favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

SANJSKA PRENOVA STARE DOMAČIJE

M. K./kl, 06.07.2020 15:31:23

★★★ REVIJA DOM 2 ★★★

Delite na:
SANJSKA PRENOVA STARE DOMAČIJE
Odkrite zunanje kamnite stene so že same pravi okras. profimedia

Stare kamnite hiše nosijo poseben čar in neverjeten potencial. Z nekaj domišljije, truda in znanja se lahko spremenijo v prave arhitekturne bisere. Prijetne za življenje in z vedno aktualnim zgodovinskim pridihom nam dopuščajo veliko prostosti pri opremi in dekorju. Od moderno minimalističnega do romantičnega rustikalnega, v prenovljeni kamniti kmetiji bo skoraj vsak slog opreme našel dom.

ad25f594ad0b5c4ab40d7190aefe6259.jpeg

Starejše kmečke zgradbe se danes rušijo, saj je prenova takšnega obsega marsikdaj težja in dražja od novogradnje. Če pa smo se pripravljeni podati v takšen projekt in bi z veseljem vložili nekaj svojega časa in truda, se nam prenova zagotovo poplača. Nobena nova zgradba nam ne bo dala toliko zadovoljstva in dopolnila našega domovanja z organskimi elementi gradnje in zgodovinskim duhom kot stara domačija. Ob stalnem rušenju starih stavb postajajo takšne nepremičnine prava redkost, kar jim zviša tudi vrednost, če bi jo v prihodnje želeli ali morali prodati.

9e210c64308724da61c9aa8068a5a64e.jpeg

Stare kamnite zgradbe zahtevajo veliko mero ljubezni in domišljije, saj je vsak kotiček nekoliko drugačen. Prostori v hiši velikokrat niso enako visoki in njihova tla niso na isti višini, pogosto najdemo med prostori stopničko ali dve, ki ločita prostora. Nekatere odprtine, predvsem prehodi med prostori, so obokani, prav tako stropovi. Redko najdemo kot, ki je zares pravokoten, ali ravno steno. Tudi gradnja se v različnih delih hiše velikokrat spreminja, tako je glavna stavba lahko iz kamnitih sten, ki so meter široke, v kasnejšem prizidku k hiši pa bodo stene veliko ožje.

7999b0b385feeab46402b64122bd2bef.jpeg

Prenovo otežuje tudi sama struktura kamnite nepremičnine. Material gradnje otežuje vrtanje in kakršnokoli spreminjanje z odvzemanjem (rezanje v kamen, odstranjevanje kamna). Skoraj obvezani smo uporabiti odprtine v velikosti in na mestih, kjer že obstajajo. Dodajanje oken in vrat prinaša veliko dodatnega dela in včasih strukturne težave, zato se bomo morali najpogosteje zadovoljiti z obstoječim dotokom sončne svetlobe. Težje je napeljati elektriko, gretje in drugo napeljavo, ki jo potrebujemo za sodobno bivanje.

12704e9a21888df603492d4f09fabf1d.jpeg

A ko je prenova zaključena in se zazremo v končni izdelek, potegnemo črto in ugotovimo, da je bil ves trud vreden. Stojimo pred lepo brušenim draguljem, dolgo nastajajočim izdelkom naših sanj, ki nam bo ponujal prijetno bivanje.

Tega in še več nasvetov in idej lahko najdete v

★★★ REVIJA DOM 2 ★★★