Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

S plesom lahko izboljšamo partnerstvo

Mateja Al-Shukaili Hrastar, Zarja, 03.01.2019 12:01:41

Ples nas spremlja že od nekdaj. Tudi če nam o njem nihče ne bi ničesar povedal, bi verjetno plesali. Ples ni le način izražanja ali konjiček, je tudi pomirjevalo, stimulans, kot je v svoji raziskavi ugotovila plesalka in psihologinja Klara Vrbnjak. Z njim lahko zmanjšate tesnobo ob razhodu z ljubljeno osebo. Ali pa se ga lotite že prej in izboljšate kakovost partnerskega odnosa.

Delite na:
S plesom lahko izboljšamo partnerstvo
Ples odličen način za iskanje prijateljstev in izhodišče za razvoj trajnih odnosov. Revija Zarja

Pred dvema letoma je skupina raziskovalcev začela študijo Dance for your health (pleši za svoje zdravje). V njej so ugotovili, da je ples odličen način za iskanje prijateljstev in izhodišče za razvoj trajnih odnosov. Latinski plesi, ki so se jim v študiji še posebej posvetili, naj bi po njihovem spodbujali povezanost, zdravje in boljšo samozavest pri človeku. S temi ugotovitvami se strinja Klara Vrbnjak, magistrica psihologije, praktik NLP in plesna inštruktorica, ki na svojih tečajih ne opazuje le napredka svojih tečajnikov, temveč tudi njihovo čustveno stanje. Prav iz opazovanja je nedavno dobila preblisk, ki mu je morala slediti. Opažala je namreč, da se veliko posameznikov na plesni tečaj vpiše po koncu partnerske zveze, kar jo je spodbudilo k temu, da med študijem na Tenerifu opravi eksperimentalno raziskavo.

Njihova drža je bila iz tedna v teden pokončnejša

Klara je v svojo raziskavo vključila osebe, ki so se s partnerjem razšle pred največ pol leta in bile pred razhodom v zvezi vsaj pol leta. Razdelila jih je v dve skupini. Ena je hodila na plesni tečaj, v drugi pa niso plesali. Po končani raziskavi so rezultati pokazali največje odstopanje med skupinama v ravni depresivnosti. »V skupini, kjer so plesali, so pozabili na težave in skrbi. Bližina, ki so je bili deležni med plesom, jim je pomenila 'nadomestilo odnosa', kar se sklada s siceršnjimi raziskavami o pozitivnih učinkih fizičnega kontakta,« pojasnjuje. Opazila je tudi, da je bila drža plesalcev, ki so šli skozi plesni tečaj, vsak teden pokončnejša, kar je dober znak in dokaz, da je tudi v najtežjih trenutkih treba stopiti iz cone udobja in poskusiti nekaj novega. »Samo tako si bomo dali priložnost za rast in razvoj. Ples je zagotovo ena izmed tistih aktivnosti, ki posamezniku omogoča razvoj na miselnem, čustvenem, fizičnem in socialnem področju. Po koncu partnerske zveze izgubimo pomembne vloge in imamo lahko občutek, da smo izgubili del sebe. Ples pa je način, da se ponovno najdemo in dobimo novo vlogo – vlogo plesalca.«

Plesati bi morali vsi, čim večkrat

Njena raziskava je med prvimi v Sloveniji, ki proučujejo vplive plesa na človeka. A ne samo zaradi nje, tudi zato, ker sama vidi, kako se počuti po plesu, je prepričana, da bi vsi morali plesati veliko več. »Spodbujanje fizične aktivnosti, kot je ples, je izrednega pomena za preprečevanje bolezni. Gre za ekonomično metodo, ki lahko izboljša zdravje med ljudmi. Glede na to, da ples tako močno vpliva na številne ravni posameznika, bi moral biti še dostopnejši med prostočasnimi dejavnostmi ter vključen na seznam aktivnosti, ki promovirajo zdravje,« pravi. Za tiste, ki so se prisiljeni soočiti z bolečim razhodom, pa je skupaj s prijateljem na Tenerifu ustanovila center mentalnega zdravja (Self Center Tenerife), kjer želita ljudem ponuditi raznovrstne programe za duševno zdravje. »Zgodba se šele začenja, pa vendar so prvi termini v načrtu že leta 2019 in bodo posvečeni prav posameznikom po koncu partnerske zveze. Verjameva, da sprememba okolja, fizična aktivnost in strokoven psihološki pristop lahko pripomorejo k lažjemu soočanju s koncem partnerskega odnosa in iskanju novega smisla v življenju,« še razkriva.

S plesom lahko tudi izboljšate kakovost partnerskega odnosa!

A ne le po razhodu, plesati lahko začnete že veliko prej. Če ste v partnerski zvezi, je lahko, recimo, prav ples tisti veznik, ki izboljša kakovost odnosa. »Ples na več načinov pomaga pri vzdrževanju partnerskih odnosov. To najbolje dosežemo s plesom v paru. Potrebna sta zaupanje in bližina. Nekateri od omenjenih elementov so prisotni že v partnerstvu, vendar se po nekaj letih rutine lahko izgubijo. Ples pa je dejavnost, ki ponovno prebudi zaupanje in ustvarja priložnosti za bližino in nežnost,« pojasnjuje Klara in ob tem poudari, da je prav bližina ključnega pomena. Zakaj? »Partnerja si med seboj koregulirata psihofiziolško vzburjenje preko različnih čutov, kot sta dotik in očesni kontakt. Kadar pride do pomanjkanja fizičnega kontakta oziroma bližine, ima posameznik občutek notranje dezorganizacije. Optimalno stanje se nato lahko doseže z določenimi tipi vadb (joga, ples), ki preprečijo psihološko neravnovesje,« dobimo strokovni odgovor.

ples klara vrbnjak.jpg
Klara Vrbnjak
Revija Zarja

V plesni dvorani ni prostora za vsakdanje probleme

Prav tako je ples neke vrste miselna distrakcija. »Tako plesalec kot plesalka imata toliko dela s koraki, gibi, ritmom ..., da nimata časa razmišljati o vsakdanjih problemih. V dvorani skrbi preprosto izginejo, saj je treba 'biti v telesu' in se posvetiti drug drugemu, če želimo doseči harmonično gibanje. Poleg tega je ples za partnerja skupen hobi, ki ju povezuje. Zaradi plesa namreč nikoli ne zmanjka skupnih tem za pogovor. Pari, ki plešejo, veliko več prostih trenutkov namenijo vadbi novih korakov, kar posledično spet okrepi partnerski odnos. Ples v paru hkrati zahteva komunikacijo preko telesnega kontakta in sodelovanje partnerjev. Nebesedno sodelovanje je namreč mnogokrat veliko lažje. Poleg tega partnerja preko plesa izražata misli in čustva. Elementi plesa velikokrat pripomorejo tudi k smehu in sprostitvi.«

Upokojenec? Ne, plesalec!

S psihološkega vidika je nova vloga, ki jo dobi posameznik ob vstopu v plesno dvorano, zelo pomembna. »Vloga plesalca ljudi izpopolnjuje. To je zlasti pomembno pri partnerjih v pozni odraslosti, ko nastopi upokojitev, saj izgubijo pomembno vlogo v življenju. Prosti čas je treba zapolniti in najti smisel v prostočasnih dejavnostih, za katere prej ni bilo časa.« Ob tem izkušena plesalka zatrjuje, da je vaja pomembnejša od talenta. »Menim, da imamo ples v sebi prav vsi. Velikokrat opazimo, da se že dojenčki zibajo v ritmih glasbe. Ples nas spremlja že od nekdaj. Rodil se je skupaj s človeštvom in je prisoten v vseh kulturah, rasah in civilizacijah. Pod vplivom zgodovine, običajev, preteklosti, sedanjosti in prihodnosti velja za enega najpomembnejših medijev komunikacije med živimi bitji. Zagotovo imajo nekateri posamezniki večji talent kot drugi, vendar je največkrat vaja pomembnejša od talenta. Najpomembneje je, da se vsak posameznik zaveda, da pleše zase, ne za druge!«

Plesalke se morajo naučiti prepustiti, plesalci pa postati vodje

Kateri ples boste zaplesali, je popolnoma vaša stvar. Lahko tudi izumite svojega. Kakršenkoli ples šteje! Klara pa je med plesi za pare še posebej navdušena nad kizombo, plesno zvrstjo, ki velja za izredno čutno. »V kizombi se plesalca zlijeta v eno, zato je zaupanje še toliko pomembnejše. Oba partnerja morata biti 'tukaj in zdaj', saj je treba biti pozoren na vsak najmanjši prenos teže. Plesalke se morajo naučiti prepustiti, plesalci pa morajo prevzeti vlogo vodje.« Kizombo na neki način primerja s čuječnostjo. »Predstavljajte si, kako čarobno je, če sta oba partnerja ujeta v istem trenutku. Razvije se neka nova dimenzija, ki jo lahko razumeta samo dva, ki plešeta. Tudi sama to zvrst najraje vključujem v svoje psihološke programe, ker ta ples resnično dela čudeže. Obstaja pa več podzvrsti, zato je pomembno, da se začetniki dobro seznanijo z osnovami, ki so temelj za nadaljevanje in nadgradnjo,« zaključi. Že poplesavate?

Objavljeno v reviji Zarja št. 52, 24. 12. 2018.