stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Pripravite si zimsko dekoracijo že zdaj

M. K., 20.07.2020 12:05:19

★★★ REVIJA DOM2/MOJE LEPO STANOVANJE ★★★

Delite na:
Pripravite si zimsko dekoracijo že zdaj
/ shutterstock

Sušeno cvetje je en najbolj modnih trendov za dekoracijo doma v zimskih mesecih, priprave na to pa moramo začeti veliko prej.

Sušeno cvetje je v nasprotju s svežimi šopki trajno in preprosto za vzdrževanje, ampak ali je tudi priprava sušenega cvetja tako enostavna? Je! Slediti moramo le nekaj napotkom.

Cvetje, ki ga bomo namenili za sušenje, nabiramo v suhem vremenu. Izberemo takšno, ki še ni popolnoma razcvetelo, saj bo bolje ohranilo svojo naravno barvo. Pozorni moramo biti na to, da ne nabiramo poškodovanih ali slabo razvitih cvetov.

suho-cvetje
Cvetje, ki smo ga posušili s prešanjem je idealno za ustvarjanje dekoracije.
shutterstock

SUŠENJE Z OBEŠANJEM

Nekatere cvetlice lahko sušimo z obešanjem, to so predvsem hortenzije, zgodnje spomladanske trave in razne suhe rože (mrežice, amobij in podobno). To cvetje sušimo tako, da jih obesimo z glavicami navzdol, v toplem, suhem in dobro prezračenem prostoru, nikakor pa ne na soncu. Odstranimo jim spodnje liste na pecljih, saj zavirajo sušenje. Če so stebla prešibka, podpremo cvetne glavice z žico, ko je rastlina še sveža. Če bomo cvetje sušili v šopih, moramo biti posebej pozorni, da so dovolj majhni in se bodo tudi stebla v sredini dobro posušila.

STISKANJE OZIROMA PREŠANJE

Če želimo sušiti cvetje, ki ga bomo uporabili za izdelavo različnih hišnih dekoracij, na primer slik, okvirjev za fotografije in podobno, ga lahko stisnemo med papir in obtežimo. Takšno cvetje se bo posušilo popolnoma plosko, kar nam bo omogočalo preprosto nanašanje na različne površine. Med dva lista čistega papirja položimo nabrano cvetje in ga obtežimo s kupom težkih knjig, brez premikanja pustimo najmanj deset dni, nato nadaljujemo, če cvetje še ni popolnoma suho. Podobna tehnika je marsikomu blizu že iz osnovne šole, ko je vsak ustvarjal svoj herbarij.

suho-cvetje
Sušenje z obešanjem je najbolj pogosta oblika domačega sušenja cvetja.
shutterstock

POSEBNO SUŠENJE

Če želimo čim bolj ohraniti videz sveže rastline, jih lahko posušimo s posebnimi snovmi, ki vpijejo vlago. Za takšno sušenje so najbolj priljubljene narcise, telohi, mimoza, primule, tulipani, potonike, vrtnice, dalije in cinije. Nekatere cvetlice sušimo tudi z boraksom v prahu, silikagelom ali posebej pripravljenim peskom, za kar pa se bomo morali posebej pripraviti. Poskusimo lahko tudi s sušenjem cvetja v navadni ali mikrovalovni pečici, v vazi brez vode in celo v pesku za mačje stranišče.

Silikagel

Silikagel je snov, ki jo najdemo v majhni zaprti vrečki znotraj škatle novih čevljev. Na otip lahko čutimo drobne kroglice in vse skupaj najverjetneje zavržemo v smeti. Ta ista snov se uporablja za razvlaževanje prostorov in bo učinkovito posušila tudi naše cvetje, saj zaradi svoje strukture učinkovito odvaja vlago. Za takšno sušenje moramo cvetove popolnoma prekriti s silikagelom, za kar bomo potrebovali večje količine. V nasprotju z razširjenim prepričanjem silikagel ni strupen, je pa vseeno lahko nevaren zaradi možnosti zadušitve in zahteva določeno mero pozornosti pri uporabi.

suho-cvetje
Suho cvetje lahko uporabimo za nadaljnjo dekoracijo.
shutterstock

V pečici

Če se nam mudi, lahko poskusimo s sušenjem cvetja v navadni ali mikrovalovni pečici. Visoka temperatura bo namreč poskrbela, da bo voda hitro izhlapela. Cvetje ločeno polagamo v pečico, pazimo, da ga ne poškodujemo, in temperaturo pečice prilagodimo tako, da ga ne »zapečemo« preveč in da ne počrni. V navadni pečici cvetje sušimo okrog 10 minut, v mikrovalovni pa 30 sekund.

Posip za mačje stranišče

Skoraj bizarno, ampak vredno omembe, saj deluje – ni pa primerno za bolj občutljive cvetove. Pesek za mačje stranišče deluje zelo podobno kot silikagel, saj je ustvarjeno tako, da učinkovito odvaja vlago. Celotno rastlino zakopljemo v pesek in posodo tri tedne pustimo v temnem, hladnem in suhem prostoru. Seveda pazimo, da našega projekta ne najde domača muca.

V vazi

Edini način sušenja cvetja, ki se lahko zgodi povsem spontano. Tako da šopek bolj ali manj načrtno pozabimo v vazi. V vazi ne sme biti vode, za kar v poletnih mesecih hitro poskrbi vročina, saj voda izhlapi. Če pa se tega lotimo načrtno, vodo seveda odlijemo sami. Vazo postavimo na mesto, kjer ni neposrednega vira svetlobe, saj bo v nasprotnem primeru cvetje izgubilo barvo. Poleg tega takšno sušenje ni primerno za nežno cvetje s tanjšimi cvetovi. Da se bo v vazi sušeno cvetje popolnoma posušilo, bo trajalo več tednov.

Najdite še več nasvetov za okrasitev doma v

★★★ REVIJA DOM2/MOJE LEPO STANOVANJE ★★★