kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Slovenci se vse manj bojimo za službe

Tina Lucu, 07.10.2019 18:00:00

Najnovejša raziskava »Uvid v navade ljudi pri iskanju zaposlitve in percepcija ponudnikov zaposlitve« je pokazala, da se Slovencem zaposlitev še nikoli ni zdela tako varna. Kljub temu pa se jih kar četrtina spogleduje z zamenjavo službe.

Delite na:
Slovenci se vse manj bojimo za službe
zaposlitev Profimedia

 Le 17,2 odstotka vprašanih pri tem verjame, da jim bodo do nove službe pomagale zveze in poznanstva, kar je 12,6 odstotka manj kot leta 2016. Kje torej Slovenci iščemo poti do nove zaposlitve in kaj nam je pri tem pomembno?

Letna tržna raziskava, ki jo za zaposlitveni portal MojeDelo.com pripravlja inštitut za raziskovanje trgov in medijev Mediana, je pred jesenjo, ko se vračamo v ustaljen delovni ritem in se hkrati spogledujemo z novimi kariernimi izzivi, predstavil rezultate obsežne ankete o iskanju zaposlitve med Slovenci.

 Svoje službe občutimo kot zelo varne

Ugodni gospodarski kazalci in rezultati se v Sloveniji poznajo. Polovica anketirancev, ki so sodelovali v anketi (vzorec 607 anketirancev, reprezentativen za Slovenijo po starosti, spolu in regiji), svojo zaposlitev vidi kot vsaj relativno varno. Še več, glede na preteklo merjenje je precejšnja porast v mnenju, da je njihova zaposlitev zelo varna (29 % v letu 2019, 23 % v letu 2018). Le 3,9  odstotka vprašanih meni, da lahko kadarkoli ostanejo brez svoje trenutne zaposlitve.

 Do nove zaposlitve v enem letu

Slovenci kljub temu ostajamo željni novih poslovnih izzivov. Število aktivnih iskalcev zaposlitve v letošnjem letu namreč ostaja podobno v primerjavi z lanskim letom. Novo zaposlitev aktivno išče več kot četrtina (26 %), največ (44 %) pa jih o tem razmišlja občasno. Največ, 27 odstotkov, bi jih želelo službo zamenjati v roku enega leta.

Vse bolj pomembni so nam dobro plačilo in dobri odnosi

Višja plača nam je vsako leto pomembnejša, saj bi leta 2016 s tem razlogom menjalo delovno mesto 24,6 odstotka vprašanih, letos pa 36 odstotkov vprašanih. V zadnjem letu sta vse pomembnejša še dva dejavnika, in sicer želja po boljših odnosih in delovnem okolju (15 %) ter iskanje novih izzivov (11 %). Med 17 ponujenimi ključnimi dejavniki, ki bi vplivali na izbiro nove zaposlitve, je največ anketiranih izbralo pozitivno delovno okolje (36 %), sledita možnost zaposlitve za nedoločen čas (33 %) in bližina delovnega mesta (23 %).

Kje iščejo zaposlitev?

Informacije o delovnih mestih Slovenci najpogosteje iščemo pri svojih prijateljih in znancih (68,4 %), na spletnih straneh delodajalca (68,1 %), prek že zaposlenih v podjetju (65,8 %), na Zavodu za zaposlovanje (65,7 %), na portalu MojeDelo.com (60,7 %) in v manjši meri s pomočjo drugih virov.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 38, 13.9.2019