GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Razprodali "let, ki ne vodi nikamor"

kl, 21.09.2020 10:00:50

V Avstraliji, kjer veljajo omejitve potovanj tudi v notranjem prometu, je letalski prevoznik Qantas v desetih minutah razprodal let, ki se je pričel in končal v Sydneyu.

Delite na:
Razprodali "let, ki ne vodi nikamor"
Uluru, sveta gora avstralskih aboriginov splet

Glede na to, da je letošnje leto eno izmed bolj nenavadnih v sodobni človeški zgodovini, tudi kar se potovanj tiče, se je avstralska letalska družba odločila, da ljudem ponudi enkratno potovalno izkušnjo - povsem v skladu s pototvalnimi omejtivami, ki v deželi "tam spodaj" veljajo zaradi širjenja novega koronavirusa.

V le desetih minutah so na spletu prodali let, ki so ga poimenovali "Let, ki ne vodi nikamor" ("Flight To Nowhere"). Gre za polet, ki traja sedem ur in se začne in konča v Sydneyu, potnikom pa omogoča, da si iz višine ogledajo cel kontinent oz. državo - posebej znamenitosti kot sta sveta gora avstralskih domorodcev Uluru (Ayers Rock) in Veliki koralni greben.

qantas, avstralija, sydney
Polet nad Sydneyem
splet

Predstavnik Qantasa je dejal: "Verjetno je to najhitrejša razprodaja v zgodovini družbe. Ljudje očitno pogrešajo tako potovanja kot letenje. Če bo povpraševanje še trajalo, bomo zagotovo storili še več in ponudili še več scenskih poletov, dokler se meje ne bodo odprle."

V Avstraliji namreč veljajo tudi omejitve v notranjem prometu in potniki, ki potujejo med zveznimi državami morajo ob prihodu iz ene v drugo tudi v 14 dnevno karanteno, če zvezne oblasti določeno zvezno državo postavijo na rdeči seznam, na določena območja ali iz njih pa lahko zvezne ali lokalne oblasti celo prepovedo potovanja - odvisno od trenutnih epidemioloških razmer.

Sicer se bo polet z Boeingom 787 pričel 10. oktobra, za sedež pa so potniki (letalo jih lahko sprejme 242) odšteli od 575 do 2.765 avstralskih dolarjev (345 do 1.700 evrov).

Letalo je sicer družba Qantas kupila za direktne polete med Avstralijo in Združenim kraljestvom, vendar to do nadaljnega ne bo mogoče. In ker stoječe letalo predstavlja največji strošek, so se odločili za tovrstno izkoriščanje kapacitet.

Naslednji izmed t.i. "Joy flights" ("Poletov za užitek") bo potnikom omogočil let iz Melbourna na Antarktiko in nazaj. Cena? 1.199 avstralskih dolarjev (740 evrov). Potnikom bodo, ko bodo nad najjužnejšim kontinentom, omogočili, da vstanejo iz sedežev in se približajo oknom, da bi tako imeli čimboljši razgled na ledeno celino pod njimi.

Letalo namreč nad izbranimi točkami dela velike "osmice", in tako potnikom na obeh straneh letala omogoči poglede.

Čeprav je ideja zabavna, saj omogoča "potovanje" ljudem v času panemije, pa nekateri opozarjajo, da ni najbolj prijazna do okolja. Letalski prevozi so zaradi velike porabe goriva eden največjih onesnaževalcev okolja, in veliko prispevajo k podnebni krizi, ki za mnoge predstavlja večjo grožnjo človeštvu kot trenutna pandemija.