stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Saša Lendero: "Krize odločajo o zvezi"

Sonja Javornik, 15.09.2020 12:00:00

★★★ REVIJA NOVA ★★★

Delite na:
Saša Lendero: "Krize odločajo o zvezi"
Saša Lendero s svojim partnerjem Miho Hercogom, s katerim imata hčerko Ario. Osebni arhiv

Dvajset let sta že skupaj, pa se ga še ni naveličala, ravno nasprotno … Tokrat smo pevko Sašo Lendero vprašali, kakšna je njena zveza z Mihom Hercogom in kaj je po njenem skrivnost dobrega razmerja.

Ali se kdaj naveličate Mihe?

Sploh ne. Vedno znova mu povem, kako sem vesela, da sva se našla. Z njim sem res rada in on je tista oseba, na katero se najprej obrnem v vsaki situaciji. Če si našel osebo, s katero bi delal vse in mu vse povedal, potem veš, da si s pravim človekom! V življenju je lahko vse mogoče, navadno pa se stvari zgodijo z določenim namenom, ki ga ne razumemo vedno. Ampak ne idealizirajmo preveč – zavedam se, da ni nujno, da bo najina zveza trajala večno, čeprav si želim nasprotno.

saša lendero.jpg
saša lendero
splet

V teh 20 letih verjetno ni bilo vse samo lepo?

Seveda. V sodobnem svetu vidim veliko ljudi, ki si začnejo ustvarjati zvezo, ki je na začetku polna zaljubljenosti, idealov in napačnih slik o partnerju. To je normalno, saj takrat dajemo vse najboljše od sebe, smo prilagodljivi, napake partnerja si razlagamo po svoje … Ko hormoni zaljubljenosti minejo, pa se začne skupna rast, saj vidimo partnerja takšnega, kot zares je. Ljudje gredo največkrat takrat naprej, a se ista zgodba zgodi tudi v naslednji zvezi, še v naslednji … Tako lahko vse življenje menjavamo partnerje, kar se tudi dogaja. Ljudje pričakujejo, da bo partner zapolnil vse njihove praznine, vendar partner ni terapevt in ne deluje tako! Tudi pri nama ni bilo vedno lepo in sva skupaj rasla. Navadno ljudje v zvezi okrepijo dobre lastnosti, nekatere zveze pa so destruktivne in krepijo slabe lastnosti obeh. To je tisto, kar pove, katera zveza je dobra in katera ne. Z Mihom prihajava iz zelo različnih družin, v katerih so nama obema privzgojili ljubezen do ljudi in živali, bilo pa je tudi milijon razlik, nad katerimi sva se začudila oz. so naju razočarale in šokirale. Dvakrat je prišlo do trenutka, ko sva podvomila o smislu najine zveze in razlikah, ki bi jih morala prebroditi …

»Zavedam se, da ni nujno, da bo najina zveza trajala večno, čeprav si želim nasprotno.«

Kdaj je bilo to?

Ne v zadnjih 12 letih, prej pa se je to dogajalo. Pomembno je, da se gre prek takih kriz, saj so ravno te najpomembnejši trenutek, ki odloča, kako bo zveza rasla. V času krize narediš obračun s seboj, obračun z zvezo in partnerjem, potem pa lahko zastaviš novo smer. Midva pred 12 leti nisva bila enaka, kot sva danes. Ne moreš hoditi ves čas po isti poti, ampak je treba vsake toliko pot spremeniti. Če je v zvezi prisotno psihično ali fizično nasilje, pa je zagotovo treba zbrati moč in oditi.

Ali mislite, da bi lahko imeli dobro zvezo tudi s kom drugim, če bi se potrudili toliko, kot se za Miha?

V zvezah sem se vedno zelo trudila, če pa ob trudu ni bilo rezultatov, sem šla naprej. Resnih zvez nisem imela toliko, da bi lahko posploševala, vendar moraš začutiti povezavo med človekoma tudi takrat, ko nastopijo težave. Včasih pride do krize zaradi bazičnih problemov in takrat verjetno ne moreš ostati skupaj. Tako na primer ne bi mogla biti z nekom, ki ne bi imel rad staršev ali živali, druge stvari pa se dajo urediti. Če z nekom doživiš številne lepe stvari in le peščico slabših, potem se izplača potruditi. Če imaš ob sebi partnerja, ki te razume, te to dodatno poveže. Vidiš, da te partner čuti in razume.

Največ zvez se razdre zaradi prevare, in ne zaradi psihičnega ali fizičnega nasilja. Kako pomembna se vam zdi spolnost?

Poznam ljudi, ki imajo malo tovrstnih stikov, vendar se dobro razumejo, pa tudi tiste, ki imajo veliko tovrstnih aktivnosti, a nimajo prave povezave. Telo imamo tudi zato, da prek njega čutimo in zaznavamo stvari. Nekateri so bolj telesni, drugi manj. Prevara za veliko večino pomeni izdajo in hudo bolečino. Mama mi je enkrat rekla, da so tudi hujše stvari, kot je prevara, in verjetno je to res. Osem let sem vztrajala v zvezi, kjer je bilo prisotno fizično nasilje. Zelo mi je žal, da svojih načel takrat nisem upoštevala. Ko se ljudje spozabijo in rešujejo težave z agresijo, bodo to ponavljali ob vsakem stresu. Ženske, ki upajo, da bo kdaj bolje, se motijo, saj takim osebam ne moreš dokazati, da jih imaš dovolj rad in da ni potrebe za ljubosumje. Potrebujejo ogromno strokovne pomoči. Običajno se »poškodovane« osebe najdejo. Ko sem analizirala mojo zvezo, sem ugotovila, da sem imela določene probleme, zaradi katerih sem bila s tako osebo.

Saša Lendero- foto 2
Saša se bo na dopust odpravila šele jeseni, tako pa se spominja preteklega poletja.
Osebni arhiv

Ali ste imeli pozneje težave z zaupanjem in ustvarjanjem nove zveze?

Mislim, da sem že med zvezo kar dobro predelala vse, potem pa sem bila dve leti samska in v tem času nisem imela želje za kakšnimi čustvenimi ali telesnimi stiki. Travme nisem imela, žal pa mi je bilo, da sta morala skozi to moja starša, da sta gledala, kako trpim, ko nekdo grdo dela z mano. Takrat sta bila prepričana, da me partner drogira, saj sem imela tako oprane možgane, bila sem prestrašena in delovala tako, kot si je želel on. Hudo mi je, ko danes vidim koga v takem položaju, saj ti toliko let izostri čut za tako situacijo in hitro opazim znake. Vidim človeka, ki ves čas spremlja partnerja in njegove poglede, da vidi, ali je bilo kaj narobe rečeno ali narejeno, saj se boji posledic.

Kaj naredite v takem primeru?

Nič. Ker ne moreš pomagati. Žal mora do spoznanja priti človek sam.

Iz revije ★★★ NOVA ★★★ - tudi na spletu.