Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Shujšate lahko tudi vi!

A. K., Bodi zdrava, 13.03.2019 13:00:06

Nasveti, ki vam bodo pomagali pri izgubi teže.

Delite na:
Shujšate lahko tudi vi!
Kako uspešno topiti kilograme? Revija Bodi zdrava

Ste se tudi vi zaobljubili, da boste letos shujšali? Kako vam gre? Ste že pozabili na svoje zaobljube? Nič hudega, bomo tokrat začeli malo pozneje in ne takoj ob začetku novega leta. Težava pri novoletnih zaobljubah je predvsem ta, da so naše zaobljube tako radikalne: »Letos bom shujšala petnajst kilogramov.« Namesto da bi se odločili, da bomo letos storili več za svoje zdravje in poskušali vplivati tudi na počutje, hkrati pa preoblikovati telo, da bomo postali bolj samozavestni, pokvarimo že sam začetek.

Vse, kar potrebujete, sta odločnost in motivacija. Ob tem pa vam lahko pomagamo mi. Da bi se držali svojih odločitev, najprej potrebujete odločnost, kmalu za njo pa so potrebni rezultati, da bi še vedno lahko vzdrževali motiviranost. Vse to pa je mogoče z zdravim načinom prehranjevanja in dobrim načrtom.

Izberite bolj zdrave prehranske navade, nikakor ne diete
Čeprav bi vam korenito izgubljanje kalorij v prvih tednih pomagalo, da hitro shujšate, to vsekakor ni dobra dolgoročna rešitev, saj se boste prej ali slej vrnili k prejšnjemu načinu prehranjevanja, takrat pa boste pridobili tudi kakšen dodatni kilogram. Zato jejte enako, kot ste jedli doslej, bodite razumni, jejte manjše in pogostejše porcije, čim manj mastnih obrokov in zmanjšujte količino enostavnih ogljikovih hidratov. Več se gibajte in razmislite o kakšni vadbi, lahko tudi preizkusite hitro hojo ali tek. To bo odlično za vašo linijo in za vaše zdravje.

Zapišite si cilje
Ni dovolj, da si cilje poveste le potihoma. Saj veste, tako kot pridejo, tudi gredo. Zato si jih zapišite in listek pustite nekje na vidnem mestu, da vas bo opomnil na vaše želje in cilje. Dnevnik prehrane, popis odločitev in ciljev, vam bo gotovo v pomoč. Nanje glejte kot na poslovno odločitev, ki se je morate držati. Spoštujte jo.

Bodite strogi in ne popuščajte
Če si le obljubljate, da boste cilje izpolnili drugo leto, ne da bi si pri tem postavili neke okvirje v razumnih mejah, potem nič čudnega, da v nobenem letu niste uspešni pri hujšanju. Hitro se boste našli v znamenitem stavku: »Začnem drugi ponedeljek.« Zato si postavite cilje, ki so realni in izvedljivi. Odločite se tudi za datum, kdaj boste začeli, in ga potem ne prestavljajte. Če boste začeli tudi telovaditi, kljub začetnim težavam vztrajajte. Morda vsak dan ne boste zmogli teči, lahko pa greste vsak dan na sprehod brez izgovorov. Če bodo cilji, načrti in datumi konkretni, potem je več možnosti, da se jih boste strogo držali.

Izognite se skušnjavam
Odločite se ta trenutek. Pojdite v kuhinjo in v prazno vrečko pospravite vse sladkarije in nezdrava živila, ki predstavljajo skušnjave v vašem hladilniku in omaricah. Vse prigrizke, sladkarije, nezdrave maščobe, konzervirano hrano in preostala živila, ki vaši liniji ne naredijo prav nobene usluge. Ko se znebite vseh zalog v svojem domu, se resno delo lahko začne. Če ne bo skušnjav, si boste prihranili vse padce. Hladilnik nato napolnite z zdravo hrano, kot so nemastne beljakovine (piščančje in puranje prsi, ribe, jajca, tofu), sveže sadje, sveža zelenjava in gobe, zdrava živila za manjše obroke oziroma malice (sveži sir, oreščki, nizkokalorične beljakovinske ploščice), kompleksni ogljikovi hidrati (žita, ovseni kosmiči, sladki krompir, stročnice in polnozrnati izdelki) in zdrave maščobe (olivno, arašidovo, laneno in sezamovo olje).

Zastavite si manjše cilje
Vsak teden naredite majhno spremembo, da se boste sčasoma lažje privadili. Lažje je spreminjati prehrano počasi, kot z danes na jutri. Prvi teden popijte najmanj osem kozarcev vode na dan. Drugi teden se začnite sprehajati. Tretji teden se izognite vsem sladkim napitkom in sladkarijam. Četrti teden se začnite izogibati ocvrti hrani. Peti teden povečajte vnos sadja, zelenjave in tekočine. Šesti teden telovadite najmanj pol ure trikrat tedensko.

Izogibanje slabim navadam
Najtežji del hujšanja oziroma bolj zdravega načina življenja so slabe navade, ki jih zelo težko opustimo. Uživanje težkih obrokov pozno zvečer, uživanje hrane pred televizorjem, pogosti obiski restavracij s hitro prehrano, sladkarije za malico, slani prigrizki. Zapišite si svoje slabe navade in se jim začnite izogibati, ravno tako kot ste se privajali na bolj zdrav način življenja. Izogibajte se najprej eni, drug teden drugi, hkrati pa upoštevajte svoja pravila bolj zdravega prehranjevanja.

Nič brez prijateljev
To je naporen proces, zato potrebujte dodatno pomoč. Povejte družini in prijateljem, kaj želite doseči, in jih prosite za pomoč. Naj vam stojijo ob strani in pomagajo, kadar se znajdete pred skušnjavo. Morda se vam kdo na vaši poti celo pridruži in vam bo tako še lažje, saj bosta lahko drug drugega motivirala.

Vse dokumentirajte
Izmerite si obseg telesa pred začetkom in si vse zapišite. Fotografirajte se v spodnjem perilu. Pišite si dnevnik in si zapisujte vse pozitivne spremembe, ki jih opazite. Odlično je tudi, če vodite dnevnik prehrane. Po nekem času se lahko ponovno stehtate in si izmerite nov obseg telesa. To spet zapišite in nadaljujte po svoji novi poti. Svoje telo v spodnjem perilu fotografirajte vsak teden in že po kakšnem mesecu bodo vidni rezultati. Fotografirajte se obrnjeni proti kameri, stran od kamere in bočno od kamere. To bo odlično za vašo motivacijo. Zavedajte se, da lahko kljub začetnemu hujšanju po nekaj tednih pridobite kak kilogram na račun pridobivanja mišic, če ste se začeli ukvarjati tudi s športom. Fotografije bodo bolj zanesljive za ocenjevanje vaših rezultatov.

Postavite si realne cilje
Ne pričakujte, da boste v štirinajstih dneh shujšali deset kilogramov. Tako hitro, kot ste jih pridobili, bodo tudi skopneli. Počasi, a vztrajno nadaljujte in rezultati bodo vidni, še pomembnejše pa je, da bodo rezultati trajni. Hujšanje oziroma preoblikovanje telesa ni sprint, temveč maraton. Vaš cilj ni le hujšanje, temveč tudi postati bolj zdravi, srečni in samozavestni.

To so nasveti, s katerimi vam bo zagotovo uspelo. Tako boste lahko obrnili nov list v svojem življenju ter v novem letu postali bolj zdrava in srečna različica samega sebe.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 2, 11. 2. 2019.