Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Res ali ne? Nikar ne nasedajte tem mitom!

M.K., 30.06.2021 11:00:50

Imate majhno sobo? Nujno jo pobarvajte v belo... ali pa tudi ne!

Delite na:
Res ali ne? Nikar ne nasedajte tem mitom!
/ Shutterstock

Tako kot moda se tudi trendi v notranjem oblikovanju ciklično menjajo in obenem stalno razvijajo. Pri tem obstajajo številni dejavniki, ki odločajo, kako bomo okrasili svoj dom, vključno s proračunom, ki ga imamo na voljo, in estetskimi željami. Nekateri trendi se pojavljajo in odhajajo, drugi pa se preoblikujejo v splošne smernice, o katerih marsikdaj sploh ne podvomimo, kljub temu da njihov prvotni namen mogoče sploh ni več aktualen. To so primeri zastarelih pravil in mitov o opremljanju, ki jih lahko enostavno spregledamo, saj niso več relevantni.

1. Majhne sobe morajo biti pobarvane belo.

Zamisel, da lahko sebe in druge prelisičimo, da je naša mala spalnica v resnici velika suita, občasno preide že v absurd. Nobenega ne bomo pretentali, če bomo stene prebarvali v belo barvo (ali drugo svetlo barvo). Marsikateri oblikovalec pa nam bo svetoval prav obratno. 

Temna barva prostorov ne naredi nujno manjših. Ta trik lahko uporabimo tudi v nasprotni smeri, z dodajanjem globokih odtenkov stenam bomo ustvarili iluzijo, ki stene potisne nazaj in bodo tako videti večje. 

Vsaka soba bi morala biti videti kot izložba
/
Shutterstock


2. Vsaka soba bi morala biti videti kot izložba.

Ne le, da se je s časom razvilo pohištvo, dekor in notranja oprema nasploh, razvili so se tudi načini nakupovanja teh izdelkov. Nekoč je bilo običajno, da smo se za nakup pohištva odpravili v veleblagovnico in izbrali cel komplet pohištva, nato pa preostali prostor okrasili tako, da se s tem ujema. 

Danes je drugače, saj smo se obenem sprijaznili in razsvetlili, da naš dom ni izložba. Opremiti ga moramo tako, da se bomo v njem počutili srečno in udobno. Tudi če se posamezni kosi tradicionalno ne ujemajo, se lahko komplementirajo z izbiro barve, sloga ali zgodovinskega obdobja. Tako ustvarimo sobo, ki ni le domačna, ampak polna zanimivih točk, ki bodo pritegnile pozornost in nas razveseljevale. Domače okolje naj ne bo sterilno.

Nikoli ne mešajte kovin
/
Shutterstock


3. Nikoli ne mešamo kovin.

Ni pravega razloga, zakaj bi morali izbrati eno vrsto kovine za vse kovinske elemente v določeni sobi ali celo hiši. Tudi če so v našem stanovanju skoraj vse armature v srebrni barvi, si lahko privoščimo nekaj kosov v zlati, bronasti, črni ali celo medeninasti barvi. 

Srebrna oprema je navadno najcenejša izbira, zato jo bomo našli v večini stanovanj. Ne smemo dovoliti, da nam to diktira izbiro preostale opreme. Mešanje kovinskih barv naredi prostor tudi manj dolgočasen, kar je vedno cilj. Dokler ostanemo v isti družini toplih ali mrzlih tonov kovine, smo na konju – črno pa lahko kombiniramo z obema.