profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Skrivnost umetnih trepalnic

Karmen Klinc, 06.02.2020 16:30:09

Ker je v kozmetiki poleg nohtov trenutno ena izmed najbolj priljubljenih storitev podaljševanje trepalnic, smo za našo revijo poiskali strokovnjakinjo na tem področju, da nam je razkrila vse podrobnosti in skrivnosti te dejavnosti. Anita Šepec Cencel je šolana kozmetičarka in dolgoletna stilistka za podaljševanje trepalnic, ki predvsem opozarja, da si moramo za kakovostne trepalnice poiskati preverjeno stilistko, ko imamo enkrat trepalnice podaljšane, pa nikakor ne smemo pozabiti na čistočo.

Delite na:
Skrivnost umetnih trepalnic
Anita Šepec Cencel priporoča, da se vedno odpravimo k preverjeni stilistki trepalnic. KK

Kaj bi rekli tistim, ki imajo predsodke do tega, da bi si podaljšali trepalnice?

Tehnika je toliko napredovala, da se, če obiščemo usposobljeno stilistko, zelo redko zgodi, da bi stranka imela zelo slabo izkušnjo. Naj poskusijo in se same prepričajo. Je pa res pomembno, da se ženske dobro pozanimajo o ponudnikih, njihovem delu in materialu, ki ga uporabljajo. 

Trepalnice
Izdelava trepalnic terja veliko natančnosti.
KK

Kaj je najhuje kar se lahko zgodi, če gremo k nepreverjeni stilistki?

Pri nestrokovno usposobljeni stilistki lahko pride do slabe izolacije med posameznimi trepalnicami, kar pomeni, da se trepalnice oziroma čopki zlepijo med sabo. To pa pomeni morebitne poškodbe lasnih mešičkov, zaradi česar trepalnica oslabi ali celo preneha rasti. Prav to se lahko zgodi tudi zaradi izbire predolgih in pretežkih trepalnic.

Ali drži, da naravne trepalnice zaradi umetnih bolj odpadajo?

Ne, ne odpadajo bolj, saj imajo trepalnice svoj naraven cikel, v katerem odpadajo in se obnavljajo. Mogoče je, da s preveliko otežitvijo trepalnice poškodujemo lasni mešiček, vendar trepalnice ne odpadajo hitreje. Pogosteje odpadajo v jesenskem in spomladanskem času, tako kot lasje.

Kaj je najbolj pozitivna stran umetnih trepalnic?

Vsekakor to, da prihranimo čas, kar se tiče urejanja. Zjutraj si lahko privoščimo nekoliko daljši spanec, ni se nam treba ličiti oziroma trepalnic posebej poudarjati z maskaro. Moški so srečnejši, ker jim ni treba čakati toliko časa, da se ženske uredimo. (smeh) Bi pa vsekakor poudarila čiščenje, ki je pri umetnih trepalnicah zelo pomembno. Pozitivna stran trepalnic je tudi ta, da s pravilnim stiliranjem ter pravilno uporabo dolžin in krivin trepalnic lahko popravimo celoten videz obraza in oči. S trepalnicami lahko na primer skrijemo žalostno oko oziroma povešeno veko, zmanjšamo videz udrtih oči, izbuljenih oči ali navidezno spremenimo razdaljo med očmi. Naredimo lahko marsikaj, saj trepalnice vplivajo na celoten videz obraza.

Anita Šepec Cencel
S trepalnicami lahko vplivamo na celoten izgled obraza.
KK

Obstajajo standardi, po katerih se določi oblika trepalnic?

Seveda. Strankam z velikimi okroglimi očmi bo pristajal videz mačjih oči. Stranki s povešeno veko pa bi ta oblika trepalnic samo še poslabšala videz, zato ji je treba narediti stiliranje, imenovano veverica, s katerim navidezno dvignemo predel povešene veke in na zunanjih kotičkih skrajšamo trepalnice. Sicer je spet vse odvisno od položaja vek in oči.

Kako kakšen način vzdrževati trepalnice, da dlje časa zdržijo?

Na prvem mestu sta, kot sem že omenila, čistoča in redno čiščenje – ne le z vodo, temveč tudi s čistilnimi penami, da razmastijo predel oči okoli trepalnic, saj maščoba vpliva na odpadanje. Pomembno je, da se predelu oči izogibamo z mastnimi produkti, kot so olja, kreme, balzami, ki vsebujejo olja in tako dalje, saj trepalnice najpogosteje odpadajo prav zaradi popuščanja lepila, ki ga maščoba topi. Pomembno je tudi redno česanje, s čimer odstranimo že odpadle trepalnice.

Kakšna sredstva torej uporabiti za čiščenje trepalnic?

Za čiščenje trepalnic je nujna čistilna pena – katera koli, ki jo najdete v drogeriji, da le ne vsebuje olj. Voda je premalo, saj moramo s trepalnic odstraniti vso maščobo in umazanijo. S čiščenjem pa ravno tako preprečimo nastanek blefaritisa, kar pomeni vnetje lasnega mešička in njegovo trajno poškodbo. To pomeni, da trepalnice lahko ne zrastejo več. Pogosto pravim, če bi dekleta vedela, kako je to videti pod mikroskopom, bi si vsaka umivala trepalnice trikrat na dan.

Trepalnice
Z volumenskim tretmajem stilist zgosti trepalnice.
KK

Kakšna je razlika med t. i. volumenskimi trepalnicami in trepalnicami ena na ena?

Ena na ena pomeni, da eno umetno trepalnico nalepimo na eno naravno, običajno je ta debelejša. Pri volumenskih trepalnicah pa na naravne trepalnice lepimo čopke, sestavljene iz več lažjih tanjših trepalnic. Po večini se bolje obnese volumen, ker so zaradi čopkov kasneje vidne luknjice. Pri ena na ena se izpadanje pokaže hitreje, saj jih samo poudarimo in podaljšamo, z volumnom pa jih zgostimo, s čimer dobimo tudi več črnine oz. učinek črtala.

Kako vemo, da se odpravljamo k dobri stilistki?

Danes je že na družbenih omrežjih vse tako zelo dostopno, da ni težko preveriti, kdo je dober in kdo ne. Vedno dobro preglejte izdelke stilistov, lahko pa se za katerega od njih odločite tudi po priporočilih prijateljev in znancev. V Sloveniji je veliko dobrih stilistk, pomembno pa je, da ima ustrezno izobrazbo in certifikate, saj imamo danes na trgu poplavo nekih tečajev, ki niso preverjeni in zanesljivi v podajanju znanja.

Kaj je potrebno, če hočeš postati dober stilist?

Veliko potrpljenja, mirno in natančno roko, dobro oko, umetniški talent in ogromno vaje. Takoj ko stranka vstopi v salon, moraš znati oceniti, kako boš stiliral trepalnice. Dobro je tudi, da ima stilist kozmetično izobrazbo in znanje na področju sestave in bolezni kože, sestave las, higiene, sterilizacije – vse to je dobro vedeti.

Iz kakšnih materialov so narejene umetne trepalnice?

Po večini so to sintetična vlakna, ki so ročno ali strojno toplotno ukrivljena in rezana na različne dolžine. Zadnje čase se veliko govori tudi o svilenih naravnih trepalnicah, ampak to žal ne obstaja. Če kdo trdi, da dela s svilenimi trepalnicami, to ne drži, saj so vse trepalnice sintetične.

Pravite, da so trepalnice toplotno obdelane. Jih lahko deformiramo?

Lahko. Že če ponoči tiščimo obraz v blazino, trepalnice lahko spremenijo svojo smer. Ravno tako jih lahko spremeni vročina, na primer v savni.

Se kdaj zgodi, da ima stranka alergijsko reakcijo na umetne trepalnice?

Sicer to ni pogosto, se pa zgodi. Sem in tja se pri kakšni stranki pojavi alergija na cianoakrilat, to je alergena sestavina v lepilu. Otečejo veke, pojavi se srbečica in rdečica. Za takšno stranko je najbolje, da trepalnice takoj odstrani. Včasih se zgodi, da ima kakšna stranka zelo blago obliko reakcije, ki traja samo prvi dan. Takrat ji svetujem, da si trepalnice malo bolj pogosto spira, da odstranjuje hlape lepila. Ko se to odstrani, ni več težav. Zaradi hlapov lahko pride tudi do rdečih oči. To sicer ni alergija, temveč kemična opeklina očesne sluznice, kar se najpogosteje zgodi, če se stranka med postopkom pogovarja ali trza z očmi. Takrat oči niso popolnoma zaprte, zato hlapi lažje vstopijo v očesno sluznico. Sicer to ni nevarno, je pa nekoliko neprijetno. Pojav rdečice mora načeloma izzveneti v dveh do treh dneh. Takšno stranko je treba tudi opozoriti, naj bo tiho, med postopkom pa preverjati, ali ima oči res popolnoma zaprte.

Kaj pa odstranjevanje trepalnic? Je to težavno?

Nikakor ne. Najbolje je, da pride stranka, ki si želi odstraniti trepalnice, nazaj v salon k svoji stilistki, da ji trepalnice odstrani z oljnim odstranjevalcem. To je precej hiter postopek. Trepalnice namažemo z odstranjevalcem, ta pa stopi lepilo, da jih lepo odstranimo. Ne priporočam pa, da si skušajo ženske doma same odstranjevati trepalnice, še posebno pa ne puliti. 

Koliko časa si mora stranka vzeti za obisk?

Prvi obisk traja približno od dve do tri ure. Ko pride na dopolnjenje, pa uro in pol do dve. Kar je manj, je precej nerealno, saj natančno delo zahteva svoj čas. Če želimo ohranjati lep in popoln videz, pa je treba salon obiskovati približno enkrat na tri tedne, saj se v tem času po navadi že zamenja približno polovica trepalnic.

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 10, 14.10.2019