požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

FOTO: Princ Charles strastno vrtnari že več kot 30 let

M. B., Dom2, 14.09.2018 13:01:36

Britanci mu že zdaj pravijo kralj – kralj vrtičkanja namreč. Nobeden izmed članov britanske kraljeve družine namreč ni storil toliko za promocijo vrtov kot prav on.

Delite na:
FOTO: Princ Charles strastno vrtnari že več kot 30 let
Princ Charles Highgrove

Je strasten zagovornik ekološko pridelane zelenjave in sadja, za ohranjanje starih vrtov na Otoku pa je namenil dobršen del osebnega premoženja. Po njegovih načrtih so urejeni vrtovi na posestvih Birkhall in Clarence House, njegov matični vrt pa je na posestvu Highgrove, kjer preživi največ časa. Vrt Highgrove je dobršen del leta odprt tudi za obiskovalce.

Dom ne zajema samo notranjosti, interjerja, ampak tudi zunanjost – vrt. In če smo med srečneži, imamo ob hiši vsaj nekaj kvadratnih metrov zelenih površin, ki jih vse leto pridno obdelujemo in urejamo. No, britanski princ Charles ima na posestvu Highgrove cele hektare in tudi zato dela čez glavo.

The Thyme Walk with Golden Yew Topiary
Vrt Highgrove
Highgrove

Na začetku je bil deležen posmeha

Ko je pred več kot 30 leti tamkaj začel vrtnariti po ekoloških principih, se mu je marsikdo posmehoval, češ kaj se gre. Zdaj pa ga vsi opisujejo kot pionirja britanskega ekološkega gibanja in ga imajo za specialista ekološkega vrtnarjenja. V tem času je celo njegova mama, kraljica Elizabeta II., odkrila v sebi strast do vrtnarjenja in že nekaj časa na vrtu Buckinghamske palače prideluje paradižnik, solato in fižol.

Jabolčni tunel v kuhinjskem vrtu
Vrt Highgrove
Highgrove

Vrt, ki ogreje srce

Nekdaj pusto območje posestva Highgrove je princ Walesa spremeniti v vrt, ki ogreje srce, je prijeten na pogled in ohranja naravo v njeni prvobitnosti. Danes lahko rečemo, da mu je uspelo, saj obiskovalci vrt v Highgrovu opisujejo kot rajski, s številnimi vodnjaki in prostornimi travniki. Konji in govedo se na njem prosto pase, ravno tako je opaziti ovce, ki se sprehajajo med makovimi polji, divjimi marjeticami in sončnicami; da bi uravnaval populacijo polžev, pa je princ po posestvu naselil celo race mlakarice.

3-The-Sundial-Garden
Vrt Highgrove
Highgrove

4 nasveti

Za Charlesa pa vrt ne pomeni samo dela, ampak tudi kraj, kjer se naužije nove energije, se sprosti in poveže z naravo. Ko so ga intervjuvali za eno od vrtnarskih radijskih oddaj, je podelil naslednje nasvete, kaj vse počne na vrtu in priporoča tudi drugim:

1.     Uživajte

Preden se zapodite v vrtnarjenje, razmislite, kaj vam je všeč in kaj ne. Zame je to najbolj čudovito, terapevtsko delo. Včasih me bogato nagrajuje, kdaj drugič pa lahko tudi razjezi.

Travnik divjih rož
Vrt Highgrove
Highgrove

2.     Skrb za drevesa 

Princ zelo uživa, ko obrezuje in skrbi za drevesa ter ko zasaja nova, pri tem ga ne motijo niti poškodbe. »Posadil sem ogromno dreves in si enkrat ob tem delu odrezal prst. Moral sem v bolnišnico Swindon, da so mi ga prišili nazaj.

349df4f3439aaefc411395c13a4ebece
Vrt Highgrove
Highgrove

3.     Ohranjanje mladosti

Naredite na vrtu kaj norega, zasadite labirint in prebudite otroka v sebi. »Kot otrok sem užival v labirintih. Enega sem kasneje zasadil na posestvu Dumfrie in bilo je zelo zabavno.«

3LjqBa7ZALAOOz_lfbValCj69R6_tu5CxfUN0yQUaekCG3fOnYoMA7IOrqul5in5Q_fpEW23sfzcbDhlh7GBQk
Vrt Highgrove
Highgrove

4. Dvignite glavo

»Dve leti nista enaki. Kar je bilo v enem letu katastrofa, bo v naslednjem najbrž uspeh. Zato ne obupajte. Narava in vrt delujeta povsem enako.«