stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Pripravite nepozabno vrtno zabavo

Špela Korinšek Kaurin, 07.07.2020 12:00:06

★★★ REVIJA ROŽE&VRT/ZELENI RAJ ★★★

Delite na:
Pripravite nepozabno vrtno zabavo
Vrč z ledom je odlična rešitev, s katero boste dosegli, da bo pijača ves čas hladna, s tem pa boste goste tudi spodbudili, da si pijačo postrežejo sami. Shutterstock

Vrtne zabave bodo zagotovo letos tudi pravi poletni hit, saj se bo marsikdo zaradi koronarazmer raje odrekel klasičnemu dopustu ob morju in bo počitnice preživel doma. Predstavljamo nekaj idej, kako lahko svoj vrt spremenite v pravi ambientalni raj za druženje in tako poskrbite za nepozabne vrtne zabave, o katerih se bo še dolgo govorilo.

5b2ba868871f2f18ab62956c7d1f8a4b.jpeg
Vrt počistimo in uredimo

Preden se lotimo kakršnihkoli resnih priprav, je pomembno, da vrt dobro »prečešemo«. Za pravo izhodišče je namreč pomembno, da imamo pred sabo čisto sliko. Tako lično pokosimo travo, poberemo odcvetele in poškodovane dele rastlin, populimo plevel, pometemo trdne površine in na svoje mesto pospravimo vrtno orodje, vreče zemlje ter druge odložene stvari. Že med tem, ko bomo urejali posamezne kotičke, se nam bodo zagotovo utrinjale ideje, ki nam bodo koristile, ko bomo poskušali oblikovati končno »zgodbo« naše vrtne zabave.

5860eca311e2c95f6b2caadd08c5d6be.jpeg

Določimo zgodbo zabave

Za to, da bo vrtna zabava res stilska, je priporočljivo, da si izberemo tematiko, ki nam bo pri urejanju rdeča nit. Pogosto temo določa že priložnost – lahko gre za rojstni dan, obletnico ali proslavljanje pomembnega dosežka, kot je zaključek študija ali upokojitev. Za vse te priložnosti lahko že v kateri od specializiranih trgovin za dekoracijo nakupimo okraske, s katerimi zaznamujemo vzdušje zabave. Še več ustvarjalnosti pa nam ponujajo zabave, ki jih prirejamo le zato, da se družimo in ob tem veselimo. Tematiko lahko prilagodimo strukturi gostov ali pa le izrazimo svoj trenutni ustvarjalni navdih. Če želimo vnesti še malce več glamuroznosti, lahko tudi goste spodbudimo, da se vključijo v izbrano tematiko z oblačili ali celo kostumi, v katerih bodo oblečeni.

d73be878a04ccc2d91db7259d15ec919.jpeg

Dovolj sedal za vse

Ker zabave navadno trajajo nekaj ur, je ključno, da znamo napovedati število gostov in za vsakega priskrbeti primerno sedalo. To ni nujno klasičen stol, lahko se poigramo tudi z drugimi ustvarjalnimi rešitvami. Tako lahko morda v lokalni trgovini povprašamo, ali imajo odveč kakšno od lesenih gajbic, na travnik lahko položimo večjo odejo ali pa le priskrbimo več manjših blazin, ki jih bodo gostje na različnih delih vrta lahko uporabili za podložitev svoje zadnjice. Prav poseben učinek bomo dosegli tudi, če med nekaj dreves napnemo viseče mreže. Te so nadvse priljubljene, vanje pa se lahko usede tudi štiri ali celo pet ne preveč velikih »ritk«. Morda dodate še kakšno gugalnico, odslužen kavč ali kakšno daljše deblo in mest bo zagotovo dovolj. Za večje zabave obstaja še ena, morda ne tako stilska, a vseeno praktična rešitev – navadno vam bodo svoje klopi za zelo ugoden znesek v najem posodili tudi lokalni gasilci.

8e8c1b85eabceeb95cb7a3ff3604e53c.jpeg

Animacija za otroke

Precej pomembni gosti na večini vrtnih zabav so tudi otroci. Kot dobri gostitelji morate poskrbeti, da se bodo ves čas zabavali in bodo tako vaše odrasle goste pustili, da brezskrbno uživajo v priboljških, pripravljenih zanje. Odlična rešitev je, da kateremu od starejših otrok zaupate nalogo za animacijo mlajših, zato da bi jim olajšali delo, pa je priporočljivo, da na vrtu pripravite različne poligone, na katerih bodo otroci zamotili svojo domišljijo. Tako lahko postavite manjše šotore, z vej dreves obesite gugalnico, po trati s pomočjo plastične folije in vode pripravite zabavni vodni tobogan, na tla narišete ristanc ali pa manjše mizice opremite z vodnimi barvicami in listi papirja. Na spletni aplikaciji Pinterest boste našli res veliko idej, kako lahko z igrami na vrtu zamotite otroke vseh starosti. Vzemite si kakšno uro za brskanje po lepih fotografijah, nato pa svoje otroke povabite, da vam pomagajo pri replikaciji izbranih kreacij.

Samopostrežba

Na vrtni zabavi seveda ne gre brez osvežilnih pijač in lahkih prigrizkov. Zato, da kot gostitelj ne boste ves čas zabave preživeli v kuhinji ali kot strežnik svojih gostov, je pomembno, da pripravo hrane in pijače čim bolj optimizirate. Površine, na katerih bo stala hrana, naj bo čim bližje kuhinji, idealno je tik pred balkonskimi vrati vaše dnevne sobe s kuhinjo. Tako bo pot krajša, lažje pa bodo tudi gosti stopili po hrano in vam pomagali pri strežbi.

Še preprosteje je, če pripravo hrane preselite s kuhinje na vrt. Idealen za ta namen je žar, če bo zabava potekala zvečer, pa čudovito izkušnjo ponuja tudi majhen kres, na katerem si vsak gost lahko speče svojo klobasico, krompir in sladko koruzo. Zelo zanimiv in izkustven občutek je tudi, če gostitelj pred začetkom priprave hrane goste povabi na svoj zelenjavni vrt, da si sami natrgajo svežo solato, sočne plodove za v hamburger in dišeča zelišča za v osvežilno pijačo.

Morda še najzahtevnejša naloga za gostitelje je strežba pijače. Glede na to, da se zabave dogajajo navadno v toplem vremenu, mora biti pijača osvežilna in ohlajena. Če tako nimate hladilnika, ki ga lahko postavite na vrt, si lahko pomagate z ledom. Najlažje bo, če v večjih kovinskih vrčih steklenice pijače obdate z ledom. Seveda se bo tudi led sčasoma topil in boste morali poskrbeti za zamenjavo, a vreče ledu, ki jih lahko ugodno kupite skoraj v vsaki trgovini (lahko celo na bencinskem servisu ali v ledomatih), so res zelo priročna rešitev, na katero zagotovo ne gre pozabiti. Zelo praktični za zabave so tudi večji vrči že vnaprej zmešanih pijač, ki lahko zaokrožujejo vašo izbrano tematiko.

77f33617197c3918982d260bf7514ba8.jpeg

Glasbeno in svetlobno ozadje

Zelo pomemben del vsak zabave je seveda tudi glasba, ko se znoči, pa hkrati še svetloba. Danes so nam pri tem zelo v pomoč prenosni zvočniki s tehnologijo Bluetooth, ki dosegajo tudi precej visoko zvočno jakost in navadno zadostujejo, da izbrane dele vrta v celoti pokrijemo z glasbo. To lahko spreminjamo kar s pomočjo prenosnega telefona ali pa si na domačem računalniku že vnaprej pripravimo želeno kompilacijo. Mnogi od teh zvočnikov, ki so tudi cenovno dokaj dosegljivi, imajo dodane še svetlobne učinke in tako imamo lahko preprosto pravo žur didžejevsko postajo. Poseben pridih bo zabava dobila, če boste za kakšno uro zvočnik utišali in ga nadomestili z glasbo v živo. Najlepše presenečenje je, če zapoje kdo od gostov, morda pa s tem dosežete tudi, da se pri petju pridruži kar celotna družba.

Da bi vrt dobil še več čarobnosti, lahko na veje dreves obesimo manjše lučke (če nimamo drugih, lahko recikliramo kar tiste, ki jih pozimi uporabljamo za novoletno smrečico), ob potke zapičimo majhne solarne svetilke in na nekaj posebnih mestih, kjer ne pričakujemo pretirane gneče, prižgemo baklo ali dve. Zelo lep svetloben učinek daje tudi ogenj, ob katerem se bo zagotovo celotna družba nadvse zabavala in se hkrati ogrela za zabavo do poznih večernih ur.

Naj bo poletje polno nepozabnih vrtnih zabav!

Še več nasvetov za zabavno poletje najdete v

★★★ REVIJA ROŽE&VRT/ZELENI RAJ ★★★