kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Stvari, ki se s staranjem izboljšajo

Mateja Al-Shukaili Hrastar, 08.01.2019 15:01:26

Novo leto pomeni tudi, da se bomo za eno leto postarali. S staranjem nam popušča vid, sklepi se obrabljajo, vse več je gub – a ni z leti vse le slabše in slabše. Nekatere reči s časom pridobivajo dodatno vrednost!

Delite na:
Stvari, ki se s staranjem izboljšajo
Nikoli ne more pevec bolje odpeti bluzovskega komada kot v drugi polovici življenja. Revija Zarja

Vino in viski

Starano vino ima tisti presežek, ki je rezultat skrbne pridelave in – let. Šele čas zares razvije vso njihovo kakovost. Enako velja tudi za viski, ki mora odležati najmanj deset let.

dobro stara vino.jpg
Staro vino
Revija Zarja

Bluzovski glas

Nikoli ne more pevec bolje odpeti bluzovskega komada kot v drugi polovici življenja. Posebej to velja za ženski glas, ki dobi v meni dodatno žlahtno globino in več karakterja.

Odnosi

V teku časa se večina naših odnosov z znanci, sosedi, sodelavci in drugimi izboljša. Tako so dognali raziskovalci Universty of California. Skrivnost je v tem, da je v nas zmeraj več pripravljenosti, da odpuščamo, hkrati pa nam ti odnosi postajajo vse bolj dragoceni. In čas prinese tudi to, da nas mlajši obravnavajo z več spoštovanja in bolj prijazno.

dobro stara spolnost.jpg
Večina naših odnosov se izboljša.
Revija Zarja

Samozaupanje

Da postanemo samozavestnejši in pridobimo zaupanje vase, je potreben čas. Šele sčasoma zares vemo, da se zaradi ljubezenskih težav ne umre, da ni treba, da kakorkoli omalovažujemo sami sebe in svoje dosežke, da drugim ni treba prav ničesar dokazovati, sčasoma pa vemo še to, da se imamo lahko prav lepo tudi sami s seboj.

Cigare

Podobno kot velja za vino ali viski, velja tudi za cigare. Seveda morajo biti dobro hranjene, da njihov okus s časom pridobi dodatno kakovost. Poznavalci ločijo tri faze, zadnja in najžlahtnejša pa nastopi sploh šele po 20 letih. 70 let stare cigare dosegajo na dražbah pri Christie's in Sotheby's ceno kar 500 evrov za kos.

Vedrina

Raziskave kažejo, da je v razvitem svetu naš običajni in najpogostejši življenjski slog takšen, da ima posameznik z leti več premoženja, življenjskih izkušenj ter – vedrine.

Les

Tudi les s časom zori: postaja lepši in dobiva karakter. Hkrati pridobiva kakovost. Zato pa obstaja posebna veja lesarske stroke, ki se ukvarja zgolj z obdelovanjem staranega lesa. Uporabniki kaminov pa dobro vedo, da les, ki smo ga skladiščili dlje, gori veliko bolje.

dobro stara clooney.jpg
George Clooney
Revija Zarja

George Clooney

Od kar precej osladnega junaka žajfastih nadaljevank do prestižnega oskarjevca ter humanista in izboljševalca sveta – da, z vsakim desetletjem je postajal Clooney preprosto boljši. Po videzu in tudi kot osebnost. Žal takšna metamorfoza ne uspe prav veliko ljudem.

Sreča

Raziskave Centra za mnenjsko raziskovanje v Michiganu kažejo, da so starejši ljudje srečnejši od ljudi srednjih let in od mladih. Število ljudi, ki sami sebe označujejo kot »zelo srečne«, naraste prav v skupini najstarejših. Podoben je tudi izid evropske raziskave, ki je zajela 16 evropskih držav: starejši so zadovoljnejši s svojim življenjem.

Spolnost

Izkušnje namigujejo tako, zares potrdila pa je to domnevo šele raziskava University of California, ki je zajela 800 žensk nad 40. letom starosti – zadovoljstvo s spolnostjo z leti le narašča. Še več optimizma vzbuja podatek, da skoraj 40 odstotkov 80-letnic še zmeraj pogosto doživlja orgazme.

Odločitve

Odločitve starejših so pogosto pametnejše kot odločitve mlajših, saj imajo slednji pogosto težave s presojo, katere in kakšne odločitve jim dolgoročno koristijo ali škodijo. Mlajši se tudi nekoliko raje odločajo tako, da imajo takojšnjo korist. Starejši pa raje nekoliko temeljiteje pretehtajo, kar se seveda splača.

Glasbeni instrumenti

Ne le les – tudi instrumenti z leti pridobijo dodatno in neponovljivo kakovost. Zato so stari instrumenti med glasbeniki posebna dragocenost. Bolj ko je les star, boljša je resonanca.

Možgani

Možgani so neke vrste mišica, in kot je značilno za vse mišice, velja tudi za možgane, da jih s treningom lahko okrepimo in izboljšamo sposobnost njihovega delovanja. Najboljše možnosti za trening možganov imamo, ko vstopamo v nova življenjska obdobja. Takrat se nam spremeni vsakodnevna rutina – na primer ko se otroci osamosvojijo in odidejo od hiše. Prosti čas, ki ga s tem pridobimo, je pametno porabiti tako, da si okrepimo možgane: učimo se jezika, igranja instrumenta, odločimo se za trening nove športne panoge. Vse to koristi možganom in nam lahko omogoča celo temeljitejše razmišljanje kot v mladosti. 

Objavljeno v reviji Zarja št. 1, 31. 12. 2018.