reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Provansa v vašem domu

Karmen Klinc, 04.04.2020 08:00:10

Kjer se srečata Sredozemlje in alpski svet, najdemo Provanso. Dežela v Franciji, polna čudovitih sivkinih polj, sonca, brezskrbnosti, vasic in hiš s prav posebnim slogom opremljanja, ki pa ni priljubljen le v Franciji, temveč po vsem svetu. Gre za podeželski rustikalni slog, ki zaradi lesenih površin, cvetličnih vzorcev in preprostih oblik deluje zelo toplo in domače, obenem pa daje pridih romantike.

Delite na:
Provansa v vašem domu
V tem podeželskem slogu se uporabljajo pretežno mirne, pastelne, sončne tople barve. Dreamstime

Provansalski slog je podeželska francoska zasnova, povezan pa je s svetlimi južnimi slogi. Prevzel je večstoletno tradicijo francoskih podeželskih hiš in nepopustljivo lepoto Azurne obale. Ta slog je zelo priljubljen med ljudmi, ki si želijo v dom vnesti pridih podeželskega šarma, hkrati pa ohraniti eleganco francoske hiše. Slog je seveda dobil ime po istoimenski regiji na jugu Francije, ki je znana po slikovitih morskih pasovih, bujnih cvetnih aromah, belih ulicah in slani kuhinji.

dreamstime_xxl_124870540 – kopija.jpg
Slog je primeren tako za podeželsko hišo kot mestno stanovanje.
Dreamstime

dreamstime_xxl_48865884.jpg
V svoj dom lahko vzdušje Provanse vnesete tudi samo z detajli.
dreamstime

V 17. stoletju so se predstavniki buržoazije želeli odmakniti od mestnega vrveža, zato so se začeli naseljevati na podeželju. Navdušeni nad tamkajšnjimi lepotami in mirnim življenjem na vasi, so svoje nove domove uredili preprosto, a hkrati elegantno. Ta slog opremljanja je bil nato v 19. stoletju zelo priljubljen po vsej Evropi. Še danes pa vzdušje francoskega podeželja očara z edinstveno energijo, ki zagotavlja sprostitev in počitek od vsakdanjega vrveža.

Če želite svoj dom napolniti z lahkim mediteranskim šarmom, udobjem in harmonijo, je provansalski slog najboljša izbira tako za podeželsko hišo kot za sodobno mestno stanovanje.

Posebnosti provansalskega sloga v notranjosti stanovanja in hiše

dreamstime_xxl_148301652 – kopija.jpg
Poseben čar je ravno v detajlih kuhinje.
Dreamstime

Notranjost v tem slogu je napolnjena s svežino slanega vetriča, pikantnostjo provansalskih zelišč in bujno aromo sivke. Šarm deželnega udobja je združen s starim in luksuznim. V mnogo pogledih je skladen s podeželskim slogom, s komaj zaznavno eleganco francoskih dvorcev. Torej, kakšen je provansalski slog?
Za francosko Provanso v sodobni notranjosti je značilno obilo svetlih in toplih naravnih odtenkov. Ta na videz rustikalni slog že dolgo ne velja samo za podeželske hiše in je postal sestavni del mestnih stanovanj. V svoj dom lahko vzdušje Provanse vnesete tudi samo z detajli in vam ni treba obnavljati celotnega stanovanja. Dovolj je le, da v prostor dodate nekaj izrazitih podrobnosti in ustvarite povezavo z naravnimi materiali in izbiro barv v svetlih, lahkih tonih. Provansalski slog daje občutek brezskrbnega življenja na obali in uporabljajo se pretežno mirne, pastelne, sončne, tople barve. Glavne barve tega sloga so mehke in nežne, med njimi pa so najpriljubljenejše bela, peščena, krema, utišana rumena, svetlo modra, bledo zelena in seveda sivka, brez katere ne gre.

dreamstime_xxl_105447595 – kopija.jpg
Poličke v kuhinji lahko uporabite tudi za dekoracijo.
Dreamstime

Tej barvni paleti je pomembno slediti tako v stenski dekoraciji kot v dekorju in tekstilnih elementih. Hkrati bi moralo pohištvo ostati nekoliko svetlejše, da lahko harmonično izstopa ob pastelnih stenah. Stari predmeti, krivine in dekorativne razpoke pa bodo prispevali k ustvarjanju potrebnega učinka staranja in vtisa površin, ki jih je ožgalo južno sonce.

Pohištvo v slogu Provanse 

dreamstime_xxl_124263458 – kopija.jpg
Rastline in slike so v spalnici dobrodošle.
Dreamstime

Pohištvo v tem slogu združuje dve značilnosti: eleganco in funkcionalnost. Glavni poudarek je na materialu, iz katerega je izdelano pohištvo. Prednost imajo svetlobni toni lesa: oreh, kostanj, jesen ali hrast. Uporaba pletenega pohištva in kovanih elementov je dovoljena. Vsekakor pa ne bi smeli uporabljati sodobnih sintetičnih materialov.Komoda, omare z nogami, stoli z izrezljanimi detajli in različni elementi z veliko predali so klasična notranja oprema v provansalskem slogu. Najpogostejše barve so siva in bela z elementi umetnega staranja. Oblazinjeni veliki pohištveni predmeti (zofe, naslanjači in pernice) so navadno v nežnih odtenkih z barvnim vzorcem.

Kuhinja

Kuhinja je srce in duša hiše. Danes je provansalski slog v oblikovanju kuhinje zelo priljubljen, ne glede na to, ali gre za podeželsko hišo ali mestno stanovanje. Čedalje več elementov Provanse je umeščenih v klasični slog. Poseben čar je ravno v detajlih, zato je pomembno, da svetlo kuhinjo napolnite s tipičnimi poudarki: kuhinjska posoda v podeželskem slogu, okrasne poslikane plošče, lonci z rožami, glineni lonci, kozarci z začimbami in zelišči, košare z vejicami sivke, okrasne steklenice olja, kulinarične knjige itd. Okrasitev kuhinje v tem slogu ni le lepa in prijetna, ampak tudi večnamenska. Odprte police so lahko na primer dekor ali so prostor za shranjevanje kuhinjskih pripomočkov. Sodobna oprema se navadno skriva znotraj elementov. Mikrovalovna pečica in pomivalni stroj sta na primer v takšnem rustikalnem vzdušju videti nekoliko smešno.

Spalnica

dreamstime_xxl_124263437 – kopija.jpg
Spalnica naj bo ravno tako svetla.
Dreamstime

Spalnica v provansalskem slogu je idealna za romantike. Značilnosti sončnega mediteranskega šarma zasledimo v vsaki podrobnosti. Za dekoracijo spalnice uporabite slike, naravni tekstil, rože in rastline. Odprtost in razsvetljava pa bosta vaši spalnici dodali eleganco. Lestenec z regulacijo svetlobe je najbolj priročna in praktična možnost osvetlitve takšne sobe.

dreamstime_xxl_124263341 – kopija.jpg
Uporabite pohištvo s policami in predali.
Dreamstime

dreamstime_xxl_127701372.jpg
Provansa
Dreamstime

Dnevna soba

dreamstime_xxl_124870560.jpg
V dnevni sobi so pomembne svetlost, odprtost in nasičenost.
dreamstime

V dnevni sobi so pomembne svetlost, odprtost in nasičenost. Tu se grobe stene in ostarelo pohištvo harmonično prepletajo s porcelanskimi figuricami, breztežnimi pletenimi košarami, škatlami, »ptičjimi kletkami« in okvirji z družinskimi fotografijami. Šarm podeželja bo dosežen s pomočjo starega vedra in vrči, ki se uporabljajo kot vaza ali lonec za sobne rastline. Kar zadeva osvetlitev v dnevni sobi, je videz luči zelo pomemben. Praviloma bodo kovani modeli (lestenci, stene in talne svetilke) videti najbolj harmonično znotraj provansalskega sloga.

dreamstime_xxl_25644877.jpg
Vedra in vrčki se lahko uporabijo kot dekoracija, kamor lahko posadimo rože.
Dreamstime

Kopalnica

dreamstime_xxl_60850339.jpg
V kopalnici naj bo veliko sončne svetlobe.
Dreamstime

dreamstime_xxl_47265775.jpg
Kopalna kad naj bo na nogicah, v starinskem slogu.
Dreamstime

Slog Provanse v vsakem prostoru pomeni obilico sončne svetlobe in kopalnica ni izjema. Zato je okno v kopalnici nujno. To ima lahko poljubno obliko in velikost. Vsi notranji predmeti in pohištvo se morajo ujemati v rustikalnem slogu. To so lahko leseni stolčki in klopi z učinkom luščenja barve. Barvna paleta pohištva je sestavljena iz belih, modrih in oljčnih odtenkov z uporabo kovinskih delov. Izključite elemente iz plastike in nerjavečega jekla. Notranjost dopolnite z ustreznimi vodovodnimi napeljavami: ukrivljena kad na kovanih nogah in ovalna korita z bronastimi pipami. Idealen dodatek bodo lesene police s pletenimi košarami za shranjevanje higienskih predmetov.

Objavljeno v reviji Dom2/ Moje lepo stanovanje št. 26, 28.10.2019