mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Špinače, ki to niso

Revija Ženska, 22.09.2018 13:01:42

Sedaj bodo zastrigli z ušesi vsi, ki obožujejo špinačo. Čeprav špinača slovi po hitri rasti in bi jo lahko zato sejali znova in znova od marca pa vse do septembra, žal ni tako. Špinača namreč ne mara niti vročine niti suše in niti dolgega dneva.

Delite na:
Špinače, ki to niso
Malabarska špinača zraste do 6 metrov visoko, zato potrebuje močno oporo. Revija Ženska

Prav zato jo lahko sejemo samo zelo zgodaj spomladi, torej marca in morda še aprila, ter za jesensko bero ponovno spet od druge polovice avgusta naprej. Torej smo za poslastice iz špinače prikrajšani preko celega poletja. Veliko si lahko pomagamo z blitvo, saj se po okusu zelo približa špinači. Kako da ne, saj sta bližnji sorodnici. Vseeno pa vrtičkarji in ljubitelji dobre hrane vedno znova radi odkrivamo nove rastline in nove okuse in tukaj jih je nekaj, ki bodo zagotovo popestrile naše jedilnike in vsaj približno skušale nadomestiti špinačo.

5-surinamska s..JPG
Zaprti drobni cvetovi so videti kot rdeče kroglice.
Revija Ženska

Skupno jim je to, da so za gojenje popolnoma nezahtevne, dobro prenašajo vročino in nimajo za zdaj nobenih škodljivcev in bolezni. Rastejo hitro, uživamo pa liste in poganjke, ponekod tudi plodove. Vsebujejo malo kalorij in so bogate z vitamini, minerali, antioksidanti ter drugimi za zdravje tako pomembnimi bioaktivnimi snovmi.

Preberite tudi: Spomini na počitniške dni naj polepšajo vaš dom! Kliknite TUKAJ!

Pripravljamo jih tako kot špinačo, naredimo priloge, prikuhe, uporabimo za nadeve palačink, zavitkov, dodajamo k rižotam, kašam, okusne in še posebej koristne našemu organizmu pa so seveda kar presne, kot dodatek v solati.

2-malabarska s..JPG
Srčasti listi so mesnati in navdihnjeni vijoličasto.
Revija Ženska

Surinamska špinača

Surinamska špinača (Talinum panikulatum) zraste do 50 cm visoko. Oblikuje lepo rozeto mesnatih suličastih listov, iz katere kmalu zrastejo novi poganjki, okiteni z listi. Rastlina se razraste v do 50 cm visok grm. Poleti požene množico tankih do 30 cm visokih stebelc, ki nosijo drobne neizmerno elegantne rožnate cvetke. Zaprti cvetovi so videti kot drobne rdečkasto oranžne kroglice. Zaradi zanimive rasti in privlačnega videza jo velikokrat zasledimo v okrasnih zasaditvah.

Seme sejemo od marca do julija. Mlade lističe pobiramo od aprila pa vse do decembra, saj rastlina vzdrži tudi do –10 °C.

3-malabarska s..JPG
Socvetje je nežno rožnate barve.
Revija Ženska

Novozelandska špinača

Novozelandska špinača (Tetragonia tetragonioides) ima dolge plazeče poganjke s trikotnimi listi. V višino zraste do 30 cm, v širino pa se razaste tudi več kot en meter. Novozelandska špinača zelo dobro prenaša vročino.
Sejemo jo marca in aprila, lističe in mlade poganjke pa obtrgujemo od konca junija do septembra.

dreamstime_xxl_60197411.jpg
Novozelandska špinača
Dreamstime

Cejlonska ali malabar špinača

Cejlonska špinača (Basella rubra) ni samo bogata z vitamini in vsestransko uporabna, tudi nadvse dekorativna je ta enoletna vzpenjavka. Mesnati srčasti listi so temno zelene barve, ki prehaja ponekod v vijoličasto. Dolgi poganjki, ki se neumorno ovijajo po opori so vijoličaste barve. Rastlina kmalu oblikuje grozdasto socvetje, ki ga sestavlja množica rožnatih drobnih cvetov. Iz njih se razvijejo bleščeče temno vijoličaste, skoraj črne jagode, ki so prav tako užitne. S sokom jagod lahko barvamo jedi. Vsak plod skriva v sebi veliko trdo seme. Rastlina bo rasla tako na soncu kot v senci, le močno oporo ji preskrbimo, saj lahko zraste tudi do 6 m visoko. Uživamo tako liste, ki jih obtrgujemo, kot tudi cele poganjke. Je bogat vir vitaminov A-, C- in B-kompleksa, kalcija, železa, mangana, magnezija ter antioksidantov. Ker vsebuje veliko sluzi, jo uporabimo za zgoščevanje enolončnic, kot tudi surovo v zelenjavnih kašicah – »smutijih«.
Sejemo jo od marca do maja v lončke, nakar jo po ledenih možeh presadimo na prosto. Pridelek pobiramo od julija do zmrzali.

Jagodna_spinaca_2b.jpg
Pri jagodni špinači uživamo plodove, liste in mlade poganjke.
Revija Ženska

Jagodna špinača

Jagodna špinača (Blitum virgatum) je dobila ime po rdeče obarvanih plodovih, ki po videzu spominjajo na drobne maline, po okusu pa na jagode. Če v plodovih iščemo nadomestek za jagode, bomo razočarani, saj so le ti medlega, le kdaj pa kdaj bolj sladkastega okusa. Vsekakor pa jih ni za zavreči, saj so bogati z vitamini in minerali. Jagodna špinača ima plazečo razrast, v višino doseže od 20 do 60 cm. Uživamo liste in mlade poganjke. Rastlino pozimi zavarujemo s kopreno ali z vejami.

Sejemo jo marca in aprila v lončke in maja presajamo na prosto. Liste pobiramo od junija naprej, sadeže pa avgusta.