Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Sodobni nomad

A.K., Dom2, 01.03.2019 15:00:30

Nov moderni trend opremljanja stanovanj je poln različnih tekstur in vzorcev, v njem pa prevladuje tudi veliko naravnih materialov.

Delite na:
Sodobni nomad
Značilni vzorci in teksture, po katerih je prepoznaven ta stil. Dreamstime

Nomád -a m (ȃ) nav. mn. 1. pripadnik ljudstva, ki se seli iz kraja v kraj 2. publ., navadno s prilastkom, kdor pogosto potuje, se seli iz kraja v kraj: monterji, trgovski potniki in drugi sodobni nomadi 

Kdo je?

Nomad je oseba, za katero je značilna velika mobilnost. Njegovo življenje ima svoj cilj – živeti popolnoma neodvisno od lokacij in krajev. Ne čuti pripadnosti do krajev, kjer živi, in ne živi ustaljenega življenja. 

Nomad naj bi prvotno pomenil človeka, iz časov pastirskih nomadov, ki spremlja svoje črede glede na letni čas. Njegovo bistvo se je pretvorilo v sodobni čas, sledi pa enakemu principu. Sodobno premagovanje zračne razdalje za nizko ceno, komunikacijska tehnologija in dostop do informacij mu ponuja več možnosti za potujoč življenjski slog. 

Ne naveže se na kraj in tudi ne na osebe za razliko od tradicionalnega nomada. Potuje po vsem svetu in po različnih poteh. 

Potuje iz ene države v drugo, nima stalnega doma niti službe in ni navezan na svojo rodno domovino. Seli se z ene lokacije na drugo, nikoli ni na istem kraju več kot nekaj mesecev. Prakticira minimalizem, saj je najbolj priročen za način njegovega življenja. To življenje ni osredotočeno na imetje in denar, temveč na izkušnje, srečo in dobro počutje. Poklici, ki so zanj primerni, so tisti, ki ne zahtevajo stalnega naslova doma, to so pisanje, poučevanje, poklici iz informacijske tehnologije in različne obrti.

Kaj hoče?

Še posebej moden trend pri opremljanju doma izhaja prav iz takšnega načina življenja. Gre za udobne teksture in veliko naravnih materialov. Značilni so surovi robovi na blazinah, pisane preproge, dodatki, perje, resice in podobno. Tudi makrame, narejen z uporabo vozlov in posebnih tehnik, je značilen za ta stil. V Veliki Britaniji se je ta oblika tkanine začela uporabljati kot obešalnik za rastline in rože, nekateri pa jo uporabljajo za okras na stenah ali celo za stenske zavese. Značilne so tudi enobarvne sheme, čeprav med njimi najdemo tudi živahne in pisane vzorce. Vzorci so plemenski in eksotični. 

Kar se tiče tekstur, je značilna oprema iz naravnih materialov in pristnih naravnih vzorcev, ob tem pa tudi posebna ročna dela. Ratan, vrbovec, juta in bambus so se iz zimskega vrta preselili kar v dnevno sobo. V ospredju je tudi črno-bela kombinacija, stil pa je še vedno minimalističen in sodoben. 

Gre za novo smer v barvah in materialih – usnje, perje, košare, pletenje, preproge, najdeni predmeti, značilni za eksotične države in kraje, ter zemeljske barve in teksture, elementi pa so sestavljeni iz kovine in betona, ki predstavljata sodoben in urban kontrast z rustikalnimi značilnostmi.

Objavljeno v reviji Dom2 št. 21, 17. 12. 2019.