kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Radi poslušate hite iz mladosti? Potem imate glasbeno paralizo.

kl, 26.10.2020 19:00:41

Ampak ne bojte se, večina ljudi, ki je starejših od 30 jo ima.

Delite na:
Radi poslušate hite iz mladosti? Potem imate glasbeno paralizo.

Obstaja razlog, zakaj vaši stari starši še vedno poslušajo Elvisa, mama recimo Bon Jovij, vi pa še vedno čutite tisti prijetni občutek, ko poslušate glasbo, ki ste jo poslušali v najstniških letih.

Nedavna raziskava glasbenega ponudnika Deezer, ki je vključila 1.000 Britancev, trdi, da v starosti 30,5 let ljudje doživimo neke vrste "glasbeno paralizo" in prenehamo poslušati in slediti nove glasbene stile in izvajalce, ampak raje uživamo v glasbi, ki jo že poznamo.

Vrhunec odkrivanja nove glasbe doživimo nekje pri starosti 24-ih let, trdi raziskava, potem pa do 30. leta starosti to zanimanje začne upadati.

poslušanje 2

In kaj je razlog? Več raziskav je pokazalo, da so ljudje v določenem življenjskem obdobju manj odprti za raziskovanje in nove izkušnje. Najbolj smo za to odprti prav v najstniškem obdobju, potem pa to upada do sredine dvajsetih let.

Odprtost za nove izkušnje spada med pet najpomembnejših osebnostnih lastnosti, pravijo raziskovalci. Kaže na to, da smo radovedni, imamo radi raznolikost. cenimo estetiko in želimo izkusiti neznano. Ker ta lastnost z leti upada, je to eden izmed razlogov, zakaj tudi glasbene navade postajajo vedno bolj "zacementirane".

Seveda pa je treba upoštevati tudi, da nas v najstniških letih glasba, ki smo ji izpostavljeni, precej oblikuje, saj je to ponavadi glasba naših vrstnikov, s katerimi se družimo, se vanje zaljubljamo in odkrivamo življenje. Ta nostalgija pa potem, ko se ustalimo spet privre na dan in s poslušanjem glasbe iz mladosti obujamo spomine na čas, ko smo bili srečni.

Kakorkoli že, okno v katerem hrepenimo do doživljanju novega se nekje v dvajsetih letih počasi zapre in obsojeni smo na to, da na stara leta najraje poslušamo "tri najljubše bende".

Seveda, obstajajo pa tudi izjeme.