Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Šopki rož, ki nikoli ne ovenijo

A.K., 24.08.2019 16:00:00

Suho cvetje v vaš dom vse leto prinaša pridih poletja. Cvetje z močnimi barvami kombinirajte s travami, klasjem in dišečimi zelišči.

Delite na:
Šopki rož, ki nikoli ne ovenijo
Suho cvetje v vaš dom vse leto prinaša pridih poletja. dreamstime

Številna zelišča imajo tudi zdravilne lastnosti in večino odlikujejo lepe barve in oblike. Rumeno zeleni koper, srebrno beli pelin, sivo zelena abrašica, beli vratič ali belo rožnati cvetni kobuli baldrijana so cenjeni kot okrasni dodatek cvetnim šopkom. Izkoristite raznovrstnost in prelepi videz zelišč narežite skupaj s cvetjem, da si pripravite zalogo za sušenje. Tako boste lahko vse leto izdelovali različne aranžmaje.

Številna zelišča imajo tudi zdravilne lastnosti .jpg
Številna zelišča imajo zdravilne lastnosti.
dreamstime

Poleg tega naberite še trave in klasje s čim daljšimi stebli. S cvetjem in zelišči jih povežite v šopke, ki jih obrnjene navzdol obesite na toplo mesto, da se posušijo. Nekaj časa jih hranite na temnem mestu brez prahu, najprimernejši je zaboj ali podstrešje. Tako preparirane rastline pred aranžiranjem rahlo poškropite z vodo, da se ne zlomijo. Mehka ali krhka stebla nadomestite z žico. Za pripravo aranžmajev so najprimernejše košare ali lesene posode. Če boste svoje aranžmaje podarjali, boste povsod sejali veselje. 

Cvetje z močnimi barvami kombinirajte s travami, klasjem in dišečimi zelišči..jpg
Cvetje z močnimi barvami kombinirajte s travami, klasjem in dišečimi zelišči.
dreamstime

Ko se rastline počasi posušijo, cvetovi in listje dobijo drugo obliko in se v zemeljskih tonih in teksturah spremenijo v kiparska stebla. Najbolje pri posušenih cvetličnih aranžmajih je, da bodo, če boste skrbno pazili nanje, precej dolgo trajali in ohranili lepo obliko. Če pa jih boste podarili, bo to lep spomin, ki bo ostal za večno. Prav vsako darilo je lahko videti posebno, če je aranžirano z navdihom in izvirnostjo!

Medtem ko so posušeni cvetlični aranžmaji zdaj na voljo v številnih cvetličarnah, bo aranžma, ki ga boste naredili sami z izbiro svojih najljubših rož in zelišč, ravno takšen, da bo najbolje ustrezal vašemu slogu življenja. 

Cvetje z močnimi barvami kombinirajte s travami, klasjem in dišečimi zelišči..jpg
Cvetje z močnimi barvami kombinirajte s travami, klasjem in dišečimi zelišči.
dreamstime

Najboljše rastline za sušenje

Izberite sorte z malo vzdrževanja, ki se bodo temeljito posušile, kot so limonina trava, ščir, glavinec, pajčolanka, molucela, okrasna zmajevkasta salvija, grintavec, velikocvetna žametnica ali tagetes, bombažna pšenica, evkaliptus, zvite veje vrbe, sivka, kermek (limonij), vrtnice. Ne pozabite na tansy, ki je med vrtnarji priljubljena ne samo kot okrasna rastlina, temveč tudi kot naravno sredstvo proti komarjem, muham in drugim neprijetnim žuželkam. Za suho cvetje lahko uporabljamo še številne druge okrasne trave.

Značilnosti gojenja suhega cvetja

Pravilno izbrano suho cvetje bo dvigalo razpoloženje v najtemnejših in težkih zimskih dneh..jpg
Pravilno izbrano suho cvetje bo dvigalo razpoloženje v najtemnejših in težkih zimskih dneh.
dreamstime

Poleg suhih rož danes poznamo številne enoletnice, ki so primerne za vezanje šopkov iz posušenega cvetja. Te rastline so praviloma zelo nezahtevne in njihova pridelava ni težavna. Navadno vse te cvetlice sejemo konec aprila na stalno mesto. Pregosto setev razredčimo, poleti pa rastline zalivamo le ob najhujši vročini. Pravi čas za rezanje suhih rož je, ko je odprta polovica cvetnih koškov.  

Pravilno izbrano suho cvetje bo dvigalo razpoloženje v najtemnejših in težkih zimskih dneh. Načeloma lahko sušite katerokoli cvetje, vendar je najboljše tisto, ki ne izgubi oblike, ko ga posušite, in ohrani svetlo barvo.

Številna zelišča imajo tudi zdravilne lastnosti in večino odlikujejo lepe barve in oblike..jpg
Številna zelišča imajo zdravilne lastnosti in večino odlikujejo lepe barve in oblike.
dreamstime

Naravno sušenje je najboljše 

Sveže rože, trave in zelišča povežite v šopek, še prej pa jim odstranite odvečno listje in odrežite stebla na želeno dolžino (ne krajše od 15 centimetrov). Obesite jih tako, da visijo cvetovi navzdol. Sušite v suhi, temni sobi - sončni žarki lahko spremenijo barvo cvetov na slabše. Pri sušenju se najbolje ohranijo cvetovi oranžne, roza, modre in lila barve. Rdeče cvetice pa postanejo temne. Sušite dva do tri tedne, dokler se popolnoma ne posušijo.

Naš nasvet:

- nabrane rastline takoj razprostrite na ravno površino, da se ne pregrejejo,

- rastline lahko sušite tudi v manjših šopkih, ki jih obesite s cvetovi navzdol, med njimi pa pustite dovolj prostora, da bo zrak krožil.

Navodila za izdelavo šopka:

Potrebujete mešano izbiro posušenega cvetja, košaro in posebno cvetlično gobico.

obrežite gobico za aranžiranje na ustrezno velikost.jpg
Gobico za aranžiranje obrežite na ustrezno velikost.
dreamstime

1. Izberite vazo ali košaro, ki ustreza vašemu prostoru. Eksperimentirajte z različnimi posodami in materiali. Slamnata košara, napolnjena s sivko in limonino travo, bo dala francoski provincialni občutek.

Če stebla ne predrejo gobice, jo prej navrtajte z žebljem. .jpg
Če stebla ne predrejo gobice, jo prej navrtajte z žebljem.
dreamstime

2. Notranjost košare oblecite v folijo in obrežite gobico za aranžiranje na ustrezno velikost ter jo povsod prekrijte z mahom. 

Potrebujete mešano izbiro posušenega cvetja, košaro in posebno cvetlično gobico.
Potrebujete mešano izbiro posušenega cvetja, košaro in posebno cvetlično gobico.
dreamstime

3. Rože, trave, liste in zelišča odrežite na 15-20 cm dolžine in jih v navedenem zaporedju zataknite v gobico. Če stebla ne predrejo gobice, jo prej navrtajte z žebljem. 

Aranžma ohranite tako, da jih ne izpostavljate neposredni sončni svetlobi, toploti in vetru.jpg
Aranžma ohranite tako, da ga ne izpostavljate neposredni sončni svetlobi, toploti in vetru.
dreamstime

Navodila za nego in čiščenje

Aranžma ohranite tako, da ga ne izpostavljate neposredni sončni svetlobi, toploti in vetru, saj bodo tako barve hitreje zbledele. Redno, nežno čiščenje z metlico za čiščenje prahu bo poskrbelo, da bo vedno videti negovano.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 33, 9. 8. 2019