih res zelo težkih za vaju, ker se odpirajo rane neizrečenih in naloženih zamer, preteklih neljubih dogodkov, morebiti laži, manipulacij in prevar. Ta »gnoj« odnosa je treba najprej iztisniti, počistiti vajine rane in dovoliti, da se zacelijo. Tako očiščen srček in bolj svež odnos lahko nato sprejme nove napotke, moja znanja in izkušnje, kot vaju učim, kako vsakodnevno sodelovati, se slišati, komunicirati in biti spoštljiva in zadovoljna partnerja, ne zgolj starša.

Ali sem vam vrgla dovolj trnkov, da ste se zamislili nad lastnim partnerskim odnosom? Veliko podobnih izzivov in vsebin opisujem tudi v svoji prvi knjigi Iskreno o partnerstvu, ki jo lahko naročite pri Založbi Primus ali jo najdete v knjigarnah in knjižnicah po Sloveniji. Bodite pogumni in me osebno kontaktirajte ter ozavestite, da je lepo in zdravo živeti v srečnem in urejenem partnerskem odnosu!

Avtorica je Melita KuharSvetovalnica, www.svetovalnica.si, 031 666 168. Pišite ji na: info@svetovalnica.si.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 5, 31.1.2020