Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Skandinavska dieta - ribe, rdeče meso, jagodičevje in polnozrnati kruh

Tina Lucu, 15.10.2020 12:31:54

Rezultati z nordijsko prehrano so odlični: nismo lačni, kilogrami pa se kar topijo. Iz revije ★★★ LIZA/MAJA ★★★

Delite na:
Skandinavska dieta - ribe, rdeče meso, jagodičevje in polnozrnati kruh
skandinavska dieta profimedia

Zanimivo, da imajo Skandinavci najmanjši delež predebelih ljudi, kar je zagotovo povezano z vsakodnevno prehrano. Na Švedskem je predebelih le 10 odstotkov, v ZDA pa kar 60 odstotkov prebivalcev.

skandinavija
skandinavija
profimedia

V poplavi diet, ki nam jih vsak dan ponujajo, je kar težko izbrati tisto, ki zares deluje, in to predvsem na dolgi rok. Po nordijski hoji zdaj očitno Evropo zajema tudi nordijska prehrana oziroma dieta, katere oče je Danec Claus Mayer, solastnik nagrajene danske restavracije Noma. Dieta je plod njegove raziskave, v katero je vložil kar 11 milijonov evrov.

Torej, na kratko povedano, govorimo o dieti, ki to pravzaprav ni, saj se popolnoma razlikuje od vseh tistih, s katerimi je večina od nas želela shujšati. A tudi pred to raziskavo so strokovnjaki, ki se ukvarjajo s prehrano, dietami in debelostjo, trdili, da je način prehranjevanja v skandinavskih državah (Švedska, Danska, Finska, Norveška in Islandija) odličen, saj tamkajšnji prebivalci nimajo težav z debelostjo in manj zbolevajo za nekaterimi zahodnimi boleznimi.

Zanimivo, da imajo Skandinavci najmanjši delež predebelih ljudi, kar je zagotovo povezano z vsakodnevno prehrano. Tudi glavni razlogi za nizko stopnjo obolevnosti za srčno-žilnimi boleznimi se skrivajo v tradicionalni nordijski prehrani, ki vsebuje veliko rib, dobrega rdečega mesa, mlečnih izdelkov, jagodičevja in polnozrnatega kruha.

skandinavska-dieta
skandinavska dieta
profimedia

Nadležno štetje kalorij pri tej dieti ni potrebno. Bistveno je, da jeste zdravju koristno hrano, občasno pa je dovoljen tudi posladek, denimo košček črne čokolade. Dieta je prilagojena hladnemu podnebju v severnih deželah, tako je predpisano pogosto uživanje mastnih rib - losos, postrv in polenovka.

Ribe so izjemno koristne, saj so bogate z antioksidanti in zdravimi maščobnimi kislinami. Razlika med mediteransko in nordijsko dieto je tudi v tem, da prva priporoča uživanje belega mesa, druga pa nemastno rdeče meso.

Priljubljena je svinjina, tradicionalne jedi pa pogosto pripravljajo s teletino in jagnjetino. Veliko je tudi divjačine. Jesti je treba tudi jedi iz žit, ki so zelo nasitne. Mednje sodijo pira, rž, oves in ječmen. Nikakor ne gre tudi brez ene od najpomembnejših sestavin v prehrani - zelenjave. Še posebno priporočeno je uživati zeleno solato, zelje in ohrovt. Dieta vključuje veliko skandinavskega avtohtonega sadja, kot so borovnice in brusnice, bogate z antioksidanti.

Zagovorniki nordijske diete so strogo proti stradanju in zagovarjajo zmernost. Glavni cilj je, da se ljudje vrnejo k prehranskim navadam prednikov. V resnici so principi nordijske prehrane zelo preprosti, glavno vodilo pa je zmernost. Tako finančno kot za vašo vitko postavo se vam splača v službo nositi že pripravljene obroke.

skandinavija
skandinavija
profimedia

Divjačina in rdeče meso
Namesto purana in piščanca Skandinavci jedo več rdečega mesa (svinjine, jagnjetine, teletine …) in divjačine (jerebico, jelena, losa), saj dajeta energijo. Iz njihovega primera se torej lahko naučimo, da rdeče meso ni vzrok za bolezni srca in ožilja. Arne Astrup pravi, da je rdeče meso bolj zdravo od belega, ker vsebuje velik delež L-karnitina, ki nastane iz aminokislin in pomaga pri izgorevanju maščob.

Posušene ribe
Polenovka, skuša, postrv … to so ribe, bogate z nenasičenimi maščobnimi kislinami. Veliko Skandinavcev ribe je vsakodnevno.

skandinavska-dieta
skandinavska dieta
profimedia

Rženi in ovseni kruh
Skandinavci se v svoji prehrani ne izogibajo žitom, saj zelo nasitijo in pomagajo pri prebavi. Kruh iz polnozrnatih žit bi moral imeti vedno prednost pred belim kruhom.

Jagodičje
Borovnice, brusnice, maline in drugo jagodičje je bogato z antioksidanti, zato ga moramo pogosto uživati. Jagodičje je naravni antibiotik, ki v organizmu uničuje bakterije ter preprečuje uroinfekcije.

Zelje, špinača in ohrovt
Zelenjava mora biti redno na našem jedilniku in zgoraj našteta trojica lepo uspeva tudi v naših krajih, je bogata z antioksidanti, vitamini B, C in K ter tudi z vodo in vlakninami. In še dobra novica - govorimo o živilih, ki jih lahko jemo v neomejenih količinah.

Začimbe
Kardamom, peteršilj, janež, materina dušica, koper in drobnjak so najbolj uporabljane začimbe na severu Evrope. Posebno priljubljen je koper, našli ga boste v kombinaciji s skoraj vsemi jedmi. Prav tako več uporabljajo kis kot olje, kar je tudi nekakšno tiho pravilo nordijske diete.

Revija ★★★ LIZA/MAJA ★★★ vas še morda čaka pri prodajalcu časopisov, zagotovo pa na spletu.