mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Prostor za učenje in sproščanje

M. H., Zarja, 10.09.2018 15:01:27

Sprva jo imajo le za spanje, nato za igranje, z odhodom v šolo pa otrokova soba nenadoma postane še učilnica, hkrati pa vse bolj tudi samo njegov svet. Kako jo lahko spremenimo v oazo ustvarjalnosti, pa tudi počitka?

Delite na:
Prostor za učenje in sproščanje
Poskrbite za dodaten prostor za shranjevanje. Revija Zarja

Delovna miza naj bo v najsvetlejšem delu sobe

Poleg tega, da tako ohranjamo otrokov dober vid, je svetloba pomembna tudi za motivacijo. Najsvetlejše mesto v sobi je navadno ob oknu, kar je še dodaten dejavnik za povečano učinkovitost šolarja. Pomanjkanje svetlobe in kisika namreč povzroča utrujenost in manj volje do učenja.

Preberite tudi: Naravno za dom: pohištvo iz palet. Kliknite TUKAJ!

Najpomembnejši je stol

V višjih razredih, kot je osnovnošolec, več časa bo preživel za pisalno mizo in toliko bolj bo pomembno, da bo sedel na dobrem stolu. V šolskih letih se bo s takim stolom naučil pravilne drže med sedenjem, da pozneje ne bo imel bolečin v hrbtu. Če šolarju stol ne bo udoben, se bo med učenjem verjetno preselil kar na posteljo, s tem pa bo učenje postalo manj učinkovito.

bivanje otroske sobe_597524960.jpg
Otroška soba
Revija Zarja

Nad mizo naj bo prazen prostor

Zid nad pisalno mizo naj ostane prazen. Tak bo vsaj na začetku šolskega leta, med letom pa ga bo šolar gotovo napolnil z najrazličnejšimi spominki, zapiski, beležkami, ki bodo odsev otrokove ustvarjalnosti.

Prostor za sproščanje

Skupaj z otrokom v sobi uredite prostor za sproščanje. V zgodnjih šolskih letih bo ta še namenjen igri, pozneje pa druženju s prijatelji ali branju. Lahko si omislimo manjši fotelj, kavč ali blazine za sedenje.

Prostor za motivacijo

Skupaj z otrokom določite del sobe, kjer bo zbiral pohvale, diplome, pokale in priznanja, ki jih bo med šolskim letom dobil za svoje prizadevanje v šoli in zunajšolskih dejavnostih. Ta prostor bo postal prava točka motivacije.

bivanje otroske sobe_14227 foto Ikea.jpg
Otroška soba
Revija Zarja

Dodaten prostor za shranjevanje

V otroški sobi bo z leti tudi vse več stvari, ki jih bo treba pospraviti, denimo stari učbeniki, igrače, obleka. Zato poskrbite za dodaten prostor za shranjevanje. Za to so priročni predali pod posteljo ali pa omare do stropa.

Kakšno sobo potrebujejo otroci?

Pred vstopom v šolo

Tik pred vstopom v šolo, se pravi, ko so otroci stari od pet do šest let, še vedno potrebujejo kotiček za igranje, lahko pa jim že postavimo tudi pisalno mizo.

Mlajši osnovnošolci

Do desetega leta otrok čedalje bolj izraža zanimanje za svoje konjičke. Zato mora imeti v sobi dovolj prostora za razvijanje svoje ustvarjalnosti. Otrok si bo v tej starosti že zaželel čisto posebne podrobnosti v sobi, recimo določeno barvo, kotiček za poslušanje glasbe, police za lego kocke ali podobno.

bivanje otroske sobe_14233 foto Ikea.jpg
Otroška soba
Revija Zarja

Starejši osnovnošolci

V teh letih otrok potrebuje prostor za druženje s prijatelji, zato naj ima soba manjši kavč, vreče za sedenje ali po tleh razporejene blazine. Prav tako naj v tem obdobju o vsem v zvezi s svojo sobo soodloča tudi otrok.