Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Stvari, ki bi jih morali privzgojiti vsakemu otroku

T.G., 15.11.2018 11:00:21

Otroci so naše bogastvo in prav je, da jih vzgajamo tako, da bomo nanje ponosni. Katere stvari bi moral svojemu otroku privzgojiti prav vsak starš?

Delite na:
Stvari, ki bi jih morali privzgojiti vsakemu otroku
MAME-NASILJE thinkstock

Imej se rad/-a

Težko je reči, katera stvar od spodaj naštetih je najpomembnejša, ampak tale je precej blizu vrhu lestvice: otroka moramo naučiti, da naj se ima rad. V življenju gremo skozi ogromno situacij, ko nas nekdo poskuša potlačiti, nam pokazati, da nismo dovolj dobri, dovolj pametni, dovolj lepi, dovolj vitki … Če bomo otroka naučili, da se ima rad (kljub svojim morebitnim pomanjkljivostim), se bo v takšni situaciji znašel in ne bo pustil, da mu kdorkoli ali karkoli pride do živega.

MAME-VODILNA.jpg
MAME-VODILNA
thinkstock

Skrbi za okolje

Naš planet postaja veliko smetišče, in če ne bomo začeli skrbeti zanj, bodo naši potomci v velikih težavah. Na nekaterih področjih se že vidijo spremembe (za mnogo otrok je ločevanje smeti nekaj povsem samoumevnega, medtem ko njihovi starši včasih šele začenjajo osvajati osnove ločevanja), pa vendarle je še veliko prostora za izboljšanje. Še vedno na igrišču vidim otroka, ki odvije bombon, papirček pa vrže kar na tla ali v bližnji grm, in še vedno mame uporabljamo vse preveč plastike in izdelkov za enkratno uporabo. Začnimo z majhnimi koraki - na primer tako, da v trgovino ne hodimo več s plastičnimi vrečkami in namesto plastenk z vodo nosimo s seboj bidone za večkratno uporabo. Tako bodo naši najmlajši postopoma dobili občutek, da morajo tudi oni skrbeti za Zemljo.

MAME-SPOSTUJ OKOLJE.jpg
MAME-SPOSTUJ OKOLJE
thinkstock

Ne sledi čredi/nauči se reči ne

V družbi mladih so izsiljevanja pogosta in včasih se tudi tragično končajo. Si upaš poskusiti to? Si upaš narediti tisto? Dokler gre za nedolžne šale, še nekako gre, ko pa malce odrastejo in stvari postanejo resne - na primer: Si upaš voziti 150 na uro skozi naselje? ali: Si upaš poskusiti tole tabletko? potem je dobro, če smo svojega otroka naučili, da ve, v katerih situacijah je treba reči NE.

Besede bolijo

Otroci so lahko zelo kruti in to dobro vemo vsi. Če ima neka deklica nekaj kilogramov preveč, je že »bajsa«, in če je nekdo preveč priden v šoli, je »piflar«. A besede še kako bolijo in lahko pustijo travme, ki bodo tega otroka zaznamovale vse do odrasle dobe. Vzgajajmo torej svoje otroke tako, da jih naučimo, kakšno vedenje je primerno in kakšno ne, in da na to, da bi se norčevali iz nekoga (pa naj bo iz njegovih fizičnih lastnosti ali iz česa drugega), ne bodo niti pomislili. Navsezadnje si tudi oni ne želijo, da bi se drugi norčevali iz njih.

MAME-BESEDE BOLIJO.jpg
MAME-BESEDE BOLIJO
thinkstock

Več lahko preberete v novi številki revije Maja!

Revijo Maja lahko prelistate tudi na spletu!