profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Sobica od dojenčka do šolarja

Dunja Strašek, Dom2, 06.11.2018 12:01:40

Funkcionalnost otroške sobe je predvsem v možnostih kakovostne preobrazbe prostora za učenje in delo ter prostora za igro in sprostitev. V razvoju od novorojenčka do mladostnika jo navadno obnovimo trikrat ali štirikrat. Vselej pa velja, da moramo otroku zagotoviti najboljše razmere za spanje, počitek, učenje in igro ter dobro počutje in občutek varnosti.

Delite na:
Sobica od dojenčka do šolarja
Dojenčkova sobica Arhiv podjetij Alpina, Ikea, Rigips, Tretford, Velux

Otroci imajo različne potrebe, ki se skozi odraščanje hitro menjajo, zato nam lahko ureditev predstavlja svojevrsten izziv. Da bo sobica urejena po meri otroka in da bo rasla skupaj z njim, so nenehno pomembne zahteve, kot so varnost in funkcionalnost, kakovost pohištva in opreme, prilagajanje odraščanju, všečnost in barvitost.

Preberite tudi: Urbana džungla za lepši dom. Kliknite TUKAJ!

Za krepitev in tudi pomiritev vseh otrokovih čutov je izbor pohištva, materialov in barv za otroško sobo zelo pomemben, saj vpliva na dobro počutje. Sobo za novorojenčka opremljamo po svojem okusu, že pri prvi obnovi pa lahko malček prispeva k podobi sobe s svojimi idejami, željami, pri vseh naslednjih obnovah pa šolar in najstnik le še bolj sodelujeta. Tako je treba pri načrtovanju opremljanja otroške sobe upoštevati, da se soba spreminja skupaj z razvojem otroka, s tem pa omogoča prilagajanje novim potrebam.

po meri.jpg
Pohištvo po meri otroka
Arhiv podjetij Alpina, Ikea, Rigips, Tretford, Velux

Kakovostno spanje in počitek

Otroška soba je večino časa prostor za spanje in počitek, zato je treba imeti pri izbiri otroške postelje, posteljnega vložka in ležišča visoke kriterije. Vrsta posteljnega vložka in ležišča mora zagotavljati udobje in pravilen položaj telesa, saj tako omogoča kakovostno spanje, ki vpliva na boljšo koncentracijo pri igri in učenju. Pri nakupu nam lahko pomaga strokovnjak, ki nam bo predstavil pomembne detajle za dobro spanje in nam priporočil najboljše za otroka.

Posteljice za dojenčka so danes večinoma izdelane tako, da so še dolgo primerne za uporabo, saj se z odvzemanjem delov, nastavitvami in drugimi prilagoditvami spremenijo v pravo otroško posteljo, primerno za šolarja. Tako lahko najprej snamemo zaščitno ograjo, pozneje pa prestavimo končno stranico postelje in ležišče zamenjamo z večjim.

mačkova.jpg
Soba za malčka in predšolskega otroka
Arhiv podjetij Alpina, Ikea, Rigips, Tretford, Velux

Veselo igranje

V otrokovih zgodnjih letih je otroška soba najprej igralnica in šele potem postane tudi učilnica. Otroške sobe so lahko urejene tematsko, odvisno od tega, kaj je otroku všeč. Če so to junaki iz risank, nalepimo ali naslikamo na steno priljubljene junake, za mlade navdušence nad športom okrasimo sobo v športnem stilu in podobno. Izbrani motivi so na voljo že izdelani v obliki stenskih nalepk, tapet, na posteljnem perilu, okrasnih blazinah, zavesah ali preprogah. Izberite tistega, ki ga bo najlažje zamenjati, ko se otrok motiva naveliča.

Otroci se radi igrajo na tleh, zato uredimo na sredini sobe ali na določenem delu nekaj prostega prostora. Pogrnimo mehko preprogo, ki bo otroke zaščitila pred hladnimi tlemi, obenem pa bo igra udobnejša, in igralnica je že pripravljena. Tudi del sobe, v katerem lahko otroci izživijo svojo ustvarjalnost, pride pogosto zelo prav. To je lahko kotiček s panojem, tablo ali preprosto del stene, po kateri lahko pišejo in rišejo, v tem kotičku pa lahko tudi postavijo na ogled svoja dela.

Prijetno učenje

Otroška soba je tudi prostor za učenje in ustvarjanje, ki mora šolarjem nuditi kar največje udobje. Pri tem so pomembni velikost pisalne mize, stol, ki omogoča pravilen položaj sedenja, izvor naravne in umetne svetlobe ter površine za odlaganje. Pisalno mizo namestimo glede na izvor naravne svetlobe – ta naj prihaja za desničarje s sprednje ali z leve strani, za levičarje pa z desne. Če je izvor svetlobe spredaj, moramo poskrbeti za zaščito pred bleščanjem v obliki roloja ali zaves. Na pisalno mizo namestimo namizno lučko, ki jo lahko šolar v večernih urah enostavno premika po površini mize glede na trenutne potrebe. Pri postavitvi pisalne mize upoštevajmo tudi položaj glede na vrata – idealno je, če sta miza in stol nameščena tako, da ima otrok nadzor nad vrati v sobo, ne da bi se na stolu obrnil. Pri pisalni mizi zagotovimo tudi dovolj odlagalnih površin, kot so omarice, police in predali za odlaganje knjig, zvezkov in drugih potrebščin.

šolarjeva 2.jpg
Šolarjeva rezidenca
Arhiv podjetij Alpina, Ikea, Rigips, Tretford, Velux

Tudi prijetno vzdušje v sobi ugodno vpliva na koncentracijo in učenje. Da bi bilo učenje čim bolj učinkovito, mora biti oprema in ureditev sobe v skladu z otrokovimi potrebami in željami, zato ga vključimo v urejanje sobe, ko se odločamo za izbiro barv, oblike oziroma stila pohištva in dekoracijo sobe. Če otroku dopustimo, da pri urejanju sodeluje in si ustvari prostor, kot si ga želi, mu bo njegova sobica v še večje veselje.

POHIŠTVO PO MERI OTROKA

Pohištvo in oprema morata biti iz kakovostnih in vzdržljivih materialov, ki lahko skozi različna starostna obdobja prestanejo različne obremenitve, hkrati pa zagotavljata otroku varno uporabo in igro, zato je treba izbrati pohištvo, ki je ustrezno površinsko obdelano, da ne škoduje zdravju otroka, ki nima ostrih robov, grobih površin, lomljivih delov in ki je tudi ustrezno veliko in stabilno.

po meri 2.jpg
Pohištvo po meri otroka
Arhiv podjetij Alpina, Ikea, Rigips, Tretford, Velux

VEČNAMENSKO POHIŠTVO

Odločitev za pohištvo, ki raste skupaj z otrokom, nam omogoča večnamensko prilagajanje že enega samega kosa pohištva skozi več faz otrokovega razvoja, če pa se odločimo za klasično pohištvo, je treba z leti zamenjati in dokupiti tiste kose pohištva, ki jih je otrok prerasel. Danes je praktično že vsako pohištvo za otroške sobe zasnovano tako, da ga lahko modularno sestavljamo, spreminjamo postavitve in prilagajamo otrokovim potrebam. Pohištvo, ki raste z otrokom, je inovativno, mnogostransko uporabno, estetsko in izdelano iz najkvalitetnejših materialov, da lahko zdrži dolga leta različne uporabe. Prav nam lahko pride tudi v sobah, kjer vlada stiska s prostorom, saj omogoča različne načine uporabe in tako zagotavlja optimalen izkoristek prostora. Tako lahko že prvo opremo za dojenčka spremenimo v pohištvo, ki ga potrebuje malček, nato pa še predšolski otrok in šolar. Nastavljivost po višini in dolžini omogoča prilagajanje rasti in razvoju otroka: posteljico za dojenčka spremenimo v otroško posteljo ali pisalno mizo, iz previjalne mize sestavimo police, površine, ki so najprej namenjene igri, se pozneje spremenijo v pisalno mizo, igralnica pod pogradom se pozneje spremeni v prostor za shranjevanje stvari, v pisalno mizo ali pa ji dodamo novo posteljo, z novim sestavom elementov pohištva, ki služijo za shranjevanje stvari, pa lahko ustvarimo novo podobo otroške sobe.

večnamensko 2.jpg
Večnamensko pohištvo
Arhiv podjetij Alpina, Ikea, Rigips, Tretford, Velux

DOJENČKOVA SOBICA

V sobi za dojenčka potrebujemo zibelko ali košarico, ki je obdana z mehko obloženimi stranicami, ali pa posteljico – stajico z nastavljivimi stranicami po višini, lahko si omislimo tudi baldahin. Poleg nje potrebujemo še previjalno mizo, predalnik in nekaj polic ali omaro za dojenčkova oblačila, dobrodošel pa je tudi udoben fotelj. V tej fazi je vsa ureditev še po naših željah.

SOBA ZA MALČKA IN PREDŠOLSKEGA OTROKA

Po prvem letu postane zibka premajhna, zamenja jo otroška posteljica (če se zanjo nismo odločili že prej), ki jo bo znova treba zamenjati približno po otrokovem tretjem letu. Tudi garderobna omara najde svoje mesto v otroški sobi, prav tako pa mehka preproga za igro ter škatle in zaboji za igrače.

Če imamo v sobi dovolj prostora, lahko predšolskemu otroku za risanje, ustvarjanje in druženje namenimo mizo in nekaj stolčkov, veliko staršev se odloči za nakup postelje, ki bo zdržala tudi še najstniška leta. V vseh obdobjih pa naj otroška soba sije od živih in pisanih barv – na stenah, tkaninah in dekorativnih dodatkih, pa tudi pohištvo je lahko barvito.

malčkova 8.jpg
Soba za malčka in predšolskega otroka
Arhiv podjetij Alpina, Ikea, Rigips, Tretford, Velux

ŠOLARJEVA REZIDENCA

Ko otrok postane šolar, je čas, da sobo opremimo s pisalno mizo. Ta naj bo dovolj velika, da bo na njej prostor za vse naloge, računalnik in namizno lučko, za odlaganje knjig in zvezkov pa je v sklopu mize ali ob mizi priročen tudi predalnik, regal ali police. K pisalni mizi spada dober stol, najbolje nastavljiv po višini. V manjših sobah je lahko za boljši izkoristek prostora pisalna miza tudi v sklopu postelje – na primer pod posteljo ali dvižna. Če sta v sobi dva otroka, je dobra rešitev sistem pogradov, ki združujejo tudi elemente pohištva za shranjevanje.

šolarjeva 7.jpg
Šolarjeva rezidenca
Arhiv podjetij Alpina, Ikea, Rigips, Tretford, Velux

FANTOVSKA IN DEKLIŠKA SOBA

Podoba najstniške sobe je že resnejša, tudi barvna shema ni več tako živa ali pa vendarle in kombinirana s črno. Soba postane tudi prostor za umik in sanjarjenje ter druženje s prijatelji, zato se na novo pojavi dvosed ali kavč in mizica. Če zanj ni dovolj prostora, ga lahko čez dan nadomesti postelja ali pa vsaj preproge ali blazine na tleh, na katere sedejo prijatelji/-ce.

MEHKOBA JE KLJUČNA

Mehkoba v otroški sobi ne pomeni le mehkih materialov, ampak celotno vzdušje – od barv, naravne svetlobe in ustrezne umetne osvetlitve do oblik pohištva. In ker se otroci večinoma igrajo na tleh, jim že od najzgodnejšega obdobja zagotovimo mehko naravno preprogo. Igra bo tako le še prijetnejša! 

mehkoba.jpg
Mehkoba je ključna.
Arhiv podjetij Alpina, Ikea, Rigips, Tretford, Velux