Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

S črtami do drznega stanovanja

Kristina Strašek, 19.08.2019 08:00:00

Črte so povsod okoli nas, a so večkrat povsem neopazne. Navsezadnje so že linije pohištva povečini ravne črte, mar ne? Vidimo jih tudi na oblekah, izjemno redko pa na zidovih domov. A po mnenju strokovnjakov ravno črte v dom vnesejo tisti videz »pravega opremljevalca«, dodajo pa tudi občutek reda.

Delite na:
S črtami do drznega stanovanja
Namesto na stenah so lahko čiste linije v vaši spalnici ustvarjene tudi nekoliko drugače. Dreamstime

Črte imajo moč, da spremenijo celotno podobo prostora. Uporabimo jih lahko na nešteto različnih načinov in ravno to je njihov največji plus. Enkrat so elegantne, drugič drzne. Klasične, ko so enakomerne, in moderne, ko so različnih debelin in videza nasploh.

Če pomislimo, črte lahko uporabimo kjerkoli in kadarkoli. Lahko jih imamo na zidovih ali blazinah, morda na preprogah. Pogosto jih najdemo na lučeh in različnem hišnem okrasju, ne manjkajo pa tudi po stropih, posteljnini in seveda na krožnikih.

A pri tem se kaj hitro poraja vprašanje, kaj je bolje: horizontala ali vertikala?

Splošno gledano, se največkrat v stanovanjih pojavljajo ravno vertikalne črte, ki tudi spadajo med tradicionalne. Ustvarijo iluzijo višine in tako prostor naredijo višji, kot je v resnici. Pri tem strokovnjaki svetujejo uporabo različnih odtenkov iste barve ali kombiniranje teh z bolj nežnimi, na primer kombinacija bele z bež in rjavo, modre z njeno svetlo in temno različico in podobno. Izogibajte se pretiranemu mešanju barv, saj lahko učinkuje precej hektično.

dreamstime_m_79372220.jpg
Spalnico lahko popestrite tudi s črtasto posteljnino.
Dreamstime

Na drugi strani horizontalne črte prostor vizualno povečajo. Spadajo med drznejše izbire in se zato redkeje odločamo zanje. Vsekakor v prostor vnesejo pridih modernega, prav tako pa dom poživijo. Za razliko od vertikalnih, pri katerih je bolje uporabiti nežnejše kombinacije, lahko tu posežete po nekoliko bolj živih.

dreamstime_m_140294103.jpg
Zanimiva je uporaba ravnih lesenih desk, ki jih dobro pritrdite na stene.
Dreamstime

V vsakem primeru se izogibajte mešanju barv, ki se med sabo tepejo. Črte so namreč že same po sebi dovolj drzne. Izogibajte se kombinacijam, kot so na primer oranžna in vijolična ali rdeča in rožnata. Prav tako imejte v mislih, da s pretiravanjem ne boste dosegli dobrega učinka. Če imate na primer črte v dnevni sobi na steni, naj bo kavč z vsemi blazinami vred v umirjenih enobarvnih odtenkih.

Uporaba črt na stenah

dreamstime_m_68105878.jpg
črte
Dreamstime

To je eden izmed bolj zanimivih načinov rabe črt, vendar precej drzen in si ga upajo uporabiti zgolj umetniki po duši. Veliko ljudi pozabi, da je v resnici že ena sama črta dovolj, da popestri prostor. Ta je lahko le ločnica med dvema popolnoma različnima barvama. Ste prepričani, da tega še nimate v stanovanju?

O horizontali in vertikali smo že spregovorili, a obstaja tudi diagonala. Z njo lahko po steni narišete gore ali zgolj trikotnike. Prav tako lahko na tak način nekoliko bolj hudomušno presekate monotonost prostora.

Prav tako lahko uporabite različne debeline črt, še boljše pa je, če te med sabo kombinirate. To bo na koncu videti tudi veliko bolj artistično in zanimivo. Igrajte se.

Črte lahko v stanovanje vključite tudi na druge načine

Če se ne počutite »divje«, vam svetujemo uporabo črt v različnih dekoracijah. Prostor lahko popestri že črtast kavč ali več manjših blazin. Prav tako so pogoste črtaste zavese, zanimivo pa je črte videti tudi na velikih preprogah. A ni se treba ustaviti tam. Črte so lahko tudi na pohištvu.

Želite popestriti jedilnico? Uporabite črtast prt ali namesto tradicionalnih belih krožnikov takšne, ki premorejo več ravnih linij.
Tudi v minimalističnem stilu črte niso prepovedane. Okrasite s črtami le del stene, preostali deli pa naj ostanejo preprosti in umirjeni.

Kot vedno, vam lahko za konec svetujemo le še to, da zaupate svoji presoji. Črte bodo vsekakor popestrile dom, a če jih boste uporabili preveč, lahko dom naredijo povsem kaotičen in daleč od mamljivega. A kdo pravi, da morate živeti znotraj okvirov in »pravil«? Bodite drzni in jih uporabite v skladu z lastnim karakterjem. Ne bo vam žal.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 32, 2. 8.2019