mojca mavec Dobra karma

'Po slovenskih merilih sem nemogoča,' pravi ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

zrče, novalja, plaža Svet24.si

Okužbo v zadnjem mesecu potrdili pri 16 mladih, ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Skriti aduti srednjih otrok

M.Š., Maja, 10.05.2019 13:00:00

So družabni, rojeni vodje, odlični pogajalci in pravi prijatelji.

Delite na:
Skriti aduti srednjih otrok
Na otrokovo osebnost vpliva ogromno različnih dejavnikov. Dreamstime

Vsak otrok je svet zase. Na otrokovo osebnost vpliva ogromno različnih dejavnikov, zato se moramo izogibati pretiranemu posploševanju. Kljub temu pa psihologi ugotavljajo, da je eden izmed dejavnikov, ki lahko vplivajo na otrokovo osebnost, tudi ta, kateri po vrsti je bil rojen.

Najstarejši so zelo zanesljivi in na trenutke tudi pretirano previdni. Ker imajo radi vse pod nadzorom, znajo biti tudi ukazovalni. Za najmlajše otroke pogosto velja, da so zelo družabni in zabavni, sočutni, lahko pa tudi preveč osredotočeni nase in celo manipulativni. Srednji otroci veljajo za »izgubljene«, najbolj problematične in celo uporniške. V resnici so res nekaj posebnega, saj so znani kot zelo dobri pogajalci, prijatelji in zakonski partnerji.

Dobri pogajalci

Vsak otrok ima vlogo - najstarejši otrok ima naravno premoč nad sorojenci, najmlajši imajo pogosto razvito sočutje do drugih, srednji pa ve, kako se pogajati, saj so navajeni vloge mediatorja in so zelo dobri pri sklepanju kompromisov. Veljajo za potrpežljive poslušalce in zelo diplomatske. Niso najglasnejši, vendar so najbolj prepričljivi.

Ekipni igralci

Za razliko od najstarejših in najmlajših znajo srednji otroci deliti. Od prvega dne si namreč delijo prostor, igrače, čas in predvsem ljubezen do staršev. Zato so veliko bolj usposobljeni za ekipno delo. Pogosto je srednji otrok tudi »izposojevalnica« za starejše in mlajše sorojence, naj gre za igrače, oblačila ali kasneje tudi za denar.

Dobri prijatelji

Srednji otroci so običajno zelo dobri prijatelji. Ker se v primarni družini ne počutijo najbolj pripadne, si svoj socialni krog ustvarijo drugje. Strokovnjaki trdijo, da prijatelje dojemajo kot svojo razširjeno družino, zato imajo ti zelo pomembno vlogo v njihovem življenju.

Manjši ego

Glavna težava, ki jo imajo pogosto srednji otroci, je, da ne dobijo toliko pozornosti kot najmlajši v družini, zato razvijejo manjši ego kot njihovi bratje in sestre. Čeprav zna biti to slabost, se v nekaterih primerih izkaže za prednost, posebej v poslovnem svetu. Več znanja pomeni manj ega, manj znanja pa več ega (kot pravi Einstein), sam ego pa je po mnenju mnogih pravi strup vodenja.

Rojeni vodje

Srednji otroci se učijo od starejših bratov in sester in so hkrati vzor mlajšim. Na tak način razvijejo močno empatijo, pogajalske spretnosti in prilagodljivost - odlične lastnosti za pravega vodjo. Več kot polovica predsednikov ZDA je bilo srednjih otrok, med njimi Thomas Jefferson, Abraham Lincoln, Teddy Roosevelt in John F. Kennedy.

Odlični zakonski partnerji

Raziskave so pokazale, da so v povprečju srečnejši in bolj zadovoljni v zakonu kot drugi, ker so bolj nagnjeni h kompromisom, lahko bolje rešujejo konflikte in so njihovi odnosi trajnejši. So tudi odprti in pripravljeni raziskovati skupno spolno življenje. Je pa, sodeč po raziskavi, opravljeni na zakonskih parih, najslabša kombinacija dveh srednjih otrok. Po besedah mednarodno priznanega psihologa dr. Kevina Lemana sta v tem primeru oba partnerja »zelo previdna pri tem, da resnično pokažeta in povesta, kaj čutita, saj je oba enako strah, da ne bosta slišana. Ko sta oba partnerja sredinska otroka, je rezultat lahko velika čustvena razdalja oziroma odtujenost med njima.«

Objavljeno v reviji Maja št. 9, 26. 4. 2019.