Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Se sploh spoštujete dovolj?

A.K., Maja, 16.02.2019 15:00:32

To so navade, s katerimi si lahko zgradite trdno samospoštovanje.

Delite na:
Se sploh spoštujete dovolj?
Strokovnjaki pravijo, da samozavestni ljudje predvsem vedo, kdo so, kaj je njihov cilj in kaj jim dobro dene. Pixabay

Če imate težave s samospoštovanjem, je to prvi znak, da se nimate dovolj radi in da se ne cenite. Mnogo ljudi se ne zaveda, da se samospoštovanje lahko tudi nauči in zgradi, ne glede na to, koliko in kakšne izkušnje smo doslej imeli v življenju. Ključ je v prepoznavanju svojih šibkosti. Poiskati moramo področja, kjer lahko začutimo, da imamo težave s samospoštovanjem, ljubeznijo do sebe in samovrednotenjem.

Kako začnemo graditi samospoštovanje? Najprej moramo prepoznati in si priznati, da imamo težave z ljubeznijo do sebe. Vedite, da si zaslužite biti ljubljeni. In ljubiti morate sami sebe, da sploh lahko dovolite drugemu, da vas ljubi. Če se sami nimate radi, tudi drugemu ne morete dovoliti, da vas ima rad. Sliši se preprosto, kajne? V resnici ni tako zelo. Ljudje imamo težave s tem, da smo sami sebi zvesti. Ob neprijetnih situacijah se raje tolažimo, kot da bi prevzeli odgovornost in se z njimi soočili. Če smo bili v preteklosti prizadeti, se težko znova izpostavimo, saj se želimo obvarovati. A tako se nismo nič naučili. Na ta način bomo težko zgradili samospoštovanje, če pa si niti ne upamo iz preteklih izkušenj kaj naučiti.

Eden izmed razlogov, zakaj moramo najprej imeti radi sebe, je ta, da medtem ko vadimo ljubezen do sebe, razvijemo posebno zaupanje, ki nas lahko poveže kasneje tudi z drugo osebo, izbranim partnerjem. Nekateri imajo težave z ljubeznijo do sebe, ker vse delajo in govorijo zato, da bi ugajali drugim, s čimer pa škodujejo sebi in svoji duši. Prav zaradi tega nasprotovanja ne morejo ljubiti samega sebe. A to še ne pomeni, da tega ne zmorejo tudi v resnici.

Potrebujete le veliko vaje, ki vas bo sčasoma naučila, kako se imeti rad in se razviti v polnosti, takšni, kot ste.

Bodite zvesti sami sebi
Zagotovo se večkrat lahko zalotite, kako dvomite o sebi in si ne zaupate. Vedno dvomite o svojih odločitvah ali pa se zanašate na vse druge, le nase ne. Zakaj pravzaprav raje zaupamo drugim kot sebi? Težko je ne zatreti samega sebe v svetu, ko vsi sodimo druge in se z njimi primerjamo. Tega se priučimo že kot otroci. Kulturo, v kateri so nas vzgajali starši. Hitro se naučimo, kako biti strogi sami do sebe, ne naučimo pa se, kako se spodbujati, verjeti vase, se imeti radi, se ceniti in spoštovati. Tako ne bomo živeli dolgo, lepo in srečno življenje, saj bomo vedno iskali nekaj več, ker bo nekaj vedno manjkalo. Prava ljubezen in samospoštovanje.

Zakaj bi bili zvesti sebi?
Ni napačne ali prave poti grajenja samospoštovanja. Vaš notranji otrok, vaš notranji kompas, v karkoli že verjamete, vas bo vodil. Zaupajte mu. Ljubite se in vedno bodite zvesti sebi. Ne lažite si, ne iščite izgovorov, ne zavijajte se v vato. Bodite sami sebi najboljša različica. In nikar ne mislite, da ste zaradi kakšne napake zguba. Niste. Na napakah se učimo. Celo življenje je učna izkušnja. Včasih sprejemamo odločitve, ki so prave za nas, včasih pač ne. A z vsako posebej se nečesa naučimo. Ne definirajo nas naše napake, temveč tisto, s čimer jih skušamo popraviti in kar se iz njih naučimo. Dovolite si opustiti vso negativo, ki jo čutite do sebe, in se imejte radi. Ko boste storili to, boste začutili, da se je nekaj v vas premaknilo. Čutili boste premike na področju sočutja, poguma, udobja v svoji koži, pozitivnosti, zadovoljevanja svojih notranjih potreb in še marsikje.

Sočutje
Ko se imamo dovolj radi v kakršnikoli situaciji, se izoblikujemo kot najboljša verzija samega sebe. Postanemo bolj sočutni do sebe in se ne krivimo za pretekle odločitve in dejanja. Učimo se iz svojih napak, znamo se prepustiti sedanjemu trenutku in pustiti preteklost za sabo.

Pogum
To, da si dopustimo biti mi, takšni, kot smo v resnici, nam da pogum in moč. Med izzivi bomo sicer še vedno čutili pritisk, a ga bomo znali obvladovati, saj se bomo znali soočiti tudi s posledicami. Vedno bomo lahko računali nase, ne glede na izid, uspeh ali neuspeh.

Udobje v svoji koži
Ko bomo izrazili svoj resnični jaz, se bomo počutili udobno v svoji koži, bremena, ki smo ga doslej nosili, ne bomo nosili več. Ne bo nas skrbela prihodnost, saj bomo dovolj zaupali sebi, da se lahko soočimo s kakršnokoli situacijo. Počutili se bomo udobno v sedanjosti, pozabili bomo na preteklost in ne bomo se obremenjevali s prihodnostjo.

Pozitiva
Naš notranji glas se bo spremenil. Iz večne negative bo zdaj sijala pozitiva. Obkrožali se bomo le še z ljudmi, ki v nas prinašajo pozitivnost in ki nas sprejemajo takšne, kot smo.

Zadovoljevanje notranjih potreb
Naše življenje se bo spremenilo, postalo bo izpolnjeno in srečno. Vemo, da si zaslužimo biti srečni, in v to moramo verjeti, da se bo tako tudi zgodilo.

Kako si še lahko pomagamo?

Vodite dnevnik
Zapišite vse predhodne izkušnje, ki vas obremenjujejo, in zapišite, kako ste se ob njih počutili ter kako ste se z njimi soočali. Bodite iskreni.

Meditirajte
Ni boljšega načina za sprostitev, kot je meditacija. Z meditacijo se boste naučili tudi umirjanja in pravilnega dihanja.

Objavljeno v reviji Maja št. 3, 1. 2. 2019.