Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Samo uglašen človek…

Katja Štingl, Bodi Zdrava, 25.04.2017 16:00:00

… je lahko srečen človek

Delite na:
Samo uglašen človek…

Mina Morrgan, certificirana učiteljica joge in mednarodna učiteljica aerial joge unnata, je že v najstniških letih začutila klic indijskih ved, a na pot joge je stopila šele pred sedmimi leti. Resna pisarniška oblačila je zamenjala za sproščene pisane pajkice za jogo in skupaj s partnerjem odprla No stress center, ki je postal njen drugi dom in kjer je dnevno veliko nasmejanih obrazov. V centru poučuje aerial jogo, pri kateri se kot pripomoček uporablja hamako – zanko, ki visi s stropa, vadba z njo pa je igriva in leteča.

Za koga je aerial joga primerna?

Aerial joga je primerna za vsakogar, imamo pa tudi tukaj neke različne zahtevnostne stopnje ter mogoče tudi smeri. Nekatere so bolj prizemljene, druge bolj leteče. Vsekakor pa je to idealna joga za sodobnega človeka, saj zelo hitro umiri um in zaposli telo.

Kakšne so prednosti?

Današnji tempo življenja je zelo hiter, in čeprav si mogoče vsi želimo, da bi se upočasnil, se to verjetno nikoli ne bo zgodilo. Katera koli kakovostna joga je lahko priložnost, da se uglasimo in prisluhnemo sebi, kljub temu pa opažam, da so mogoče nekateri sicer bolj tradicionalni pristopi neučinkoviti in ljudem zelo oddaljeni. Posledično je za mnoge praksa klasične joge lahko celo še dodaten stres. Aerial joga ima vse elemente in spoštuje neki celostni pristop joge, ampak na drugačen, bolj sodoben način in govori jezik, ki je ljudem bližje. Poleg tega pomaga premagovati strahove, ki so nekje globoko v nas. Hitro nas pretrese … kot da bi obrnili snežno kroglo, in ko se delci poležejo, se vrnejo na svoje mesto, ampak vsakič v neki novi kombinaciji.

Kaj bi poudarili kot bistvo vadbe?

Pri aerial jogi se prepletajo položaji na tleh in položaji, kjer smo v hamaki v celoti ali samo delno. Zanimivo je, da dejansko odkrijemo svoje telo na novo, prav tako na novo odkrijemo prostor okoli sebe. Prednost pri tej jogi je tudi ta, da ne moremo prehitevati telesa. Najprej je treba razviti odnos do tega posebnega pripomočka (hamake), ki nas lahko podpira, nam lajša položaje ali nam jih oteži, mnogokrat pa nam hitro spremeni pogled na svet in perspektivo, saj nas lahko v trenutku obrne na glavo. Vedno si pozoren nanj, tako kot na partnerja. Joga nam pomaga, da učinkovito uglasimo telo, dih, um in čustva. Samo uglašen človek pa je lahko srečen človek.

Zakaj ste se odločili za to tehniko joge?

Ukvarjam se tudi z drugimi tehnikami joge in na splošno sem nagnjena k raziskovanju, filozofiji, vedno pa sem bila tudi ljubiteljica knjig. Za poučevanje ravno aerial joge pa sem se odločila, ker sem videla pri sebi največje premike. Na čustveni in intelektualni ravni so učinki vidni takoj. Takoj se začne dogajati in stopiš v stik s tistim delom sebe, kjer je vse mogoče. Z jogo sem se srečala kot otrok skozi knjige, prav tako kot z meditacijo, ki mi je bila v resnici takrat bolj blizu. Šele ko sem se preselila v Ljubljano kot najstnica, sem se udeležila prvih vodenih ur joge, in čeprav mi je to predstavljalo veselje, sem po drugi strani čutila, da nekaj manjka. V poznih dvajsetih sem začela odkrivati neke nove sloge in najprej me je navdušila dinamična vinjasa joga, ampak tudi to ni bilo to. Ko sem začutila lahkotnost in moč lebdenja pri aerial jogi, sem našla to, kar sem iskala. Zame je to nepremagljiva kombinacija, saj lahko združuješ vse zemeljske jogijske položaje z aerial položaji in seveda ustvarjaš še mnoge druge.

Kako poteka vaš dan?

Moji dnevi so polno zaposleni, tako kot pri večini. Sem tudi mama in velika zasluga, da sem se podala na to pot, gre mojemu zdaj že sedem let staremu sinu, saj je v meni premaknil vse zavore in mi dal potreben pogum, da se podam na neko novo pot.

Kaj si kot učiteljica želite dati svojim vadečim?

Zame je najpomembnejše, da moji vadeči začutijo lahkotnost in svobodo v sebi. Ko pridejo na vadbo, je to njihov čas, kjer so pomembni le oni in to, kar čutijo. Ne želim, da posnemajo mene ali koga drugega, ampak da samo odkrivajo, kdo so, in da se lahko za trenutek odmaknejo od vseh vlog, ki jih imajo v življenju.

Po kolikšnem času se poznajo učinki? Je ta joga primerna za popolne začetnike?

Z nasmehom boste odšli že po prvi uri. Presenečeni boste, veseli, mirni in pozitivni. Na telesni ravni pa je vse stvar prakse. Čeprav je napredek pri redni vadbi res hitrejši kot pri klasičnih oblikah joge.

Pri jogi je izjemnega pomena tudi dihanje.

Tako je. Dih je naš stik z vsem, kar nas obdaja. Dih nam takoj pove, kako smo, kaj se z nami dogaja. Biti pozoren na svoj dih, ga opazovati, to je že veliko. Tudi tukaj sicer niso neznanka razne tehnike dihanja, ampak najpomembnejše je to, da ne zadržuješ diha. Nikoli.

Zakaj je joga tako prepletena z meditacijo?

Meditacija je zelo pomemben del hatha joge, ki je tudi osnova za aerial jogo, ki jo poučujem. Pri aerial jogi pa je veliko elementov, ki nas pripeljejo do meditativnega stanja. Upam si trditi, da spet mnogo lažje kot sicer.

Kaj aerial joga ni?

Vsekakor ni samo zabava ali cirkus. Aerial joga nas nauči, da ne sodimo knjige po platnicah. Navidezno je mogoče samo neka moderna zabavna joga, ampak je mnogo več in sega mnogo globlje.

Kaj mora imeti dober jogijski učitelj?

Dober učitelj joge pokaže pot, a dovoli svojim učencem, da jo prehodijo po svoje. Jaz ne želim, da se moji vadeči primerjajo s komer koli. Želim, da odkrivajo sebe skozi odkrivanje svojega telesa. Vedno jim govorim, da naj poslušajo z ušesi, ne z očmi. Danes je vse vizualno. Vse je na zaslonih in v fotografijah, vsa komunikacija poteka skozi oči. Jaz učim uporabe drugih čutil in čutenja. Celotna naša vadba je po svoji naravi taka, da si že zaradi spreminjanja smeri in položaja v prostoru prisiljen v to, da se osredotočiš nase in obrneš pozornost navznoter. Dandanes je potreben fokus. Ta joga ti da natančno to. Moraš biti osredotočen. Poleg tega se mi zdi bistveno, da ljudje obudimo svojo ustvarjalnost, sanje in domišljijo. To so naši notranji viri, ki nam pomagajo čez vse ovire v življenju. Pogosto so to lastnosti, ki se z leti izgubijo, joga pa je način, da obudimo svojega svobodnega otroka, ki ima rešitev za vse in veselje do življenja.