Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Španski stil notranjega opremljanja - moč barvnih ploščic

Kristina Strašek, Maja, 27.05.2019 13:01:04

Španski dizajn je odlična izbira za vaš dom, če želite v njem nekaj prefinjenosti, a hkrati ohraniti pridih domačnosti in umirjenosti. Gre za dekorativni stil notranjega opremljanja, pri katerem glavno vlogo igrajo temen in masiven les ter poslikane in barvite ploščice.

Delite na:
Španski stil notranjega opremljanja - moč barvnih ploščic
Španski stil Adobe Stock

Če ste že bili v Španiji, vam je vsekakor jasno, da je tam veliko kontrastov. Od barvnih stopnic do masivnih temnih lesenih obokov. Veliko narave, še več barve. Ko se sprehajate po njihovih ulicah, ne morete zgrešiti v razne barve odetih visokih zgradb in njihovih barvnih oken. Mesto premore tako eleganco kot igrivost. Mesto premore svojega duha. A nič drugače ni za štirimi stenami.

Španski dizajn je precej podoben mediteranskemu. Gre za barvni in dinamični stil opremljanja, ki v svoji barvi paleti vsebuje veliko modre, zelene, bele in rjave, pogosto pa sta zraven tudi rdeča in oranžna. Ustvarja energijo narave, v dom pa vnese občutek topline.

Vse se začne pri stenah

Stene s pridihom Španije so v večini prepleskane z umirjenimi in zemeljskimi barvami. Na splošno so preproste ali teksturirane, nikoli pa nanje ne lepijo tapet. Tekstura se lahko doseže na dva načina: z uporabo raznih vrst čopičev in gobic ali z nanašanjem več odtenkov iste barve, s čimer se prostoru doda tudi dimenzija.

Na stenah obdržite vsakršno ročno delo iz lesa, tudi obrobe oken in ogledal. Pri tem raje izbirajte temnejši les, saj bo odličen kontrast sicer nekoliko bolj bledi, a topli podobi sten.

AdobeStock_140958779.jpeg
Španski stil
Adobe Stock

Kaj pa tla?

Medtem ko Slovenci precej radi uporabljamo preproge, Španci tega niso vajeni. Namesto tega raje poenotijo tla celotnega stanovanja, preproge, ki so v bež, zelenih ali rumenih barvah, pa dodajo le po potrebi. Največkrat so tla prekrita s talnimi oblogami, saj so za razliko od ploščic (druga izbira) bolj tople. Če imate vseeno raje ploščice, sploh zaradi denarja, vam svetujemo, da izberete terakotne ploščice s temno maso, dobro pa bodo učinkovale tudi matirane keramične ploščice.

Kot smo omenili, preprog v stanovanjih Špancev običajno ni, a vseeno obstajajo izjeme. Tradicionalna španska preproga je v bež, zeleni ali rumeni barvi in premore več vozlov, ponavadi jo uporabljajo za večje prostore.

AdobeStock_129729030.jpeg
Španski stil
Adobe Stock

Poudarek je tudi na stopnicah

Verjetno ste si ob omembi Španije v misli kaj hitro priklicali sliko barcelonskih barvnih stopnic. Nič kaj drugače se ne dogaja tudi na domačih stopniščih. Za kreiranje pravega španskega doma stopnice polepite s poslikanimi ploščicami iz terakote, namesto lesenih ograj pa si omislite železne, saj se bodo te z leseno in nekoliko temnejšo okolico čudovito zlile.

Pri barvah ploščic se nikar ne zadržujte preveč, kajti več ko jih je, bolj dinamično bo stopnišče. Vendar pa ostanite zvesti svetlim odtenkom, med katerimi naj dominirajo modra, rumena, zelena in rdeča.

dreamstime_m_123003502.jpg
Španski stil
Dreamstime

Ne pozabite na strop

Španci imajo visoke stropove, na katerih se bohotijo mogočni leseni tramovi. Lahko dodate mogočne lestence ali zgolj razne lesene dodatke.

Kako z nekaj dodatki zaokrožiti podobo?

Vse je v detajlih. Španski hišni dodatki vsebujejo tako tekstil kot lončevino in železo. Medtem ko je tekstil v večini vpleten v zavese in preproge, je železo uporabljeno kot obešala za zavese, kljuke, lestenci, prav tako pa je lahko del pohištva (mize, kamini in podobno).

Ko govorimo o pohištvu, je vedno dobra izbira temno rjavo usnje ali temno rjav les, pri čemer so med pogostejšimi mahagonij, oreh, ebenovina in palisander. Imejte v mislih, da so na prvem mestu ročno izdelane mojstrovine, lahko pa te kupite tudi v trgovini in jih umetno obdelate kasneje.

dreamstime_m_20307470.jpg
Španski stil
Dreamstime

Uporabite mogočne zavese, preproge in prevleke za blazine, po policah pa razkažite tudi svoj unikatni (in vsekakor barvni) porcelan. Če še niste bili v Španiji, je morda zdaj čas, da greste in si omenjene dodatke dokupite kar tam. Vendar pozor: pri izbiri in predvsem količini dodatkov bodite previdni. Pazite, da ne bo prostor na koncu prenatrpan z dodatki. Navsezadnje, Španci želijo svoj prostor ohraniti funkcionalen.

AdobeStock_210882508.jpeg
Španski stil
Adobe Stock

Priljubljeni dodatki:

·         lončevina iz terakote

·         ročno glazirane ploščice v kuhinji ali okoli kamina

·         lestenci (nad mizami)

·         težko in ročno izdelano pohištvo

·         vitražna okna

·         kovinske kljuke

Prostor naj premore dovolj svetlobe

Naravna svetloba je zelo pomembna, prav tako nujno pa je, da vsaka soba premore tudi dovolj umetne svetlobe. Uporabite tako več lantern, sveč in namiznih ali stenskih svetil. Za Špance je prav tako značilna uporaba prav specifičnih dišečih sveč iz citronele, ki naj bi iz prostora odgnale komarje in druge nadležne živali.

dreamstime_m_41215842.jpg
Španski stil
Dreamstime

Objavljeno v reviji Dom2 št. 22, 25. 2. 2019.