ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Bi radi izkusili letenje na lastni koži? Obiščite vetrovnik!

M. B., Maja, 20.09.2018 13:01:32

Odkar poznamo vetrovnike, si vsaj za nekaj minut lahko uresničimo tudi željo po letenju.

Delite na:
Bi radi izkusili letenje na lastni koži? Obiščite vetrovnik!
Če bi radi izkusili letanje na lastni koži, a vam ni blizu skok iz letala ali bližnjega hriba s padalom, jadranje z zmajem ali balonom, potem je vetrovnik najboljša izbira. Dreamstime

Človek že od nekdaj sanja o tem, da bi bil svoboden kot ptič in da bi na lastnih krilih prejadral svet. Žal nas narava ni obdarila s perutnicami, imamo pa zato mnogo domišljije, ki izpolnjuje še tako nenavadne želje. Odkar poznamo vetrovnike, si vsaj za nekaj minut lahko uresničimo tudi željo po letenju. Izkušnja je zabavna, primerna za vse starosti (od 5 let naprej) in zdrave osebe med 20 in 115 kg telesne teže, je pa tudi cenovno dokaj dostopna. Pri nas najdete vetrovnik v Logatcu in Planici.

Če bi radi izkusili letanje na lastni koži, a vam ni blizu skok iz letala ali bližnjega hriba s padalom, jadranje z zmajem ali balonom, potem je vetrovnik najboljša izbira. Gre za nekakšen navpični tunel, v katerem od spodaj tako močno piha zrak, da vas zlahka ponese nad tlemi. Letenje lahko nadzirate sami in s pomočjo navodil inštruktorja, ki skrbi za vašo varnost in seveda za to, da čim dlje ostanete v zraku. Ni zapleteno, prav nasprotno, izkušnja je nadvse zabavna in navdušujoča. 

Preberite tudi: Zvezdnica serije Moja boš bo morala v zapor. Kliknite TUKAJ!

Se pa morate, tako kot pri vsakem športu, držati določenih navodil, predvsem se je treba naučiti nadzorovati svoje telo v zraku. Če vzdržujete pravi položaj rok in nog, lahko izvajate tudi obrate, se premikate naprej in nazaj, gor in dol, bolj izkušeni letalci znajo leteti v parih, trojkah ter telo zasukati tudi kako drugače kot le v položaj s trebuhom, obrnjenim proti tlom.
Predstavljamo vam nekaj napotkov za začetnike letenja:

1. Vstop v vetrovni tunel

Najprej se je treba naučiti vstopati v vetrovnik. Ta simulira natanko takšne razmere, kot bi jih občutili pri prostem padu oziroma ob skoku iz letala. Ob vstopu v tunel je treba roke skrčiti ob telo in se nagniti naprej skozi vrata. Pomembno je, da v vetrovnik ne skočite, ampak se samo naslonite na veter, ki vas nato dvigne v zrak.

2. Udobje v zračnem toku

Potem je treba najti udoben položaj v zraku. Za stabilnost je najbolje potiskati boke naprej, kar lahko preizkusite tudi doma. Preprosto lezite na tla, potiskajte boke navzdol ter istočasno dvignite od tal noge in glavo. Vso telesno težo prenesite v središče telesa, kar vam bo dalo v vetru stabilnost, hkrati pa boste občutili svobodo v rokah in nogah.
Na začetku, ko iščete to stabilnost, je jakost vetra tudi razmeroma nizka, kar pomeni, da boste leteli dokaj blizu tal. Tako vam bo tudi inštruktor lažje svetoval, kako uravnati telo, da bo za nadaljevanje kar najbolje.

3. Prvi obrati

Osnovni princip letenja je aerodinamika. Z gibi in prenosom zračnega pritiska na različne dele telesa se med drugim lahko tudi obračate. To pa storite tako, da rahlo spustite ramo in roko na tisti strani, kamor se želite obrniti.

4. Naprej in nazaj

Na podoben način (s spreminjanjem položaja rok in nog) lahko telo med letenjem premikate naprej in nazaj. Za naprej je treba noge čim bolj iztegniti in poravnati, s čimer rahlo dvignete telo in ga pomaknete naprej. Za ritensko letenje pa potisnete stopala bližje ritnicam in roke rahlo potisnete naprej.

5. Gor in dol

Zadnji korak za začetnike letenja je nadzorovanje višine. To vam omogoča, da v vetrovniku letite višje ali nižje. Za spuščanje je treba telo upogniti podobno kot na začetku, ko vstopate v tunel. S pokrčenjem oziroma zmanjševanjem obsega telesa boste hitreje padali. Po drugi strani pa morate za dviganje narediti telo čim večje, da se vanj upre kar največ zraka in vas tako ponese navzgor. 

Še nekaj koristnih nasvetov

Oblecite se v udobna oblačila in obutev. Običajno za primerno obleko poskrbijo na samem prizorišču.
Upoštevajte navodila inštruktorjev letenja.
Vadite stabilen položaj telesa že doma.
Ohranite mirno kri.
Ne pozabite dihati.
Nasmejte se in se zabavajte.