kartoskop Dobra karma

Kartoskop za obdobje med 23. in 29. septembrom

Vedeževalka, prerokovalka, sveča, vedeževanje, prerokovanje, šloganje Svet24.si

Upanje je izpuhtelo, Karin so našli mrtvo v morju...

tonin ugrabitev2 Reporter.si

Ko ti oblast stopi v glavo: kako se je Tonin dal ...

cepivo, sputnik V Svet24.si

Kako blizu je cepivo proti koronavirusu?

20200923-01026932 Necenzurirano

Iz naših žepov v žep ministra Vizjaka

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

esmeralda-rupnik Njena.si

Ljubezen po domače: Hud udarec za Esmeraldo

Skrivnosti sloga opremljanja »shabby šik«

Katja Kaja Mejač, 06.02.2020 08:07:00

Mehak, sproščen in romantičen slog, ki je videti udoben in vabljiv ter velikokrat povezan z ženstvenostjo. Sicer pa ta slog najlažje opišemo z osnovno definicijo, ki zveni takole: slog notranjega oblikovanja, pri katerem uporabljamo pohištvo in tkanine, ki so na videz stari ali močno obrabljeni.

Delite na:
Skrivnosti sloga opremljanja »shabby šik«
Klasična vintage omara Adobe Stock

Ta na neki način rustikalni slog se je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja razvil v Veliki Britaniji in ponazarja opremljanje, ki ga je bilo moč najti v velikih tradicionalnih angleških kočah (cottage). Te so bile polne obrabljenih in zbledelih kavčev, zaves, starih slik, kjer je prevladoval predvsem preprost, a okusen slog notranje opreme.

Gre za reciklažo starega pohištva in tkanin, vse to pa je bilo takrat moč najti pri boemih in obrtnikih, ki so v osemdesetih letih povzdignili takšno gibanje notranjega oblikovanja. Z njim so se zoperstavili splošni kulturi in dragemu dekorju, ki je bil takrat zelo priljubljen pri visokem in srednjem sloju. Začetki sloga so bili zelo veličastni, a se je z leti slog razvil v nekoliko drugačno smer z iskanjem navdiha v številnih oblikah dekoracije, tako v švedskih poslikavah iz 18. stoletja kot v francoskem »chateaurju«, saj sta oba predstavljala preprostost in čistost elementov in barv. 

Obnovljeni kosi pohištva

Kuhinja
Kombiniranje starinskih kosov z modernimi različicami. Po vzoru sloga shabby šik prevladujejo beli in kremni odtenki.
Adobe Stock

Kosi pohištva, ki jih uvrščamo v slog shabby šik, so doživeli že številne preobrazbe in imajo ponavadi več slojev barve, ki se opazijo na obrabljenih delih posameznega kosa. Umetno je slog ustvarjen predvsem z lažnim nanosom barv in kasnejšim drgnjenjem in brušenjem zgornjih premazov, kar vodi do vidnosti lesenega dela pohištva in njegove naravne barve ter osnovnega premaza. Kosi, ki niso pristne starine, so izbrani zaradi vizualne podobnosti s starinskim pohištvom, lahko jih predstavljajo tudi povsem moderne reprodukcije.

omara od blizu
Videz se lahko doseže z drgnjenjem novega, svežega nanosa barve na pohištvo. Če imate drag starinski kos, tega ne delajte.
Adobe Stock

Kar se tkanin tiče, gre predvsem za bombaž in najbolj priljubljeni lan. Največji poudarek pa je na belih odtenkih, pastelnih barvah in obrabljenih barvah. Veliko je tudi starinskih cvetličnih vzorcev v kombinaciji s pastelnimi odtenki. Priljubljeni so starinski kosi, kot je omara za shranjevanje pit. Blazine, narejene iz lahke tkanine, lana starinskega videza, stari lestenci in kosi, ki so na kakršenkoli način okrašeni z vrtnicami. Slog se velikokrat razširja tudi na zunanjost hiše, kjer je poleg pohištva treba upoštevati tudi priljubljenost rožnih vrtov. 

Ena izmed različic tega sloga oblikovanja je tudi podeželski šik, le da gre pri tem za bolj masivne kose in ga bolj povezujejo z moškimi.

Barve

Shabby moderno
V modernem oblikovanju so kosi v slogu shabby šik velikokrat postavljeni v središče prostora.
Adobe Stock

Manj je več, tudi ko gre za manjše kose, zato sta zelo priljubljeni barvi bela in bledo bež oziroma kremna barva. Seveda pa ne gre pozabiti na izbrane pastelne odtenke. 

Bodite pozorni, če imate v lasti dejanski vintage kos pohištva, ki lahko doseže visoko ceno. Zato ga ne uničujte z nanosi barv, raje ga ustrezno restavrirajte in vključite v opremo stanovanja.


Resice, krivulje in prekrivniki

Obrabljene pastelne barve
Obrabljene pastelne barve – učinek, ki ga lahko dosežemo umetno.
Adobe Stock

V slogu shabby šik ni nikoli preveč resic, vozlov ali prekritih materialov. Predvsem pri pohištvu pa ne pozabite na lesene kose z izrezljanimi krivuljami. 

Veliko dodatkov

Stol
Obrabljene tkanine na kavčih in stolih so hitro videti grdo, so pa zato zelo priljubljeni na novo oblečeni kosi in pa moderne reprodukcije.
Adobe Stock

Čajni servisi
Čajni servisi so klasični dodatki za dom v slogu shabby šik.
Adobe Stock

Čeprav govorimo o odsotnosti barv, to ne pomeni, da govorimo o minimalizmu, ravno nasprotno. Slog oblikovanja shabby šik vsebuje veliko dodatkov, kot so blazine, skodelice za čaj, čajniki, ogledala z izrezljanim lesenim okvirjem, starinski pekač za peko pit, dodatki s poslikavo vrtnic ... Pozabiti pa ne smemo niti na tapete, ki se vse bolj vračajo v različnih slogih oblikovanja.

Omara lesnina 2.png
Starinska vitrina v slogu shabby šik (www.xxxlesnina.si, 449,00 EUR)
Lesnina

Objavljeno v reviji Dom2/Moje lepo stanovanje št. 5, 26.8.2019