Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

FOTO: Stanovanje z zgodbo v središču Ljubljane!

Petra Mauer, 11.01.2018 16:01:34

Stanovanje v središču Ljubljane preveva posebna energija. Ne le zato, ker je v stavbi iz leta 1936 in notranja oprema prepleta sledi preteklosti s sodobnostjo, temveč je v njem prisoten močan duh ustvarjalnosti in drugačnosti.

Delite na:
FOTO: Stanovanje z zgodbo v središču Ljubljane!
Dom2

Svoj pečat so mu namreč vtisnili tudi različni slovenski umetniki ter s tem vsakemu, ki vstopi vanj, približali kreativnost in kulturo slovenskega naroda.

Želje in realnost

Stanovanje je bilo že od samega začetka namenjeno za kratkoročno oddajanje turistom, čemur se je lastnica Slavica Janeš skušala prilagoditi predvsem z iskanjem dobre lokacije. »Želela sem si seveda popolno stanovanje, vendar sem po nekaj mesecih iskanja morala svoje kriterije spustiti. Tako da, žal, nimamo lastnega parkirišča, vendar so številna parkirna mesta na ulici in le korak stran tudi parkirni hiši, kar je za lastnike jeklenih konjičkov v centru mesta že razkošje. Mikrolokacija je fantastična, saj v radiju 100 metrov ponuja prav vse, kar bi sploh lahko potrebovali. Druga želja, ki se ni izpolnila, pa je osupljiv razgled na eno izmed znamenitosti mesta, ki bi gosta pritegnil k rezervaciji,« pripoveduje lastnica. Stanovanje je našla namreč v visokem pritličju, in ko ga je razdelila na dva apartmaja, je eden dobil pogled na ulico oziroma stavbo na drugi strani ceste, drugi pa na skupni vrt.

slovenski dom 1.jpg

Ravno zato, ker ni dobila »popolnega« stanovanja, kot si ga je zamislila, je morala posebnost, po kateri se bosta apartmaja razlikovala od drugih in izstopala, ustvariti znotraj štirih sten. Hkrati je želela gostu ponuditi nekaj več kot le nočitev v lepem ambientu na odlični lokaciji in z ustreznim nivojem storitev. Nekaj, kar bo lahko videl le tukaj, saj bo specifično za našo prestolnico, našo kulturo, umetnost ... Nekaj, o čemer bo želel pripovedovati drugim, ker bo neobičajno, nekaj, kar bo želel shraniti ne le v spominu, temveč tudi na fotografijah, ki jih bo po vrnitvi domov delil s prijatelji.

slovenski dom 9.jpg

Zgodba o nas, o Ljubljani, Sloveniji …

Sogovornica, ki jo unikatni izdelki in ustvarjalnost posameznikov navdušujejo že od mladih nog, hkrati pa je doma v marketingu, se je odločila za dokaj nenavaden korak. Povezala se je s številnimi slovenskimi dizajnerji, slikarji ter oblikovalci unikatnih izdelkov, da so s svojimi izdelki popestrili prostor in poskrbeli za dekorativne detajle. Nekateri so izdelani posebej za apartmaja, saj ni želela ustvarjati videza trgovine s polnimi vitrinami, temveč je skupaj s posameznimi ustvarjalci poiskala rešitve, kako njihove izdelke umestiti kot funkcionalen del notranje opreme. Da pa ne bi ostalo samo pri čudovitih detajlih, temveč bi popotnikom tudi olajšalo izbiro spominkov, ki bi jih želeli odnesti s seboj, je zbrala tiste slovenske umetnike in oblikovalce, katerih izdelki so posebni, primerne velikosti za transport, se prodajajo v Ljubljani ter imajo ustrezen cenovni razpon. »Sama namreč sovražim kič in spominke, na katerih na veliko piše, iz katerega kraja so. To vem tudi brez tega. Moj fokus je bil usmerjen na izdelke, ki ponujajo kot dodano vrednost izvirnost, dobro oblikovanje, zgodbo v ozadju in uporabnost, saj si vse manj želimo lovilce prahu.«

slovenski dom 4.jpg

Svoj pečat so v apartmajih pustili oblikovalka nakita Irena Nose, slikarka Irena Polanec, grafik Miloš Dekić, Alja Starc in Mateja Horvat, ki ustvarjata iz keramike, družinsko podjetje Medeni raj - Perger 1757, oblikovalki Jasna Kralj Pavlovec z blagovno znamko Jas in Jana Mršnik, ki oblikuje pod blagovno znamko BelaBela, Jolanda Jelen in Katarina Mrzelj, obe izdelujeta čudovita unikatna oblačila, vsestransko ustvarjalna Ana Baucar Miklič, Vanda Lapajne s tradicionalno idrijsko čipko, mojstrica polstenja Anja Musek z blagovno znamko Amuse, leseni izdelki Hand-up Uroša Pečnika, Domen Žepič s Svetim duhcem … Vse informacije o ustvarjalcih in njihovih izdelkih so gostom na voljo v knjigi, v kateri so še številni drugi predlogi in nasveti, da se lažje znajdejo v našem mestu.

slovenski dom 8.jpg

Poleg tega je v vsakem apartmaju predstavljena tudi ena znamenitost Ljubljane, tako apartma sLOVEnian STORY ali krajše LOVE STORY krasi Mesarski most s številnimi ključavnicami zaljubljencev, Prešeren z odlomkom iz Povodnega moža »Od nekdaj lepe so Ljubljanke slovele …«, tapeta iz projekta »Prešernova Julija skozi objektive sodobnih fotografov« Hiše na koncu tunela. Medtem ko se apartma sLOVEnian ART predstavlja s slikovitim detajlom stavbe, umeščene v Metelkova mesto, ki velja za središče umetniškega ustvarjanja v Ljubljani. V kopalnici je izpisano besedilo prve slovenske evrovizijske pesmi, Tih deževen dan, kar še poudarijo zlate kapljice, ki so sicer namenjene tudi obešanju brisač. Rdeča nit je zgodba, ki jo pripovedujejo detajli. Zgodba o nas.

slovenski dom 3.jpg

Unikatnost, funkcionalnost in prostornost

Gosta že takoj ob vstopu pričaka slastno darilce – čokoladno pismo s prekrasnim pogledom na Ljubljano iz zraka, krajšo zgodbo in s fotografijami poglavitnih znamenitosti. Mnoge že ob tej drobni pozornosti takoj prešine misel, da je resnično vstopil v apartma, ki ponuja nekaj več od povprečja in ni ustvarjen zgolj za bivanje, temveč za to, da človeku nahrani dušo.
Idej za notranjo ureditev sogovornici ni manjkalo. Pravi, da so bolj ali manj nastale na podlagi ljubezni do zgodb in ustvarjalnosti, večnega iskanja drugačnosti in dodane vrednosti ter strasti do prenove stanovanj in notranjega opremljanja. »Ker sem vedela, kaj in za koga to delam, sem potrebam in interesom gostov prilagodila prav vse. Tako imajo vse stvari svoj namen, če ne funkcionalnega, pa prispevajo k 'rdeči niti', kot radi pravimo, ali pa marketinški strategiji, saj je bilo vse zasnovano v paketu. To je prednost, če za vsa področja lahko poskrbiš sam, saj pri sodelovanju velikokrat pride do nerazumevanja in posledično neusklajenosti v ekipi, kar se neizogibno pozna tudi pri dokončanem projektu.« Dodaja še, da ta projekt še ni končan, saj se ji nove ideje, s čim bi še nadgradila apartmaja, porajajo vedno znova.

slovenski dom 7.jpg

»Pri opremljanju rada skrijem očem vse tisto, brez česar ne gre, ni pa niti najmanj dekorativno – grelnik sanitarne vode, pralno-sušilni stroj, elektro omarico, mikrovalovko ...,« pravi. Obstoječi tloris stanovanja se je od prvotnega precej spremenil, saj je bila po besedah lastnice površina precej slabo izkoriščena. Odstranili so nekaj nenosilnih sten, da so pridobili večje prostore in dosegli, da apartmaja bolj »dihata«. Zamenjali so stavbno pohištvo, zaradi funkcionalnosti so položili talno ogrevanje in tla prekrili s keramiko, tudi vse druge napeljave so povsem nove in prilagojene trenutnim potrebam. »Lahko rečem, da je bil nov tloris, načrt vseh napeljav in opreme narejen, še preden se je podrla prva stena. Kasneje se je temu pridružila samo kakšna manjša ideja – npr. ključavnice na steni, ki se kot rdeča nit povežejo s fototapeto Mesarskega mostu, ali mostu zaljubljencev, kot mu pravijo Ljubljančani, in služijo kot obešalniki.« V stavbi so skoraj vse stene prepredene z dimniškimi tuljavami, kar je prineslo marsikatero omejitev pri novi zasnovi, vendar je lastnici kljub temu uspelo ustvariti maksimalno funkcionalna in prostorna apartmaja, ki kar vabita s svojo končno podobo.

Izkusimo drugačnost

Različni detajli prepričajo gosta, da je za svoj denar resnično dobil veliko več.  Kako jih bo lastnica stanovanja predstavila, je bil skupen dogovor med njo in sodelujočimi, ki so prispevali posamezne izdelke. »Všeč so mi malenkosti, ki malo drugače predstavijo mesto in kulturo, pa tudi ideje, ki so posebne, unikatne in so se mi porajale sproti ter povezale že umeščeno ali pa zgolj rešile nastalo težavo.« V vsakem kotičku, ki je rezultat skrbno premišljene ideje, se kaže Slavičina strast do prenavljanja in opremljanja, ustvarjalnost in želja po drugačnosti, unikatnosti. »Zavedati se moramo, da po svetu ne potujemo zato, da bi videvali že videno, temveč da bi v čim večji meri izkusili lokalno drugačnost.«

Ideja o predstavitvi slovenskih ustvarjalcev in zgodba, ki povezuje umeščene detajle, navdušuje osebe iz različnih strok, od arhitektov do oblikovalcev, pa tudi laike, ki kljub vsemu zlahka opazijo skladnost in drugačnost notranje opreme. Dotakne se jih zgodba, ki jo sooblikujejo tudi sami v trenutku, ko vstopijo. Naj bo to še ena slovenska zgodba o uspehu pod imenom sLOVEnian ART STORY.

Preberite tudi: Kako je sobo za sina opremila Tori Spelling? Kliknite TUKAJ!