kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Snega ni, na smučiščih pa so skoraj zadovoljni

Žiga Kariž, Novice Svet24, 15.01.2019 13:01:34

Čeprav naravnega snega ni od nikoder in slovenska smučišča praviloma ne delujejo s polnimi kapacitetami, so žičničarji s sezono do zdaj večinoma zadovoljni.

Delite na:
Snega ni, na smučiščih pa so skoraj zadovoljni
30–35 evrov stane celodnevna smučarska vozovnica na večjem slovenskem smučišču. Profimedia

Slovenska smučarska središča so s prvim delom letošnje zimske sezone pogojno zadovoljna, saj je bil obisk glede na vremenske razmere do zdaj v večini centrov soliden. Muhasto vreme, ki ni prineslo večje snežne pošiljke, še najbolj občutijo na visokogorskih smučiščih, kakršno je Kanin. Obisk smučišč je po zaslugi dokaj zgodnjega umetnega zasneževanja v večini večjih smučarskih središč nekje na ravni lanskega.Večina največjih smučarskih centrov je sezono začela okoli 1. decembra, nikjer pa do zdaj še niso mogli zagnati vseh svojih žičniških naprav. Najbližje popolnosti je ta trenutek Rogla, kjer obratujejo skoraj vse naprave.

Na Kaninu jih je poleg pomanjkanja snega prizadel močan veter, zaradi katerega so morali naprave za več dni zaustaviti. Marijan Skornišek, vršilec dolžnosti direktorja javnega zavoda Sončni Kanin, je povedal, da so del prog odprli že 1. decembra, en teden pozneje so jim sledili tudi na italijanski strani. Po njegovih besedah so na srečo že v času krompirjevih počitnic poteptali okoli 60 centimetrov snega, pozneje še dvakrat nekaj malega, s čimer so vseeno usposobili vsaj nekatere proge.

V primerjavi z lansko sezono so do zdaj našteli od 25 do 30 odstotkov manj smučarjev, kar pomeni 4100 smučarjev v decembru. »To je 1600 manj kot ob lanskih snežno veliko boljših razmerah, pri čemer smo lani že novembra našteli okoli 1500 smučarjev,« je dejal Skornišek.

Na Voglu zadovoljni

Na Voglu so za zdaj našteli nekaj več kot 30 smučarskih dni, kar je skoraj pol manj kot lani v tem obdobju in se seveda pozna tudi pri številu smučarjev. Kot so povedali pri Žičnicah Vogel, so lani v tem času z gondolo prepeljali že 27 tisoč, letošnjo zimo pa le 7300 ljudi, a še med temi velika večina ni smučarjev. »Kljub vsemu smo z obiskom, predvsem med božično-novoletnimi počitnicami, dokaj zadovoljni. Sončni dnevi, ki so obetali čudovit razgled z Vogla, kratek sprehod in dobro kosilo v naših restavracijah, so privabili goste z različnih koncev sveta, največ skupin z Malte, iz Singapurja, Tajvana, Koreje, pa iz Madžarske in Anglije. Med individualnimi gosti smo našteli največ gostov iz Italije in Hrvaške,« nam je povedala Sandra Fiorelli, direktorica splošnega sektorja pri Žičnicah Vogel.

Vseeno za zdaj sezone v primerjavi z lansko še ne ocenjujejo za katastrofalno.

Rogla skoraj povsem aktivna

Najbolj zadovoljni so na Rogli. V Uniturju so povedali, da so do konca preteklega tedna našteli 50.751 smučarjev, kar je za 2,4 odstotka več kot v istem obdobju lani, pa čeprav so bile snežne razmere lani v tem času bistveno boljše in je od začetka decembra obratoval ves sistem Planja, od sredine decembra pa tudi Jurgovo. Omogočajo tudi nočno smuko, za tek na smučeh pa je za zdaj urejen tekaški stadion, medtem ko preostale proge čakajo na zadostno količino snega.

rogla
Največ naprav so lahko zagnali na Rogli.
rogla.eu

Rešuje jih nočna smuka

Na Mariborskem Pohorju obratujejo od 1. decembra, rezultate ocenjujejo kot spodbudne. V Marpromu so pojasnili, da so na Arehu od 21. decembraodprte skoraj vse smučarske proge, na mariborskem delu pa je od 27. decembra mogoča tudi nočna smuka.Od 1. decembra do 10. januarja so imeli v smučarskem centru Mariborsko Pohorje in Areh skupno več kot 49 tisoč obiskovalcev. Pri tem pričakujejo, da se bo z odprtjem dodatnih prog dnevno število smučarjev v prihodnje še povečevalo.

Vse več tujcev

Glede na vreme so s prvim delom sezone zelo zadovoljni tudi v Kranjski Gori, kjer so imeli že več kot 40 smučarskih dni, kar je sicer nekaj manj kot lani. »Glede na umetno zasneževanje so proge optimalno pripravljene, kar se kaže tudi v številu smučarjev, ki kljub manj obratovalnim dnem ostaja v enakem razponu kot lani,« je povedala vodja trženja Senka Kemperle.Trenutno pri njih obratuje 11 od 18 naprav, 70 odstotkov smučarjev še vedno predstavljajo domači, sledijo jim Hrvati, Angleži in Italijani.

FOTO1 Golte
Tudi na Golteh sezono rešujejo z umetnim snegom.
Časnik Novice Svet24

Z umetnim tudi na Krvavcu

Tudi na Krvavcu so našteli že več kot 39 smučarskih dni, kar je sicer nekaj manj kot lani v tem obdobju, saj so takrat zagnali naprave že konec novembra. Kot je povedala Špela Janša, so letošnje razmere popolno nasprotje lanskim, zato je tudi obisk manjši kot lani, ko so zabeležili rekordno število smučarjev.

Smučarjem je na voljo večina naprav, trenutno zasnežujejo progi Zvoh in Haneka pod enosedežnico Gospinca, nato pa se bodo, če še ne bo dovolj naravnega snega, lotili zasneževanja Kriške planine ter Kržišča, tako da bo smučišče obratovalo v polnem obsegu.

Objavljeno v časniku Novice Svet24 št. 10, 14. 1. 2019.