mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Ste pripravljeni na pravo "roštiljado"?

Zoran Franc, Novice Svet24, 23.04.2018 12:01:40

Čas piknikov in žara je tu! Pa veste, na kakšnem žaru boste pripravili najbolj sočno in slastno hrano? Pred nakupom je smiselno upoštevati okoliščine, zato preberite koristne nasvete.

Delite na:
Ste pripravljeni na pravo "roštiljado"?
Ste pripravljeni na novo sezono slastnih jedi? arhiv

Preden se odločite za nakup žara, je dobro upoštevati nekaj napotkov. Najprej razmislite, kam boste žar postavili. Če bo vaš žar stal na zelenici, lahko izbirate med praktično vsemi žari. A bodite pozorni na velikost. Kaminski žari bodo hitro zasedli površino, poleg tega bodo tam, kamor jih boste postavili, tudi ostali. Si delite dvorišče s sosedom? Morda žar na oglje ne bo prava izbira, saj se bo sosed vsakič, ko se boste lotili peke, pritoževal zaradi dima, ki se bo valil tudi čez njegovo dvorišče.

gril na oglje
Naj zadiši! Žari so praktični, saj jih lahko vzamete s seboj tudi v naravo.
arhiv

Kdaj si želite privoščiti peko?  

Kdaj želite pripravljati jedi? Če ste strasten ljubitelj jedi z žara, razmislite o kuhinjskem žaru, saj boste lahko jedi pripravljali vse leto. Če želite pripravljati jedi v napol zaprtem prostoru, izberite raje plinski ali električni žar, saj boste tako manj dimili prostor, pa tudi gostje vam bodo hvaležni.

Žar na oglje  

Če boste izbrali žar na oglje, se morate zavedati, da so ti navadno manjši. Sicer pa so zelo priročni in primerni tako za piknike v naravi kot na domači terasi. Odlikuje jih predvsem praktičnost, saj jih lahko razstavimo in zložimo v prtljažnik. Tudi čiščenje ne zahteva posebnega napora. Uporaba je preprosta, čeprav porabimo nekoliko več časa, da dosežemo primeren ogenj in temperaturo za peko, a tudi to ima svoj čar.

gril na plin
Plinske žare odlikujeta hitra priprava in fleksibilnost.
arhiv

Plinski žar

Plinski žari so nekoliko manj prilagodljivi, a jih odlikujejo hitra priprava, prenosljivost in možnost uporabe v različnih okoliščinah; lahko jih uporabimo na balkonu, terasi in v kuhinji, saj ne oddajajo dima. V nasprotju z žarom na oglje je uporaba morda nekoliko zahtevnejša, saj potrebujemo še cev za plin, regulator, objemalko in seveda dotok plina, torej plinsko bombo. Tej namenite posebno pozornost in se prepričajte, da plin ne uhaja.

Preberite tudi: Naredite domek za ptičji naraščaj. Kliknite TUKAJ!