GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Spite pri odprtih vratih? Lahko vas stane življenja.

kl, 20.04.2021 20:58:06

Ta navadna in za mnoge popolnoma nepomembna navada lahko pomeni ločnico med življenjem in smrtjo, pravijo varnostni strokovnjaki.

Delite na:
Spite pri odprtih vratih? Lahko vas stane življenja.
Odprta ali zaprta vrata lahko pomenijo ločnico med življenjem in smrtjo profimedia

Ameriški Inštitut za raziskovanje varnosti je ugotovil, da več kot 60 odstotkov ljudi spi v sobi z odprtimi ali priprtimi vrati. Ko so raziskovali razloge, so ljudje navajali, da je to zaradi kroženja zraka, tisti z otroki pa so navedli razlog, da lažje slišijo, če se z otrokom kaj zgodi. Večina jih je tudi prepričanih, da je spanje pri odprtih vratih bolj varno. Pa ni, pravijo na inštitutu FSRI.

V primeru izbruha požara, zaprta vrata preprečujejo širjenje ognja in dima ter ogljikovega monoksida.

Zaprta naj bi bila tudi vrata otroških sob, pravijo raziskovalci. "Če živite v hiši z otroki in ponoči izbruhne požar, najverjetneje ne boste mogli do otroške sobe, ker vam bosta to preprečila dim ali temperatura. Če zaprete vrata njihove sobe, boste tako postavili varnostno zaporo, ki bo otrokom omogočila, da bodo preživeli dlje časa.

Ljudje tudi mislijo, da če se v hiši pojavi dim, da ga bodo odstranili, če odprejo vrata. To je sicer res, vendar pa tako v prostor spravljate tudi zrak in s tem kisik, ki ogenj samo podžiga. Če imate vrata in okna zaprta, ogenj ne bo imel dotoka svežega kiska ali pa bo ta zelo majhen, kar pomeni, da bo ogenj omejen in se bo težje širili v ostale prostore, tako pa bodo ljudje imeli več časa za umik.

Pomembno pa je še nekaj. Sobe z zaprtimi vrati so med požarom poprečno ohranijo temperaturo okoli 40 stopinj, v primerjavi z gorečo okolico, kjer temperature dosegajo tudi 400 in več stopinj Celzija.