GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Sava Hotels & Resorts: Medene zgodbe ob prvem svetovnem dnevu čebel

Oglasno sporočilo, 16.05.2018 15:27:46

V nedeljo, 20. maja, prvič po vsem svetu na pobudo Slovenije obeležujemo svetovni dan čebel. S temi čudovitimi živalmi, od katerih je močno odvisno življenje na našem planetu, so tesno povezane nekatere destinacije Sava Hotels & Resorts. V Rikli Balance Hotelu na Bledu, v Termah 3000 – Moravske Toplice in v Termah Banovci bo ta konec tedna minil v znamenju čebeljih in medenih doživetij.

Delite na:
Sava Hotels & Resorts: Medene zgodbe ob prvem svetovnem dnevu čebel
Bor Dobrin

Rikli Balance Hotel, Sava Hoteli Bled

Zgodba prenovljenega Rikli Balance Hotela (nekdanji Hotel Golf) na Bledu je tesno povezana s čebelami. Nekatere hotelske sobe pripovedujejo zgodbo o kranjski čebeli, avtohtoni slovenski čebelji vrsti, med pa je pomembna sestavina v kulinarični in wellness ponudbi hotela. Lokalni med pri zajtrku, domači medenjaki na recepciji, medeni napitek in medena torta v hotelskem baru gostom približajo okus Gorenjske in Slovenije. V Wellnessu Živa lahko izberejo medeno sprostitev v obliki medene masaže s toplim medom, medeni piling, kopel z medom in mlekom ali lepotni medeni ritual. Wellness ponudbo dopolnjujeta kozmetika Afrodita z izdelki iz medu ter vrhunska kozmetika Heaven. Ena izmed njenih posebnosti so večkrat nagrajeni izdelki s patentiranim Abeetoxin®-om oz. čebeljim strupom, ki imajo pomlajevalne učinke.

Women have massage_01_TB_Foto ZV_09 14.jpg

V nedeljo, na prvi svetovni dan čebel, vse tiste, ki se bodo v Wellnessu Živa odločili za medeno masažo s toplim medom, nagrajujejo s 15-odstotnim popustom. Gre za klasično masažo telesa s segretim medom kranjske čebele. Goste ob tem vabijo, da poskusijo njihove medene dobrote: medeno torto, domači medenjak, domači medeni napitek ter medeno vino.

Wellness_pool_honey_image_01_ZR_BorDobrin_2018.jpg

Čebelje zgodbe tudi poleti … s kolesom

Zgodbo o čebelah in medu bodo gostom v Sava Hotelih Bled pripovedovali tudi poleti. Od 1. julija bo vsak petek ob 10. uri štart čebelarskega kolesarskega izleta, na katerem bodo goste z električnimi kolesi popeljali po sledeh bogate dediščine čebelarstva v okolici Bleda. Med vožnjo po čudoviti naravi in po nezahtevnih poteh med kraji Bled - Koritno - Šobec - Lesce - Radovljica - Lancovo ob Savi - Selo - Bled bodo v Radovljici obiskali Čebelarski muzej, v Selu pri Bledu pa si bodo pri Čebelarstvu Ambrožič ogledali čebelnjak in poskusili njihove izdelke. Cena izleta bo 50 evrov, vključuje pa najem kolesa, profesionalnega vodiča, mini darilo, degustacijo pri Čebelarstvu Ambrožič in vstopnino v Čebelarski muzej.

Wellness_sauna_honey_image_06_ZR_BorDobrin_2018.jpg

Čebelje zgodbe tudi poleti ... z avtobusom

Po čebelji poti bo od 1. 7. do 31. 8. vozil tudi Hop-on Hop-off čebelarski avtobus. Prvi postanek na poti z Bleda bo pri Čebelarstvu Ambrožič v Selu pri Bledu, kjer si bodo gostje lahko ogledali čebelnjak s predstavitvijo življenja čebel in mednih izdelkov. V Lescah jih pričakuje Čebelarski center z vzorčnim čebelnjakom ter trgovino z medenimi izdelki, v Žirovnici pa si bodo lahko pri Čebelarstvu Noč ogledali pridelavo medu ter obnovljeni čebelnjak Antona Janše.

Wellness_sauna_honey_image_01_ZR_BorDobrin_2018.jpg

Terme 3000 – Moravske Toplice

Prekmurje – kraljestvo čebel
Prekmurju uspeva ohranjati kakovostno in čisto okolje, v kakršnem se dobro počutijo čebele. Je pravi raj zanje, saj nepokošeni travniki cvetijo vse leto in jim ves čas nudijo minimalno pašo. Najbolj značilen med za Prekmurje je akacijev, cvetlični in kostanjev med. V Termah 3000 - Moravske Toplice gostom medeno in čebeljo zgodbo Prekmurja predstavljajo v novem pokritem hodniku z imenom Prekmurski most, ki povezuje hotelski del s prenovljenim notranjim termalnim kopališčem. Obiskovalci se lahko ustavijo na t. i. medeni točki, si ogledajo kratek film o čebelah ter virtualni panj.

Ta konec tedna bodo goste Term 3000 – Moravske Toplice nagovarjali z Zaobljubo čebelam, s katero želijo opozoriti na pomen čebel za trajnostno kmetijstvo in zagotavljanje varnosti preskrbe s hrano v svetu. Zaobljuba se glasi:

Obljubljam, da
bom sadil/a medovita drevesa in rastline,
bom skrbel/a za čisto okolje,
bom čim večkrat hodil/a peš oz. se na krajše poti odpravljal/a s kolesom,
ne bom uporabljal/a strupenih škropiv,
bom podpiral/a ekološke lokalne ponudnike,
bom na vrtu zasadil/a zdravilne dišavnice (meta, žajbelj, sivka,…).

Na svetovni dan čebel, v nedeljo, 20. maja, bo v hotelskih restavracijah na voljo medeni zajtrk z obogateno ponudbo lokalnih medov in izdelkov iz medu. Dopoldne bo v avli Hotela Ajda od 9.00 do 12.00 na stojnici potekala degustacija lokalnih medov, s poudarkom na ajdovem medu, saj se ta rastlina v zadnjih letih ponovno vrača na pomurska polja. V wellness centru Thermalium svetovni dan čebel praznujejo že ves mesec maj, in sicer ga obeležujejo z 10-odstotnim popustom na masažo Med in mleko. Ta vključuje hranljivo masko za celo telo, ki zaradi vsebnosti edinstvenih naravnih sestavin deluje kot 'čudežni eliksir' življenja in mladosti, in sproščujočo ročno masažo celega telesa.

V nedeljo ob 14.00 se bodo lahko gostje iz Term 3000 – Moravske Toplice odpravili tudi na izlet do Čebeljega gradiča v Rogašovcih, kjer bodo preizkusili njihov med in izdelke iz medu ter se pobliže spoznali s čebelarstvom. Izlet se bo zaključil s sprehodom na Kuglo, ki je s 418 m najvišji vrh Prekmurja in od koder se razprostira lep razgled na severovzhodno Slovenijo, del Avstrije, Madžarske in Hrvaške.

Sauna (honey)_Couple_TB_Foto ZV_09 14.jpg

Terme Banovci

Prlekija – dežela čebelarjev
Tudi še neodkrita Prlekija slovi po čistem in zato kakovostnem okolju. Tamkajšnji travniki in polja predstavljajo odlično pašo za čebele. Tudi za Prlekijo so značilni cvetlični, akacijev, kostanjev in lipov med, pa tudi gozdni ali manini medovi. Med predstavlja pomemben del wellness ponudbe v Termah Banovci, ta konec tedna pa bo tudi na splošno medeno obarvan.

Že v petek, 18. maja, bo od 18.00 do 20.00 potekala t. i. medena delavnica, na kateri se bo z medom in izdelki iz medu predstavil lokalni ponudnik medu. Gostje bodo skupaj z animatorji pripravljali različne jedi z medom.

Wellness_sauna_honey_01_ZR_BorDobrin_2018.jpg

V soboto, 19. maja, si bodo gostje lahko ob 10.00 ogledali film o zdravilnih učinkih medu, spoznali zdravilne izdelke iz medu (propolis, materni mleček) in apiterapijo. Popoldne ob 16.00 bodo v Termah Banovci organizirali obisk čebelarskega muzeja in čebelarske učne poti. Gostje bodo lahko poskusili tudi med in izdelke iz medu.

Tretmaji z medom sicer predstavljajo reden del programa v wellnessu v Termah Banovci. Gostom so na voljo medena masaža hrbta, medeno razvajanje z medenim pilingom in klasično masažo hrbta, medeni programi v savni z metinim čajem z medom in medenjaki ter apiterapija, ki jo izvaja bližnji čebelar v Banovcih ter Zavod Marianum v Veržeju.

Wellness_pine_box_image_01_SHB_BorDobrin_2018.jpg

V Termah Banovci vselej poskrbijo za to, da gostje domov odnesejo tudi sladek spominek na Prlekijo. Medeni izdelki lokalnih čebelarjev so vselej na voljo v avli Hotela Zeleni gaj, med drugim lahko izbirajo med več vrstami medice, medom v satovju, narezanim na koščke, medom z bučnimi semeni ter sekiro v medu. Dvakrat na teden se v avli Hotela Zeleni gaj predstavljajo lokalni čebelarji, pri katerih lahko gostje poskusijo in tudi kupijo med in izdelke iz medu.