duhovna pot Dobra karma

Ko drugi mislijo, da ste umrli, ste v resnici ...

horoskop_napoved_astrologija Svet24.si

Horoskop za četrtek, 4. junija

orban jansa Reporter.si

Ogrske nočemo, Prekmurja ne damo: 100 let po ...

andrej sisko stajerska varda bobo2 Svet24.si

Šiškova varda nadlegovala lastnika kampa

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

hauser Njena.si

Glasbenik v bolečinah: Hauser okreva po operaciji

Srnam lahko prepovemo vstop na svoj vrt

Š.K.K., 05.11.2019 11:00:00

Srne so čudovita gozdna bitja, ki nas že od nekdaj navdušujejo s svojo podobo. Vsakič, ko zagledamo srno, ki se mirno pase s svojimi družicami, si ne moremo kaj, da ne bi poskočili od veselja in se čudili njeni milini. No, razen če se ne povabi na sočno pojedino na našem vrtu …

Delite na:
Srnam lahko prepovemo vstop na svoj vrt
naslovna fotka za podnaslov 1 Dreamstime

Njen apetit je velik in za sabo lahko pusti pravo opustošenje. Najraje ima mlade, nežne rastline, pase se tako na zelenjavnem kot tudi okrasnem vrtu, ogromno škode pa z objedanjem lubja naredi tudi v sadovnjaku. Pa ste vedeli, da lahko z nekaj pametnimi ukrepi poskrbimo, da se bodo srne izognile našim rastlinam?

Veliko lahko naredimo že ob načrtovanju zasaditev. Srne ne marajo rastlin, ki imajo aromatične, nakodrane in grobe liste. Seveda svojega izbora ne moremo omejiti le na lepotice s takimi lastnostmi, lahko pa izbiramo pametno in z njimi premišljeno dopolnimo celoto. Med rastline, ki jih divjad ne mara, spadajo okrasne trave, navadni pušpan, japonska medvejka, grozdnata svetilka, potonika, repičasta preobjeda, ižander, mehkodlaka plahtica, šmarnica, verbena, žametnica, zajčki, sivka, meta …

R&V+ZR okt 19 - ali ste vedeli FOTO 2.jpg
Vrt, ki ga zaradi premišljene zasaditve srne ne ogrožajo. Na njem najdemo rododendron, mak, divje marjetice in škrlatni naprstec.
Dreamstime

Srne so zelo bojazljive živali, še posebno pa so pozorne na nenadne premike in glasne zvoke. Na razdalji jih zadržimo, če na vrt postavimo nekaj klopotcev ali pa na veje dreves in grmovja obesimo vetrne zvončke. Nežno jih lahko prestrašimo tudi z avtomatskim škropilnikom, ki ga nastavimo na čas, ko vemo, da nepovabljeni gosti najpogosteje prihajajo naokrog. Curek, ki bo nepričakovano špricnil po vrtu, bo srne tako prestrašil, da si bodo ozemlje dobro zapomnile in se ne bodo več vračale.

Srne odganja tudi vonj nekaterih rastlin. Aromo mete, timijana, žajblja, rožmarina, sivke in drobnjaka preprosto sovražijo, zato se ji zavestno izogibajo. Našteta zelišča tako posadimo med druge rastline na vrtu, lahko pa z njimi naredimo tudi »živo mejo«.

Srne najbolj privlačijo nežni listi in poganjki mladih rastlinic, ki jih s svojim objedanjem tudi najbolj poškodujejo. Da bi njihovo skušnjavo preprečili, okolico »zasmradimo« z vonjavami, ki srne odganjajo. Tako lahko po tleh potresemo ribjo moko, ki deluje kot gnojilo, a moramo biti pri tem previdni, da rastlin ne pregnojimo. Ne pozabimo tudi, da se srne močno bojijo človeškega in pasjega vonja. Tako na veje rastlin obesimo nekaj kosmov pasje dlake ali človeških las. Na trgu je mogoče kupiti tudi različne repelente, ki pa imajo neprijeten vonj tudi za ljudi in jih zato ne moremo uporabljati v bližini hiše.

Če vse drugo zataji, si bo treba omisliti ograjo. A pozor, ta mora biti visoka vsaj dva metra, saj nižje ovire srne lahko zlahka preskočijo.

Objavljeno v reviji Rože in Vrt/Zeleni raj št. 10, 16.9.2019